Tekst ritmeester Djenna Perreijn
Foto sergeant Cristiaan Schrik | video: John van Lent

Nieuwe aandacht voor optreden verstedelijkt gebied

Sergeant Niels en sergeant-majoor Ronald horen bij de eerste buitenlanders die in Groot-Brittannië de Urban Operations Instructors Course mogen volgen. De opleiding richt zich op het optreden in verstedelijkt gebied (OVG) en heeft een prominente rol in de toekomststrategie van hun brigade. “De laatste jaren is OVG met pantservoertuigen op de achtergrond geraakt, we moeten ons de kennis weer eigen maken.”

'OVG met tanks en pantservoertuigen is toen op de achtergrond geraakt'

Niels en Ronald, beiden werkzaam bij 13 Lichte Brigade, hebben dus een primeur. En de plek waarop is niet de minste. "De Britten hebben een duidelijk beeld hoe ze gepantserde voertuigen bij optreden in verstedelijkt gebied kunnen inzetten", vertelt sergeant Niels. "Daar waren wij ook heel goed in, maar in de Afghanistan-tijd hebben we een heel ander gevecht gevoerd. OVG met tanks en pantservoertuigen is toen op de achtergrond geraakt. Bovendien hebben we langere tijd geen tanks gehad."

De Britten halen alles uit de kast om te laten zien waarmee de militairen hun eigen eenheid zouden kunnen trainen. Ronald: "We treden combined op met vuursteun, veel gepantserde voertuigen dus, working dogs en de Hawk (een gevechtsvliegtuig om luchtsteun realistisch te simuleren, red.). Het  interessantst vond ik de diversiteit aan oefenterreinen. Zo hebben we een paar dagen met nachtzichtmiddelen in de ondergrondse tunnels van de Corshaw Mines geoefend, een oud mijnencomplex."

De cursisten rijden in het zuiden van Groot-Brittannië met de Warrior, een gepantserd gevechtsvoertuig.

Optreden in verstedelijkt gebied

Tweederde van de wereldbevolking leeft in steden en dus is optreden in verstedelijkt gebied bijna niet te vermijden. OVG, zoals ze het bij de brigade noemen, gaat er anders aan toe dan traditioneel oorlog voeren in open terrein. In steden en dorpen kan een vijand betrekkelijk gemakkelijk veel slachtoffers maken. Doordat het terrein onoverzichtelijk is, kunnen strijdgroepen namelijk opgaan in de massa. Militairen trainen daarom in realistische oefendorpen. Die hebben we ook in Nederland (in de Marnewaard), maar de mogelijkheden zijn daar niet zo uitgebreid als in Groot-Brittannië.

Sergeant-majoor Ronald, compagnies sergeant-majoor van 412 Pantsergeniecompagnie.
Sergeant-1 Niels, sergeant operatiën 17 Pantserinfanteriebataljon.

Kennis delen

De 2 collega’s van ‘13’ nemen een kijkje over de grens omdat hun brigade wil leren. "We zijn eigenlijk op verkenning", vertelt Niels. "We bekijken wat we van de Britten kunnen opsteken over optreden in verstedelijkt gebied. Bij onze eigen brigade delen we die kennis, zowel naar de werkvloer als de leiding."

Kapitein Dirk Ferwerda, commandant van de Manoeuvre Ondersteuningscompagnie geeft aan dat het mes aan twee kanten snijdt. "Zeker nu de Britten ook Boxers kopen (pantserwielvoertuig, red.), kan dat interessant zijn: wij bekijken of we gebruik kunnen maken van hun oefenterreinen en zij van onze kennis over het voertuig."

In een spoor van rook die de Warrior achterlaat om de vijand de hinderen, nadert Niels het huis dat hij met collega’s moet zuiveren.

‘De cursus mag niet lijden onder slecht Engels’

Kou, regen en modder

De immense oefenterreinen in het Zuiden van Groot-Brittannië bieden trainingsmogelijkheden om jaloers op te zijn. Ronald: "Ze lenen zich goed voor meerweekse oefeningen, iets waar we met de eenheid naartoe willen. Hier kunnen we ons kamp dichtbij de stad opzetten of juist afgelegen." Het terrein is ook heel afwisselend. Ronald: "100 meter verderop is er een heel ander gevechtsveld. Met wegverplaatsingen heb je overal mee te maken: kou, modder, regen en een hoop ellende. Als je hier uit de voeten kunt, kun je dat overal."

De Britse instructeur zien de Nederlanders graag komen: “Ze hebben dezelfde mindset als de Britten en zijn leergierig”, aldus Urban Chief Instructor Warrant Officer Dale Bennison.

We kunnen prima meekomen met gerenommeerde partners als het Verenigd Koninkrijk

Brexit

Naast de kennisuitwisseling tussen de twee landen is het bezoek van Niels en Ronald onderdeel van een groter geheel. "Het Britse ministerie van Defensie heeft opdracht gekregen om de samenwerking met Nederland te intensiveren nu de Brexit eraan komt", weet luitenant-kolonel Matthias Mulder, de Nederlandse verbindingsofficier in Groot-Brittannië. "De Britten verlaten de Europese Unie, maar niet de NAVO. Doordat de politieke banden wegvallen, versterken we de militaire. Bovendien is het Verenigd Koninkrijk 1 van onze 6 strategische partners: samen trainen is dus altijd zinvol."

Na elke actie evalueren de collega’s wat ging er goed en wat de learning points zijn?
Het oefenterrein is divers en uitdagend. Met wegverplaatsingen heb je overal mee te maken: kou, modder, regen en volgens Ronald een hoop ellende: “Als je daar nog geen raad mee weet, leer je dat hier wel.”

In de zak

Ondanks de indrukwekkende faciliteiten waarover de Britten beschikken, hebben de Nederlanders niet het gevoel dat ze voor hen onderdoen."We zijn op de werkvloer heel kritisch naar onszelf. Maar ons niveau blijkt hoger te liggen dan we dachten. Ook bij OVG zijn onze skills en drills hetzelfde én we voeren ze ook nagenoeg hetzelfde uit. We hebben hier de bevestiging gekregen dat onze landmacht dusdanig goed is dat we prima met partners als het Verenigd Koninkrijk mee kunnen komen. Die steken we in onze zak."

Mindset

De Urban Operations Instructors Course is de enige Britse cursus die zich volledig richt op optreden in verstedelijk gebied. Het is de eerste keer dat de Infantry Battle School internationale cursisten toelaat. "De Nederlanders hebben hierin de standaard gezet. Ze hebben dezelfde mindset als de Britten", zegt Urban Chief Instructor Warrant Officer Dale Bennison. "Ze zijn leergierig en enthousiast. We willen alleen cursisten die volledig kunnen integreren en waarbij de verschillen in niveau niet te groot zijn. Het belangrijkste is dat ze de taal goed spreken, want onze cursus mag niet lijden onder slecht Engels."

Niels en Ronald in actie zien in Groot-Brittannië? Bekijk de clip!