12

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 06

Hoe werkt dat eigenlijk?

Preventieve fouilleeractie

Wapens en vliegvelden zijn geen goede combinatie. Om de veiligheid op en om vliegvelden nog beter te kunnen garanderen, houdt de KMar daarom enkele keren per jaar samen met ketenpartners een preventieve fouilleeractie. Bezoekers van luchthavens worden op willekeurige basis gecontroleerd op het bezit van wapens en munitie. De marechaussees doorzoeken ook de voertuigen en bagage. Bijvangsten zijn vaak ook grote sommen geld, drugs of gestolen auto’s. Onlangs hield de brigade Zuid-Holland op Rotterdam The Hague Airport een fouilleeractie. Hoe gaat dat in zijn werk? En welke resultaten zijn er behaald?

Klik op de cijfers voor meer informatie

x

Tijdens een actie zijn er meerdere controlevakken ingericht. Per vak is er een vakcommandant (groen hesje). Die is verantwoordelijk voor alles wat er binnen zijn deel gebeurt. Als er tijdens een controle iets wordt gevonden, wordt de vakcommandant als eerste geïnformeerd.

Per controlevak zijn 2 of 3 zoekers (gele hesjes) aangewezen. Zij doorzoeken het voertuig en fouilleren de bestuurder en de passagiers. Zij gaan volgens een speciale methodiek te werk, zodat geen enkel deel van een auto wordt overgeslagen.

De logger heeft als taak alle belangrijke informatie, die tijdens een controle van een voertuig en de inzittenden naar voren komen, te noteren. Ook controleert de logger het rij- en kentekenbewijs van de bestuurder. Als dat nodig is doet hij bevragingen bij een afgevaardigde van de Real Time Intelligence Desk.

Motorrijders pikken de te controleren auto’s uit het verkeersaanbod. Ze selecteren naar eigen inzicht of op basis van een hit in een ANPR-systeem (automatische kentekenplaatherkenning). De motorrijders ‘vangen’ de bestuurders op en leiden ze naar de controlestraat.

In de marechausseebusjes worden zaken afgehandeld. Dat kan zijn voor een kort verhoor of voor papierwerk, bijvoorbeeld het tekenen van een verklaring voor het afstaan van goederen.

In totaal controleerde de KMar 67 voertuigen en 84 personen. Het resultaat:1 ploertendoder en 18 messen, waaronder een stiletto. 1x een openstaande geldboete van 181 euro en 1x rijden zonder rijbevoegdheid. 4x een gebruikershoeveelheid softdrugs en 1x een gebruikershoeveelheid harddrugs. 4x inbeslagname auto en bijna 9.000 euro geïnd vanwege openstaande belastingschulden.