Tekst kapitein Jessica Bode
Foto archief

Militair communicatieadviseur blikt terug Primair Militaire Opleiding

Na twintig weken zwoegen op de Koninklijke Militaire Academie in Breda en negen vlogs over die periode verder is tweede-luitenant Femke Maas (25) militair communicatieadviseur bij het Centrum voor Mens en Luchtvaart in Soesterberg. Hoe kijkt ze terug op de tijd dat ze werd omgetoverd van burgermedewerker naar luchtmachter?

1. In de negen vlogs die je maakte voor YouTube wordt duidelijk dat je de Primaire Militaire Officiersopleiding (PMO) best pittig vond. Waar zat ‘m dat vooral in? 

“Je gaat ineens van een spijkerbroek naar een vlekkenpak. Een heel ander leven met een heel ander ritme. Ook doe je dingen die je nog nooit hebt gedaan. Laat staan waarvan je wist dat je het zou kunnen. Daarnaast ben ik een echte planner. Ik moet me maximaal kunnen voorbereiden op wat komen gaat. Tijdens zo’n militaire opleiding weet je niet altijd wat je gaat doen of hoelang het gaat duren. Daar word ik onrustig van.”

2. Wat uit de PMO hoop je nooit meer te hoeven doen? 

“Het eten van insecten! Mensen vroegen me later waarom zoiets moet. Alsof je op kantoor dit soort dieren eet. Maar dat is natuurlijk de insteek niet. Het gaat om het verleggen van je grenzen. Achteraf snap ik dat, maar op het moment zelf wilde ik het liefst stoppen.
Ook was er een grensverleggende activiteit, waarbij je urenlang op je rugzak moest zitten in de stromende regen en met niemand mocht praten. Je bent dan moe en hebt honger en dan ga je maar malen. Dat is best heftig. Maar het hogere doel is natuurlijk militair worden. Daar moet je iets voor over hebben. En he, morgen weer een nieuwe dag.”

Femke voor de ingang van de Koninklijke Militaire Academie (KMA)

3. En wat is een hoogtepunt waar je met veel plezier aan terugdenkt?

“Nooit verwacht, maar dat was het ‘kamperen’ in het bos in een slaapzak onder een strak gespannen poncho. Zelfs als het regende vond ik het geweldig. Misschien kwam het ook omdat ik zo moe was en je blij was dat je eindelijk je ogen dicht kon doen.”

Een vlog maken, moeilijk?

Het ligt wel in het verlengde van mijn werk”, begint Femke. “Maar…ik had er zelf niet echt ervaring mee. Al was het soms heerlijk. Ik heb echt hele verhalen opgehangen, als een soort uitlaatklep. Er was zoveel stof, ik had soms medelijden met de editor die alles moest bekijken. Er zijn regelmatig beelden versneld, omdat het anders te lang duurde”, lacht de kersverse officier. “Ik ben er wel blij mee, want het is een eerlijk verhaal geworden. Ik hoop er jongeren mee aan te spreken, want traditionele werving is niet meer voldoende.”

4. De opleiding, die je tussen augustus 2020 en januari van dit jaar volgde, duurde twintig weken. Was het te doen? 

“Ja, dat vond ik wel. Al kreeg onze opleiding vanwege corona wel een iets andere invulling. Zo hebben we bijvoorbeeld geen eindoefening van twee weken gehad en moesten verschillende lessen vanuit huis worden gevolgd. Maar in de basis vind ik het programma van de PMO goed. In een normale situatie ben je zes weken in het veld bezig bezig met bijvoorbeeld marsen, grensverleggende activiteiten of schieten. De rest van de tijd volg je klassikaal lessen.”

Femke filmde niet alleen zichzelf, ook een cameraman van het Mediacentrum Defensie legde haar ervaringen op beeld vast.

5. Je was eerst drie jaar lang burger communicatieadviseur op Vliegbasis Volkel, voordat je militair werd. Waarom die keuze? 

“Op dag twee van mijn stage zei ik al; ik wil militair worden en nooit meer bij Defensie weg. Spanning, avontuur…een totaal andere omgeving dan bijvoorbeeld bij een communicatiebureau. Bovendien hebben de ervaringen van mijn zusje me aangestoken. Dat geldt trouwens ook voor m’n broertje, die ook naar de luchtmacht wil.”
 

Femke’s vooropleiding:

“Ik heb in Tilburg sportcommunicatie gestudeerd en in het vierde jaar kies je een afstudeerstage. Die wilde ik doorlopen bij een bedrijf waar ik ook zou kunnen blijven werken, maar mijn interesse lag niet meer in de sportwereld. In die periode was mijn zusje bezig met een militaire opleiding aan de KMA en ieder weekend kwam ze zo enthousiast thuis, dat mijn enthousiasme werd aangewakkerd. Kort samengevat heb ik naar een algemeen mailadres een open sollicitatie gestuurd en ik mocht op gesprek komen. De rest is geschiedenis.”

6. Maar is je werk anders nu je militair bent? 

“In algemene zin niet, maar het militaire pak maakt dat ik me meer onderdeel van de organisatie voel. Ook is het in bepaalde situaties handiger, omdat je zichtbaar militair bent. Ik heb voorheen wel eens een groepje journalisten rondgeleid en dan vroeg de bewaking wie de begeleider was. Dan moest ik zelfs mijn defensiepas laten zien. Met een vlekkenpak is het duidelijk genoeg. Ook krijg je als militair soms meer voor elkaar.”

Meer weten over de Primaire Militaire Officiersopleiding van de luchtmacht? Of andere opleidingen om luchtmachtmilitair te worden? 

Check dit verhaal in de Vliegende Hollander.