09

Dit artikel hoort bij: KMarMagazine 04

200 jaar KMar in beeld

Motorkunst

De redactie van KMarMagazine is nog steeds op zoek naar historische foto’s. De vierde serie van 5 foto’s met een korte beschrijving staathieronder. Heeft u nog historische foto’s? Stuur ze, voorzien van een korte beschrijving en contactgegevens, op naar: kmar.magazine@mindef.nl

Jan van Putten stuurde een foto in van het motordemonstratieteam van de KMar. Zijn vader - wachtmeester Jan van Putten (links) - maakte daar deel van uit. Hij schrijft dat zijn in 1995 overleden vader samen met collega Kreling in de jaren 50 als instructeurs waren verbonden aan de rijschool op het OCKMar in Apeldoorn. Destijds gaven ze in het hele land demonstraties.

Zelf Hulp en Kameraden Hulp

De tweede foto van Jan van Putten is gemaakt in de periode 1948-1952. Zijn vader, Jan van Putten, was toen gestationeerd op de brigade Beek in de buurt van Nijmegen. Op de foto is te zien hoe militairen ZHKH bij elkaar toepassen. Zelf Hulp en Kameraden Hulp is de vorm van eersthulpverlening die iedere individuele militair in zijn opleiding krijgt.

Frederik Hendrik Amelunxen

Deze historische foto, gemaakt in 1911 op de Harskamp, is ingestuurd door Ben Langendoen uit Hoofddorp. Hij zond deze opname in van Frederik Hendrik Amelunxen, geboren in Boxtel op 30-12-1876. Volgens Langendoen startte Amelunxen in 1899 zijn loopbaan als brigadier te paard. In mei 1915 werd hij wachtmeester te paard. Van 1922 tot 1929 was hij brigadecommandant Nieuwer-Amstel.

Zonder witte jas maar met verkeersmouwen

Dienstplichtig marechaussee Bart van Es (lichting 70-6) zond een foto in waarop hij zelf staat. Van Es schrijft: “We leerden met de witte jas in Apeldoorn verkeer regelen. Daarna werd ik bij 41 Maresk in Seedorf geplaatst. Daar kwamen we, zonder witte jas maar met verkeersmouwen, rondom de legerplaats vaak in actie om militaire colonnes en zware transporten te begeleiden.”

4 brigadecommandanten

Henk van Dijken stuurde een foto in van fotograaf Jan Niks. De foto werd gepubliceerd in de Zuidoosthoeker op woensdag 24 maart 1993. Op de foto staan 4 brigadecommandanten van de aan de Esschenbruggerdijk gevestigde brigade Coevorden. Van links naar rechts op de foto staan oud-commandanten W. Westerbrink, H. Turksema, B. Nanninga en T.J. Veenstra.