02

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 04

Lowlands Grenade: een 72-uurstraining crisisinzet

Tekst Robert den Hartog
Foto EUPST (archief)

Internationale politiemacht traint in Marnewaard

logo

Over tweeënhalve week start de European Union Police Service Training Lowlands Grenade 2014. Het hoogtepunt is een 72-uursscenario, waarin 350 deelnemers uit 27 landen worden getraind. Het oefendorp Marnewaard vormt het decor en is omgetoverd tot een stad op het door natuurgeweld geteisterde fictieve eiland Evernamed. 300 figuranten, een ontwricht politieapparaat, 2 rivaliserende families en een slechte economie vormen de hoofdingrediënten. 

Space

Majoor Ad de Groot en adjudant Eric Damen hebben het scenario voor Lowlands Grenade 2014 geschreven. Hoe spelen zij met Lowlands Grenade in op de realiteit? Via de oranje button linksboven aan deze pagina vindt u een terugblik van adjudant Norman Jansen op zijn crisisinzet na de verwoestende aardbeving op Haïti in 2010.

Space

“Een hospitaal, een markt, een gevangenis, een school en een discotheek”, somt De Groot op. “We hebben een echte stad gecreëerd. Een stad, waarin de figuranten op een realistische manier het dagelijkse leven nabootsen. Het leven, zoals dat in een land of stad met een instabiel politieapparaat wordt geleefd. Zowel overdag als ’s nachts. De situatie die wij hebben geënsceneerd is te vergelijken met veel van de instabiele landen waarover je in het nieuws hoort. Daar trainen we voor.” 

72-uursscenario

Tijdens het 72-uursscenario worden de deelnemers ingedeeld in 4 Integrated Police Units (IPU). Iedere unit krijgt een deel van de stad toegewezen. De hoofdtaak van de IPU’s is om de openbare orde te handhaven en het lokale politieapparaat te herstellen. Alle nationaliteiten hebben verschillend opgeleide functionarissen. Zij moeten in de IPU’s samenwerken. Daarnaast krijgen ze ook te maken met de meest uiteenlopende storylines, die De Groot en Damen van te voren hebben bedacht en ingepland. 

x

Iedere verhaallijn dient een hoger doel. De organisatie van Lowlands Grenade heeft zicht tal van trainingsdoelen gesteld. Community Policing (contact maken en onderhouden met de bevolking om informatie in te winnen) is de rode draad door de training. Ook is een zeer belangrijke rol weggelegd voor mensenrechten en gender. Daarnaast hebben De Groot en Damen ook forensisch onderzoek, Crowd & Riot Control, optreden tegen oorlogsmisdaden, Counter IED, Special Weapons and Tactics en VIP-beveiliging in de training verwerkt. 

Fluitje blazen

“Wat onze training zo realistisch maakt is dat wij niet op een fluitje blazen om het begin van een gewelddadige demonstratie aan te kondigen. Een demonstratie waarop een tot aan de tanden bewapend Crowd & Riot Control-eenheid al staat te wachten”, legt Damen uit. “In Evernamed kan een kleine vechtpartij uitmonden in een veldslag of plunderingen… of niet als de deelnemers goed inspelen op een situatie. Iedere gebeurtenis start bij de basis politiezorg. Daaruit vloeit voldoende werk voort voor alle deelnemende partijen en disciplines.”

De Groot en Damen benaderden voor iedere verhaallijn zogenoemde subject matter experts, ofwel ervaringsdeskundigen. De Groot en Damen: “Het Nederlands Forensisch Instituut hielp bij forensische scenario’s, de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten bij een VIP-scenario. Zo kun je de deelnemers bieden wat ze verdienen, een realistisch trainingsprogramma. Iedere verhaallijn heeft een eigen regisseur. En alle scripts zijn verwerkt in de Joint Exercise Management Module (JEMM), een software programma dat ontworpen is voor het ondersteunen en managen van (grootschalige) oefeningen en trainingen.” 

2.400 getrainde eenheden

Lowlands Grenade 2014 is de zesde in een serie van 7 trainingen. Op verzoek van de EU richtte Nederland samen met Frankrijk, Roemenie, Italië, Spanje in 2008 een consortium op om een kwalitatieve politieorganisatie klaar te hebben die in geval van crisis kan worden ingezet. De balans: mocht een land hulp nodig hebben dan heeft de EU 2.400 getrainde eenheden klaar staan. “De rol van de 'blauwe' component in missiegebieden wordt steeds belangrijker”, weten De Groot en Damen. “Een stabiel politieapparaat vormt namelijk de basis voor de wederopbouw van een land en voorkomt dat de weg open ligt voor terrorisme.”

Deelnemers Lowlands Grenade

Aan Lowlands Grenade 2014 doen in totaal 26 landen mee. Daarnaast nemen Eurogendfor (European Gendarmerie Force) en 3 zogenoemde NGO’s (non-governmental organization) deel aan de oefening: ACCORD - Zuid Afrika, Wo=Men Nederland en de Stabiliation Unit Foreign & Commonwealth United Kingdom. In de graphic hieronder ziet u welke 26 landen meedoen aan Lowlands Grenade.

EUPST
De deelnemende landen (vlnr): Jordanië, Engeland, Nigeria, Burkina Faso, Slovenië, Oekraïne, Spanje, Niger, Italië, Frankrijk, Marokko, Turkije, Zuid-Afrika, Bulgarije, Nederland, Polen, Litouwen, Roemenie, Letland, Sierra Leone, Hongarije, Verenigde Staten, Rwanda, Georgië, Estland, Zwitserland