Kerstwensen schrijven in het Nationaal Militair Museum

Ook tijdens de feestdagen doen uitgezonden militairen hun werk voor vrede en veiligheid in de missiegebieden. Ze kunnen dus niet thuis samen met hun familie en vrienden Kerstmis en Oud en Nieuw vieren. Dit is natuurlijk moeilijk voor zowel het thuisfront als de uitgezonden militairen. 

Om die laatste groep een hart onder de riem te steken en ze een nieuwjaarswens te sturen, organiseert het Nationaal Militair Museum voor de zesde keer ‘Stay Safe’. Dit is een actie waarbij de bezoekers van het museum tijdens de kerstvakantie een kaartje kleuren of een wens schrijven voor een militair op missie. De nieuwjaarswensen en kaartjes worden door de Militaire Post Organisatie (MPO) bezorgd in de missiegebieden. Zaterdag 21 december gaat de actie officieel van start.

Mis jij een geliefde deze Kerst? Dan kun je erbij zijn! Er is muziek, je kunt op de foto met de Kerstman, het museum bezoeken en op het buitenterrein meerijden in een rupsvoertuig. Wil jij erbij zijn? Stuur een e-mail met hoeveel volwassenen en kinderen je graag komt naar aanmelden@nmm.nl. Goed om te weten: het aantal inschrijvingen is beperkt.

(Bron: Nationaal Militair Museum)

Bijleveld belooft Kamer eerder te informeren bij vermoeden burgerslachtoffers

Als toekomstig wapengebruik door Nederlandse militairen tijdens een missie leidt tot een onderzoek naar mogelijke burgerslachtoffers, wordt de Tweede Kamer zo snel mogelijk ingelicht. Dat heeft minister Ank Bijleveld-Schouten de Tweede Kamer toegezegd naar aanleiding van het kamerdebat over de burgerslachtoffers bij een aanval op een ISIS-doelwit in Hawija in Irak in 2015. Ook gaat zij met de Tweede Kamer overleggen hoe het parlement deze vertrouwelijke informatie adequaat registreert en opslaat. 

Aan het einde van het debat diende een aantal oppositiepartijen een motie van wantrouwen in tegen de minister-president, de minister van Defensie en het kabinet. Deze motie werd met een ruime meerderheid verworpen.

(Bron: Defensie) 

ID-plaatje weer thuis

Tijdens een plechtigheid op Tinker Air Base in de VS ontving Dwight Journey het ID-plaatje van zijn in de Tweede Wereldoorlog omgekomen broer Orville. Sergeant Orville Journey was vliegtuigtechnicus en kwam om het leven toen zijn C-47 vrachttoestel op 23 september 1944 werd neergeschoten tijdens operatie Market Garden. Hij ligt begraven op het Amerikaanse kerkhof in Margraten. Zijn ID-plaatje werd onlangs gevonden door eerste-luitenant Willem van der Steen bij een zoekactie door vrijwilligers. Bij de crash in 1944 in Gemonde bij Boxtel kwam naast Journey nog een bemanningslid om het leven. De gezagvoerder van het toestel en twee andere bemanningsleden overleefden de ramp en zaten de rest van de oorlog in Duitse gevangenschap.

(Bron: Amerikaanse ministerie van Defensie)

Spektakel in het marinemuseum Den Helder

Deze week ging in Den Helder een nieuwe spectaculaire 3D-film in première onder de flitsende naam Action Go Fast gemaakt door Zr.Ms. Zeeland, het Marinemuseum en Wirtz-film. Het is een film over het onderscheppen van drugstransporten door de marine in het Caribisch gebied. De film is vanaf vandaag iedere dag te zien in het marinemuseum. Het museum aan de Hoofdgracht 3 is iedere dag behalve maandag geopend van 10.00-17.00 uur.

(Bron: Defensie)

Waardering voor marechaussee

Uit handen van voorzitter Ronnie Eisenmann van het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) ontving de Koninklijke Marechaussee deze week de ‘Respect Award’ van deze organisatie. Volgens Eisenmann is het voor de Joden in ons land “dankzij de bescherming van de mannen en vrouwen van de Koninklijke Marechaussee mogelijk hun geloof en identiteit in vrijheid en veiligheid te beleven. Die beveiliging is onmisbaar”.   

