Tekst Robert den Hartog
Foto sergeant Ruud Mol (video)

Opperwachtmeester Menno, Hondengeleider Speurhonden Explosieven

Opperwachtmeester Menno is één van de 14 hondengeleiders Speurhonden Explosieven en werkt bij de brigade Politie en Beveiliging op Schiphol. Als er op of rond de luchthaven een melding komt van een verdachte situatie waarbij mogelijk een explosief in het spel is, gaat hij met een van zijn twee speurhonden (Boy of Jana) poolshoogte nemen. De speurhonden zijn namelijk getraind om feilloos te kunnen ruiken of ergens een explosief of bijvoorbeeld een vuurwapen is verstopt. De goed opgeleide honden laten zich niet van de wijs brengen door gladde vloeren, roltrappen, geluid, kleine ruimten of mensenmassa's.

Behalve het reageren op meldingen van bijvoorbeeld onbeheerde bagage op de luchthaven worden Menno en zijn honden ook preventief ingezet om ruimten of gebouwen te controleren waar belangrijke bijeenkomsten worden gehouden. Het werkgebied beperkt zich dus niet alleen tot de luchthaven. Het speuren naar kogelhulzen en of vuurwapen(s) op een plaats delict waar is geschoten, is ook een van de specialiteiten van de honden.

De hondengeleiders houden hun honden thuis. Elke 2 jaar moeten ze als koppel (combinatie) een examen afleggen om gecertificeerd te blijven. Zowel fysiek als geestelijk moet de geleider 100 procent op zijn hond kunnen vertrouwen. Hoe moeilijk de opleiding is? Van de 100 aangeboden speurhonden explosieven doorstaan maar 2 het examen.

Ook in 'Een dagje KMarren met...'?

Wil jij ook een keer je werk laten zien in ´Een dagje KMarren met...´? Neem dan contact op via kmar.magazine@mindef.nl