05

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 06

Liaisons KMar: Deur naar de rest van de wereld

Tekst Robert den Hartog

'Benader nooit zelf een internationale bron'

De politieverbindingsofficieren (liaisons) van de Koninklijke Marechaussee, de nationale politie en de BeNeLux vormen sinds het begin van dit jaar 1 centraal netwerk. Verspreid over de wereld helpen ze opsporend en vervolgend Nederland met rechtshulpverzoeken. Luitenant-kolonel Ad Peters, hoofd Backoffice KMar Liaison Officers, legt de onschatbare waarde van ‘zijn’ liaisons uit. 

x
Luitenant-kolonel Ad Peters, hoofd Backoffice KMar Liaison Officers

Waarom hebben de KMar en de politie liaisons?

“De reden dat we in bepaalde landen liaisons hebben, is om de politiële samenwerking met dat land soepeler te laten lopen. Het is dan handig als je een persoon ter plaatse hebt om je belangen te behartigen. Een face-to-face gesprek is toch heel anders dan een ‘koud’ e-mailtje met een verzoek. Parallel aan de wettelijk verplichte handelingen en bestaande internationale verdragen kan de liaison met zijn contacten de autoriteiten ‘enthousiasmeren’.”

'Een face-to-face gesprek is anders dan een e-mailtje'

Wanneer kan een collega in Nederland een liaison inschakelen?

“Stel… je wilt voor een onderzoek een getuige horen of een verdachte aanhouden. Maar nu blijkt dat de verdachte in het buitenland woont. Wat doe je dan? Het is wettelijk vastgelegd welke stappen een opsporingsinstantie moet nemen om iemand te laten aanhouden of uit te leveren. Het is in zo’n zaak - zoals gezegd - handig als je iemand op locatie hebt, die de weg kent en die bij de lokale autoriteiten om extra aandacht vraagt voor een verzoek of antwoord geeft op een vraag.”

Welke stappen moet de collega in Nederland volgen?

“Je moet je vraag neerleggen bij het eigen Brigade Informatie Knooppunt. Zij spelen de vraag door naar het KMar Informatie Knooppunt. Het KIK benadert de Dienst Landelijke Informatie Organisatie (DLIO). Het DLIO schakelt vervolgens - ook voor snelle bevragingen - een liaison in of 1 van onze andere 4 kanalen (Interpol, Europol, bureau Sirene of een buitenlandse liaison in Nederland).”

De collega mag niet zelf over de grens aan het werk?

“Als je een politieel of justitieel rechtshulp verzoek doet, moeten de juiste spelregels worden gevolgd. Je moet je als marechaussee daar aan houden. Benader daarom nooit zelf een internationale bron. Dat levert onrechtmatig verkregen bewijs op. Niet rechtsgeldig in de rechtbank dus. Informatie die internationaal wordt gedeeld, moet nu eenmaal worden geregistreerd. Wij zijn daarom de deur naar de rest van de wereld.”

x
Majoor Koert (tweede van links) is KMar-liaison in Peru. Lees zijn verhaal in de infographic onder aan deze pagina.

Wat doet een liaison nog meer?

“De liaison werkt vanuit een Nederlandse ambassade en heeft een diplomatieke status. Hij maakt deel uit van het ambassadeteam. Opsporingshandelingen zijn voor de liaison dus uit den boze. Naast het - populair gezegd - sneller voor elkaar krijgen van zaken, begeleidt de liaison bezoeken van kamercommissies. De liaison volgt daarnaast de trends en ontwikkelingen, weet wat er in een land speelt en bestudeert wat daarvan de gevolgen voor Nederland zijn.”

Hoe is het netwerk van liaisons opgebouwd?

“Het netwerk van KMar- en politieliaisons telt 35 medewerkers. Ze werken allemaal in opdracht van de Dienst Landelijke Informatie Organisatie i.o. (DLIO), unit Buitenland in Zoetermeer. De Marechaussee heeft 12 liaisons, die zich met name richten op de KMar-taken, zoals migratiecriminaliteit, ID-fraude en bescherming burgerluchtvaart. Door de nieuwe centrale aansturing hebben de KMar en de politie de landen zo efficiënt mogelijk verdeeld en werken ze zoveel mogelijk samen.”

Vacatures

Wilt u liaisonofficier worden? Vanaf 1 september 2014 worden er 6 functies opengesteld. Een jaar later moeten die gevuld zijn. Het betreft de liaisonfuncties in Kenia, Nigeria, Peru, Spanje, Pakistan en Marokko. Vereiste rang is kapitein, functieduur is minimaal 3 en maximaal 5 jaar. Meer informatie over de functies, waaronder de specifieke functie-eisen kunt u terugvinden in de vacaturebank. 

Op onderstaand kaartje wordt een overzicht gegeven van de liaison-locaties in de wereld. Klik op de plus in Peru en Pakistan voor reacties van 2 liaison-officieren.

Majoor Koert (Peru):

“Een van mijn belangrijkste taken is het opbouwen van een gedegen netwerk met de Peruviaanse partners, zoals politie, douane en de Immigratiedienst. Op deze wijze weet je vrij snel hoe het land in elkaar steekt en hoe je je moet inleven in de Peruviaanse werkwijzen en cultuur. De grootste uitdagingen liggen op het gebied van drugs. Ik coördineer lopende politie-onderzoeken tussen Peru en Nederland en assisteer waar nodig bij de uitvoering van rechtshulpverzoeken. Zeg maar als een soort ‘Haarlemmerolie’. Als voorbeeld kan ik aanhalen een succesvolle uitlevering van een Peruviaanse onderdaan aan Nederland. Dit dreigde mis te gaan. Door de Peruviaanse rechter uitleg te geven over het Nederlandse rechtssysteem, besloot hij alsnog hun onderdaan, die al 5 maanden in hechtenis zat, uit te leveren aan Nederland.”

Majoor Bert (Pakistan):

“Soms krijg ik specifieke verzoeken uit Nederland en de rest van mijn tijd gaat voornamelijk op aan het monitoren en analyseren van relevante trends en ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld migratiecriminaliteit, verdovende middelen en witwassen. Als liaison KMar heb je als vooruit geschoven post in het buitenland absoluut een meerwaarde voor de BV Nederland. Onlangs hadden de Pakistaanse autoriteiten informatie over een drugstransport met als eindbestemming Nederland onderschept. Door de goede samenwerking met de Pakistaanse collega’s werd duidelijk dat de persoon al in het vliegtuig zat. Ik heb mijn backoffice in Zoetermeer en mijn Duitse collega in Islamabad geïnformeerd. Kort na deze melding is de betrokken persoon tijdens zijn tussenstop op het vliegveld in München aangehouden met 5 kilo heroïne in zijn bagage.”