10

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 06

200 jaar KMar in beeld

Een ‘heilige’ plek

De redactie van KMarMagazine is nog steeds op zoek naar historische foto’s. De vijfde serie van 5 foto’s, voorzien van een korte beschrijving, vindt u hieronder. Heeft u nog historische foto’s? Stuur ze, voorzien van een korte beschrijving en contactgegevens, op naar: kmar.magazine@mindef.nl

Oud-dienstplichtig marechaussee Fred Klijndijk stuurde een foto in van het square, het hart van de Koning Willem III-kazerne. De foto is van 5 mei 1953, toen er een ouderdag werd gehouden. Klijndijk schrijft: “Wanneer je nu het square ziet, herinnert niets meer aan de 'heilige' plek die het decennia lang was. Zonder duidelijke reden of toestemming op het square? Dan kon je een stevige reprimande of straf tegemoet zien. Als de verbouwing van de kazerne voltooid is, dan wordt het square hopelijk weer zoals vroeger.”

Wintex 1984

Opperwachtmeester Sietse van den Bosch werkte in 1984 bij de sectie KMar 1LK, afdeling Verkeer. Deze foto is genomen tijdens de stafoefening Wintex van Staf 1LK in Duitsland in 1984. Op de foto voert Van den Bosch met 2 Duitse collega´s een stafbespreking. Hij herinnert zich dat het onderwerp van gesprek de verplaatsingen in het oefengebied was.

Selfie

Jacques Cabollet stuurde een foto op uit 1968. Hij staat zelf aan de rechterkant. De foto is gemaakt tussen de doorlaatpost Maalbroek en het Duitse Elmpt (D). Cabollet werkte als marechaussee der eerste klasse samen met zijn collega J.A. Dennekamp bij de brigade Reuver in Limburg. De marechausseebrigade Reuver sloot op 1 februari 1971 definitief haar deuren.

Legaal knokken met de ME

Jeroen Rouma van de lichting 84-2 zond een mooie actiefoto in, die in 1984 in Apeldoorn is gemaakt. Hij schrijft dat na de bekende 2-daagse oefening op het opleidingscentrum hij en zijn collega’s ’s avonds mochten knokken met de Mobiele Eenheid (ME). Hij voegt er met een knipoog aan toe: “En dat geheel legaal.”

Rijopleiding in de NEKAF

De laatste foto is van Jelle A. de Jong, die tot 1982 bij de KMar werkte en nog steeds contact heeft met oude dienstmakkers. Een foto ter herinnering aan zijn opleiding. In dit geval de voortgezette rijopleiding in de NEKAF (Nederlandse Kaiser Frazer Fabriek). Volgens De Jong is de foto gemaakt bij de grensovergang Arnhem. Hij zit links achterin het voertuig.