(Bron: CIDI | Foto: Dirk Spits)

Defensiemedewerker finalist Jonge Ambtenaar van het Jaar 2020

Nissrin Dkhissi is een van de drie kandidaten voor de titel Jonge Ambtenaar van het Jaar 2020 (#JAvhJ20). Ze werkt als adviseur kennismanagement bij het Coördinatiecentrum Expertise Arbeidsomstandigheden en Gezondheid van het Defensie Ondersteuningscommando. De andere kandidaten werken bij de gemeente Sittard-Geleen en Stroomopwaarts. Meer informatie over de verkiezing staat op de internetsite futur.nl/javhj. Op die site kun je ook stemmen op Nissrin Dkhissi of de beide overige kandidaten.

(Bron: Defensie)

CBRN-eenheid in actie in Zuid-Limburg

Militairen van een CBRN-eenheid van Defensie (CBRN = Chemisch, Biologisch, Radiologisch en Nucleair) kwamen deze week in actie in Heerlen. Daar werd bij de Belastingdienst een brief bezorgd met een onbekend poeder. Het gebouw werd ontruimd, 100 medewerkers moesten hun werkplek verlaten, 6 medewerkers die met de stof in aanraking waren gekomen moesten in het pand blijven. Monsters van de stof werden meegenomen door het RIVM. Nader onderzoek leerde dat het niet ging om een schadelijke stof.

(Bron: De Limburger)

Desert Bull

Tot 16 december 2019 traint het gehele 336 ‘Blackbull’ squadron van Vliegbasis Eindhoven, samen met personeel van de landmacht en de Defensie paraschool, in de oefening Desert Bull in Yuma, Arizona. 

Anders dan de gebruikelijke oefeningen in Nederland, zal nu het verplaatsen van het materieel over een grote afstand een belangrijke rol hebben, maar ook het uitrollen en in stand houden van diverse verbindingsmiddelen. Daarnaast lenen de oefenterreinen rond Yuma zich uitstekend om de verschillende crews tactisch te trainen. Dat gebeurt onder gesimuleerde dreiging zowel overdag als ’s avonds. Er worden verschillende aspecten beoefend zoals laag-, avond- en tactisch vliegen, maar ook para- en container delivery drops op verschillende hoogtes.

Op zondag 15 december zullen de drie C-130’s weer terug zijn op vliegbasis Eindhoven. 

(Bron: Defensie)

Patriot-eenheid oefent voor ’t eerst met Japan

Nederlandse militairen van 802 Patriotsquadron hebben voor het eerst samengewerkt met Japanse collega’s. Samen met Amerikanen namen luchtverdedigers van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando deel aan een multinationale luchtverdedigingsoefening. Tijdens de oefening Imperial Crucible in Fort Bliss in Texas hebben de landen gezamenlijk een Live-Firing met het Patriot wapensysteem uitgevoerd. 

De Japanse Air Self Defense Force stuurt ieder jaar een Patriot-systeem 3 maanden lang naar Texas voor certificeringsdoeleinden. Met dit systeem namen zij deel aan de live-firing waarbij raketten op bewegende doelen werden geschoten. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Nederlandse luchtverdediging dat er werd samengewerkt met Japanse luchtverdedigers. De Japanse crew schakelde een drone uit met hun Patriot-raket die op aanwijzing van de Amerikaans/Nederlandse crew als doel werd aangewezen. Nederlanders waren daarnaast onder meer betrokken bij het in stelling brengen en (her)laden van een Amerikaans Patriot-systeem. 

(Bron: Defensie)

Zr.Ms. Makkum vindt vermiste kotter

Afgelopen donderdagnacht raakte de Urker garnalenkotter Lummetje vermist op de Noordzee ten westen van Texel. Rond 05.45 uur werd de kustwacht gealarmeerd. Het noodsignaal leidde tot een grote zoekactie waar meerdere schepen en helikopters aan meededen. Ook de mijnenjager Zr.Ms. Makkum nam deel aan de speurtocht en lokaliseerde de kotter met behulp van sonar. Op het moment van schrijven waren de 2 bemanningsleden van de Lummetje, een man van 41 en een man van 27, nog niet gevonden. Reddingswerkers vonden op de laatst bekende positie van het schip wel een vlot en lichtjes van reddingsvesten.

(Bron: RTL Nieuws/ANP)