Tekst kapitein Jessica Bode

Herdenking bombardement Rotterdam

Het is vandaag 81 jaar geleden dat Rotterdam werd gebombardeerd door de Duitsers. Door corona is er geen openbare herdenkingsplechtigheid, maar belangstellenden kunnen de besloten herdenkingen volgen via een livestream van RTV Rijnmond. 

Ook het Mariniersmuseum geeft aandacht aan de meidagen van 1940, door dagelijks op Facebook berichten te publiceren over de strijd van de mariniers in de havenstad.
Bij het bombardement van 14 mei 1940 vielen circa negenhonderd burgerslachtoffers werden zo'n dertigduizend gebouwen vernield of beschadigd. Op de internetsite www.brandgrens.nl is veel informatie verzameld over de Duitse aanval. Ook staat het programma van de herdenking op deze website. 

Het Mariniersmuseum is op dit moment nog gesloten, maar heeft zich al wel voorbereid op een heropening. Zo is de vaste tentoonstelling 'Meidagen 1940' uitgebreid met een interactieve maquette. Aan de hand van 360 graden foto's wordt getoond hoe de Maastad er voor en na het bombardement uitzag. 

Daarnaast hebben het Stadsarchief, Museum Rotterdam '40-'45 en het Mariniersmuseum op tien plaatsen in de stad een tijdelijke buitenexpositie ingericht over het bombardement en de daarop volgende grote brand. Deze tentoonstelling is tot 18 mei te zien. Bezoekers van de buitenexpositie kunnen een QR-code scannen en kunnen zo een audiotour beluisteren.

Bron: Defensie 

Mariniers lossen landmacht af in Irak

Militairen van 13 Lichte Brigade zijn deze week teruggekeerd uit Irak, waar ze de afgelopen maanden deelnamen aan de internationale Capacity Building Mission Iraq. De landmachters zijn inmiddels afgelost door mariniers.

De Nederlandse krijgsmacht wordt daar ingezet voor de beveiliging van het vliegveld van Erbil. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de Amerikaanse en Koerdische strijdkrachten. 

Voor de Nederlandse militairen naar Irak vertrokken zaten de mariniers enige tijd in quarantaine. Eind april werden ze daarom al toegesproken door brigadegeneraal Jan Hut, de commandant van het Korps Mariniers. Hij zei bij die gelegenheid zeker te weten dat de mariniers goed waren voorbereid om welke dreiging dan ook te trotseren.

Bron: Defensie

eFP-militairen oefenen met zware wapens

Nederlandse militairen van de enhanced Forward Presence van de NAVO in Litouwen hebben deze week gevechtsacties beoefend bij dag en nacht. Hierbij richtte het zware wapenpeloton een 'support by fire position' in om de infanteriepelotons te ondersteunen. 

Bij de oefening werd met scherp geschoten met 60 millimeter mortieren en mitrailleurs. Ons land draagt met ongeveer 250 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid van het bondgenootschap in Litouwen. De multinationale battlegroup is gestationeerd in Rukla en staat onder Duits commando.

Bron: Defensie. Foto: korporaal Michael.

Marine hervat operaties in Caribisch gebied

Het patrouilleschip Zr.Ms. Holland is gisteren vanuit Den helder naar het Caribisch gebied vertrokken. Daarmee zal er sinds december weer een stationsschip in het gebied varen. De bemanning richt zich onder meer op operaties tegen terrorisme, piraterij en drugsbestrijding.

De Holland, een Oceangoing Patrol Vessel (OPV) met NH90-maritieme gevechtshelikopter aan boord, komt naar verwachting op 26 mei aan. Eind december vorig jaar keerde het vorige stationsschip Zr.Ms. Groningen terug naar Nederland vanwege technische problemen. In de periode daarvoor onderschepte de bemanning van het schip onder meer duizenden kilo’s aan drugs. 

Bron: Defensie

KDC-10 brengt hulpgoederen naar India

Een KDC-10 van de luchtmacht heeft dinsdag een lading medische hulpgoederen uit Luxemburg naar de Indiase hoofdstad New Delhi gebracht. Het gaat om spullen voor de behandeling van coronapatiënten in het zwaar getroffen India.

Gezagvoerder luitenant-kolonel Erik Boekelman noemde het transport vanaf Vliegbasis Eindhoven bijzonder: “Hulpgoederen zenden is altijd speciaal. Onze mensen willen dit dan ook graag doen. We doen dit ook wel vaker.” Het Nederlandse vrachtvliegtuig werd ingezet in het kader van het European Air Transport Command, een samenwerkingsverband voor militair luchttransport van zeven landen. 

Het hoofdkwartier van het EATC is gevestigd op Eindhoven. Het commando kan beschikken over 170 vliegtuigen voor transport van passagiers of goederen of het bijtanken in de lucht. De hulpgoederen werden dinsdag gelost in de Indiase hoofdstad New Delhi.

Bron: Defensie

Hoogste militaire eer voor Franse hond

Een Franse hond van een commando-eenheid heeft postuum de hoogste militaire Britse eer gekregen die beschikbaar is voor dieren. 

De Mechelse herder met de bijnaam 'Leuk la Chance' ontving de PDSA Dickin-medaille voor zijn levensreddende acties in Mali. Het dier wist tijdens een operatie een aantal terroristen op te sporen die zich hadden verstopt om een aanslag te plegen. Daarbij ontweek Leuk zeven minuten lang vijandelijk vuur en hield de groep dusdanig bezig dat Franse troepen uiteindelijk zes jihadisten konden oppakken.

