Tekst kapitein Jessica Bode
Foto sergeant Aaron Zwaal

Defensiefotograaf Aaron Zwaal aan de slag met de Wista 45VX

Sinds de introductie van de digitale camera wordt alles wat we zien en denken in beeld vastgelegd. In deze vliegensvlugge maatschappij zijn slechts luttele seconden nodig om honderden foto’s te maken. Defensiefotograaf sergeant Aaron Zwaal wilde daarom graag weer terug naar de basis en besloot negen defensieprominenten middels analoge fotografie te vereeuwigen. 

Sergeant Zwaal laat de mooiste foto’s van zijn Wista 45VX zien. Ook legt hij uit hoe deze manier van fotograferen ook alweer werkt. 

Deze aflevering staat centraal: de commandant van het Defensie Ondersteuningscommando (DOSCO) luitenant-generaal Mario Verbeek. De beelden zijn natuurlijk niet digitaal, dus om ze met u te delen zijn ze op professionele wijze ingescand.

De foto maken

“In alle voorgaande stappen hebben we verschillende voorbereidingen getroffen en nu is het tijd voor het moment-supreme. Je maakt met een technische camera een foto door de ‘darkslide’ uit de camera te trekken. Dat is de schuif, waardoor er geen licht bij de cassette kan komen. Als je die eruit hebt getrokken is de foto alleen nog niet direct gemaakt. Dat gebeurt pas als je het knopje op de draadontspanner indrukt, die aan de lens vastzit. Die dient als het ware als een soort afstandsbediening en opent de lens voor een ingestelde tijd. 

En dan: 1, 2, 3…klik! Vaak tel ik af om knipperende ogen te voorkomen, want je kunt achteraf pas controleren of de foto is gelukt. Bovendien heb je met twaalf foto’s niet heel veel speelruimte. Als de foto is gemaakt kan de darkslide er weer in en als de cassette leeg is, moet die worden vervangen. 

Je ziet wel; deze manier van fotograferen is ontzettend intensief. Met een digitale camera kun je in mum van tijd heel veel foto’s maken en dus veel weggooien. Als je maar twaalf filmsheets hebt, wil je er zeker van zijn dat ze allemaal zo goed mogelijk zijn. Daarom is de kans dat je met analoge fotografie een goede foto hebt, groter dan bij een spiegelreflex.”