03

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 04

‘Iedereen was op zoek naar eten en drinken’

Tekst Robert den Hartog
Foto adjudant Richard Frigge

Adjudant Norman Jansen blikt terug op crisisinzet in Haïti

x

Het eiland Haïti wordt op 12 januari 2010 getroffen door een verwoestende aardbeving. De beving heeft een kracht van 7,0 op de schaal van Richter. Ruim 200.000 mensen komen om en meer dan 300.000 raken gewond. Mede door het hoge slachtofferaantal en de grote ravage wordt de aardbeving als humanitaire catastrofe bestempeld. Nederland verleent op verschillende manieren steun. Ook KMar-adjudant Norman Jansen vertrok vanaf de Nederlandse Antillen richting het rampgebied. 

Space

Via de oranje button rechtsboven aan deze pagina vindt u een een artikel over Lowlands Grenade 2014. Majoor Ad de Groot en adjudant Eric Damen hebben het scenario voor de training geschreven. Hoe spelen zij met Lowlands Grenade in op de realiteit, zoals op Haïti? 

Space
Kaartje

“Onze insteek en opdracht was niet om het land op te bouwen, maar om op korte termijn noodhulp te bieden. Toen we aankwamen op Haïti troffen we een verwoest land aan dat geen bestuur meer had, geen president, geen burgemeester en geen politieorganisatie. Het land werd geregeerd door bendes. Overal op straat zag je lijken, dood en verderf. Iedereen was op zoek naar eten en drinken. Zelfs kleine kinderen werden gebruikt om eten te krijgen bij de uitdeelpunten voor voedsel en drinken. 

Ons konvooi werd dikwijls gestopt en dan moesten we onderhandelen om onze weg te kunnen vervolgen. Omdat er geen politie was, hielden we ook continu ons wapen in de aanslag om ons zelf te beschermen. Als ik terugkijk had de voorbereiding beter gekund en achteraf hadden we met meer andere nationaliteiten kunnen samenwerken. Het is daarom een goede zaak dat door middel van grootschalige internationale oefeningen, zoals Lowlands Grenade, eenheden worden voorbereid en trainen op dergelijke situaties. Samen sta je toch veel sterker.”