In 2019 sneuvelde het trouwe dier bij een andere actie in het Afrikaanse land.

De herder werd geboren op 20 september 2013 en trad in juli 2015 toe tot de K9-divisie van de Kieffer-eenheid van het Franse Special Forces Commando. Het dier was onder meer getraind in het opsporen van wapens, het ontdekken van ingegraven explosieven (IED's) en was verzot op zwemmen.

De Mechelaar voegt zich als eerste ‘Fransman’ bij de illustere erelijst van de Dickin-medaille. White Vision, Tinky en Tyke, allen postduiven, waren in december 1943 de eerste van nu 73 dieren die de Dickin-medaille hebben ontvangen.

Bron: PDSA

Trein vernoemd naar oorlogsvlieger

De Britse spoorwegmaatschappij Great Western Railway vernoemt als speciaal eerbetoon treinen naar zeven bijzondere figuren uit de Tweede Wereldoorlog. 

Eén van de treinen is de Intercity Express Train 800310, die de de naam kreeg van Wing Commander (luitenant-kolonel) Ken Rees uit Wales. Hij was in de Tweede Wereldoorlog vlieger van een Wellington-bommenwerper en werd in oktober 1942 neergeschoten boven Noorwegen. Net twee weken nadat hij was getrouwd.

Hij overleefde de crash en belandde in het krijgsgevangenenkamp Stalag Luft III ten zuiden van Berlijn. Dit verhaal werd later verfilmd in de wereldberoemde speelfilm The Great Escape. Ken Rees was de laatste nog levende 'tunnelgraver'. Hij overleed in 2014 op 93-jarige leeftijd.

Bron: Royal Air Force 

Mobilisatie Oorlogskruis postuum uitgereikt

Dienstplichtig korporaal J.A. Sessink en soldaat J.B. Papen ontvingen 10 mei postuum het Mobilisatie-Oorlogskruis voor hun inzet in 1940. De onderscheiding werd uitgereikt aan de zoon van huzaar Sessink en de dochter van kanonnier Papen. 

Huzaar Sessink was mitrailleurschutter in het 1e Regiment Huzaren. Deze eenheid werd tijdens de meidagen van 1940 ingezet op de Veluwe bij Barneveld, Voorthuizen en Terschuur en moest in gevecht met een SS-elite-eenheid. Kanonnier Papen hoorde oorspronkelijk bij het 8ste Regiment Artillerie, maar kwam later terecht bij het 14e Regiment Artillerie. Hij vocht bij Dordrecht en Dubbeldam en maakte van dichtbij de gevechten bij de Moerdijkbruggen en het eiland van Dordrecht mee. 

Beide militairen hadden hun dienstplicht al eerder vervuld en werden in 1939 gemobiliseerd. De onderscheidingen werden uitgereikt door de commandant van het regiment Huzaren van Boreel, kolonel Hans van Dalen.

Bron: Defensie

Herdenking Slag om de Residentie

In de Haagse wijk Ypenburg vond deze week de herdenking plaats van de Slag om de Residentie. Daarbij vielen in mei 1940 veel slachtoffers. 

Bij de Duitse aanval op 10 mei 1940 was één van de belangrijkste aanvalsdoelen Den Haag te veroveren. Hier wilden de Duitsers leden van het Koninklijk Huis en de Nederlandse regering gevangen nemen. 

De herdenking vond op twee locaties plaats. 's Morgens werden kransen gelegd bij het monument aan het Böttgerwater en 's middags bij het monument van de Slag om Ypenburg op het ILSY-plantsoen. 

De Haagse burgemeester Jan van Zanen zei zich moeilijk te kunnen voorstellen dat er op de plaats waar nu 'een prachtige woonwijk ligt, in een andere tijd is gevochten. En niet zo'n beetje ook'. Bij de herdenking waren ook kinderen van de openbare basisschool Ypenburg betrokken. Zij lazen een gedicht voor en legden bloemen. Leerling Nick vertelde Omroep West dat het belangrijk was dat de Nederlandse militairen hadden gevochten voor onze vrijheid. “Anders hadden we nu waarschijnlijk Duits gesproken.” 

Bij de aanval op Den Haag bombardeerden de Duitsers Haagse kazernes en de vliegvelden Ypenburg en Valkenburg. Ook werden massaal parachutisten gedropt op vliegvelden in de omgeving. Dankzij de tegenstand van met name de grenadiers en jagers mislukte de Duitse aanval, maar niet zonder verliezen. Er sneuvelden 515 Nederlandse militairen en er raakten er circa duizend gewond. 

Bron: Omroep West

Nederlandse militairen Afghanistan in juli thuis

De laatste Nederlandse militairen in Afghanistan keren naar verwachting uiterlijk in juli terug huiswaarts. De afbouw van NAVO-missie Resolute Support is inmiddels in volle gang. Zo zijn de stafofficieren die in Kaboel werkten, al teruggekeerd. 

Ter versterking van de beveiliging stuurde ons land onlangs nog tachtig extra militairen naar Afghanistan. Zij helpen ervoor te zorgen dat de missie in Noord-Afghanistan op een ordelijke en veilige manier kan worden afgebouwd. Afgezien van de terugtrekking van het personeel gaat het ook om het terugbrengen van het materieel. Een team specialisten zorgt hiervoor samen met logistiek personeel, gebruikmakend van eigen luchttransport of vliegtuigen van militaire partners of civiele luchtvaartmaatschappijen.

Bron: Defensie