Tekst Andre Twigt

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere twee weken weer mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Genomen door zowel professionals als gepassioneerde amateurfotografen.

WE ZOEKEN UW DEFENSIEFOTO’S

Een beeld zegt meer dan duizend woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin het soms steeds drukker lijkt te worden, nemen we minder vaak de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en fascineert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO’S GEZOCHT!

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en in verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb.

‘Ik zweer’

Fotograaf Ryo Isobe van de US Navy schoot vorige week dit opwekkende beeld van Petty Officers 3rd Class Fangfang Wen (l) en Chloe Nichole Luz Rodriguez. Beiden zweren de eed van trouw aan de Amerikaanse vlag, waarna zij zich officieel burgers van de Verenigde Staten mogen noemen. Petty Officer Wen komt oorspronkelijk uit China en Rodriguez uit de Filipijnen. De ceremonie vond plaats in Yosuka Japan, aan boord van de geleide wapendestroyer USS Mustin.

It’s showtime!

Staff Sergeant Andrew Sarver knipte onlangs deze line-up van The Thunderbirds; het demonstratieteam van de U.S. Air Force. Momenten later zouden de toestellen airborne gaan voor een vlekkeloos optreden tijdens de Sound of Speed Air Show in St. Joseph, Missouri. The Thunderbirds moesten vanwege de pandemie vorig jaar een aantal shows afzeggen. Die tijd hebben zij gebruikt om voor het eerst in 38 jaar hun lucht- en grondoptreden te verbeteren.    

Vrouwenkampen

Commandant van het Defensie Ondersteuningscommando luitenant-generaal Mario Verbeek legde op 4 mei een krans bij het monument ter nagedachtenis aan de vrouwenkampen in voormalig Nederlands-Indië. Sergeant Aaron Zwaal tekende voor het beeld.      

Met bestemming India

Sergeant Aaron Zwaal is ook de eigenaar van deze foto, gemaakt op Vliegbasis Eindhoven. Hier werd onlangs een lading ‘coronahulpgoederen’ voor India aan boord van de KDC-10 ‘Jan Scheffer’ gebracht. De zending was afkomstig uit Luxemburg, een land dat lid is van het European Air Transport Command (EATC).

Net droog

Heel sfeervol is deze plaat van sergeant Jasper Verolme. Op Gilze-Rijen fotografeerde hij deze Chinook met daarop de net droge beschildering voor ‘75 jaar 298 Squadron’. Het ontwerp en de uitvoering is van grafisch vormgever Jeroen van Veenendaal. Hij is een bekende van de luchtmacht, want inmiddels beschilderde hij meerdere helikopters en een F-16 staart.

Helocasting

Sergeant-majoor Sven Scheffers fotografeerde deze Cougar tijdens een Helocasting. Dit is een techniek om kleine eenheden af te zetten op plekken waar een heli moeilijk kan landen. Op de foto springen leden van het Korps Commandotroepen in het water om vervolgens naar het inzetgebied te zwemmen of varen.

Oranje stier

Het Pathfinderpeloton van 11 Luchtmobiele Brigade oefende onlangs op het Belgische vliegveld Weelde, net over de grens bij Baarle-Nassau. Tijdens oefening Orange Bull werd onder meer samengewerkt met een C-130 van 336 Squadron. Doel van de training was het snel verplaatsen van mens en materieel door de lucht. Marco Ferrageau maakte dit sfeervolle beeld.

De baas op pad

Commandant Zeestrijdkrachten viceadmiraal Rob Kramer en chef d’ equipage CZSK-adjudant Jack Gouda deden onlangs met hun roadshow de Van Ghentkazerne in Rotterdam aan. Dit is een laagdrempelige manier om personeel in coronatijd te informeren over hoe de vlag er momenteel bij het varende krijgsmachtdeel bijhangt. Inmiddels hebben Kramer en Gouda het grootste deel van de marine-etablissementen reeds bezocht. Foto: sergeant Jasper Verolme.