Tekst Wilfried Goos
Foto Mediacentrum Defensie (archief)

Interview met staatssecretaris Teeven (video)

x

Nederland heeft sinds enige tijd te maken met een verhoogde asielinstroom, voornamelijk van Eritreers. Omdat er aanwijzingen zijn dat er sprake is van mensensmokkel, is er voor dit onderwerp een Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden (SGBO) opgericht, die de mensensmokkelaars landelijk én over organisatiegrenzen heen aanpakt.

Het tegengaan van mensensmokkel is een primaire taak van de Koninklijke Marechaussee en daarom is marechausseemajoor Ronald Liefers de Algemeen Commandant. Hij vertelt: "Onze opdracht is helder: we richten ons op het opsporen, vervolgen en dus stoppen van de mensensmokkelaars."

In het SGBO zitten leden van de Koninklijke Marechaussee, maar ook de Landelijke Eenheid van de nationale politie, de Vreemdelingenpolitie en het Openbaar Ministerie aan tafel. Spelers die alle knooppunten in de gaten kunnen houden, van de grens tot het Aanmeldcentrum.

Duidelijk signaal

Liefers denkt dat de Nederlandse aanpak al een duidelijk signaal afgeeft: "We zijn nu twee weken bezig als SGBO en er zijn 16 verdachten aangehouden en in onderzoek. We zien al dat men zich aanpast aan de situatie. We verwachten daarom dat de mensensmokkelaars op een gegeven moment aan kansberekening gaan doen en zich afvragen: is het slim om hiermee door te gaan of kan er ik er beter mee stoppen. De straf voor veroordeelde mensensmokkelaars wordt berekend met het aantal gesmokkelde personen, dus dat kan behoorlijk optellen."

Staatssecretaris

Intussen trekt het SGBO alles uit de kast om het net rond de mensensmokkelaars nog verder te sluiten. Voor de KMar betekent dat vooral meer MTV-controles op de plaatsen die er volgens de informatie toe doen. Staatssecretaris Teeven werkt daarnaast ook aan het verruimen van de regels voor het controleren van treinen en andere grensovergangen. Vorige week bezocht hij een controle bij grensovergang Hazeldonk, waar hij met eigen ogen zag hoe de controles in hun werk gaan.