09

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 24

LENS!

Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie

Defensie in beeld

Spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere 2 weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Niet alleen genomen door professionals, maar ook door gepassioneerde amateurfotografen. 

Want een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin we vaak alleen maar drukker worden, nemen we steeds minder de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en shockeert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

ZOEKTOCHT NAAR BEELDMATERIAAL

FOTO'S GEZOCHT

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de afgelegen delen van Nederland en verlaten natuurgebieden. 

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb. 

Een schip met bemanning dat na maanden op zee weer huiswaarts keert staat garant voor uniek beeldmateriaal. Zoals hier, bij de binnenkomst van Zr.Ms. Van Speijk. Het schip keerde na ruim 3 maanden op zee voor een NAVO-inzet weer terug naar Den Helder. Een gelukkig weerzien met familie en vrienden. Foto: Paul Tolenaar.  

Een koets in Den Haag? Komt vaker voor dan je denkt. Nieuwe ambassadeurs die bijvoorbeeld in Den Haag worden gestationeerd, bieden – zoals dat heet – hun geloofsbrieven aan de koning aan. Ze worden naar Paleis Noordeinde gebracht met een koets zoals Paul Smulders van 13 Lichte Brigade op de gevoelige plaat vastlegde. 

Terwijl militairen van 17 Pantserinfanteriebataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene langs marcheren, legt een passant het tafereel vast met zijn smartphone. De fuseliers waren in Den Haag bij het aanbieden van geloofsbrieven aan de koning door de nieuwe ambassadeurs van Algerije en Ecuador. Foto: Paul Smulders, 13 Lichte Brigade.

Technologie bepaalt in toenemende mate de toekomst. Daarom onderzoekt Defensie met partners (waaronder universiteiten en technische bedrijven) welke innovaties kunnen bijdragen aan vrede en veiligheid. Een aantal van die innovaties werd eerder deze maand gepresenteerd tijdens het tech festival Bright Day. Foto: Paul Tolenaar. 

Een nieuw voertuig voor de Brigade Speciale Beveiligingsopdrachten (BSB) wordt met een kraan op de juiste plek gehesen. Foto: Valerie Kuypers. 

Deze foto van Zr.Ms. Zeeland (P841) en Zr.Ms. Evertsen (F805) werd genomen tijdens een reis naar Oslo. Marineofficieren aan boord leren tijdens deze zogenoemde eskaderreis onder meer navigeren, formatievaren en alles over scheepsnaderingen. Foto: sergeant Sjoerd Hilckmann.