Tekst Jack Oosthoek
Foto sergeant-majoor Gerben van Es

'Ik zette mijn trots opzij'

x

Mindervalide atleet beleeft vreemde Wereldspelen

Foutje, niet bedankt. Als 1 atleet gemengde gevoelens bewaart aan de in oktober in China gehouden Militaire Wereldspelen (MWS), dan is het de mindervalide Edwin Vermetten van de luchtmacht. Hij was opmerkelijk genoeg de enige deelnemer op het onderdeel Wheelen en pakte zodoende zonder een greintje tegenstand 2 keer goud, op de 100 en 200 meter. 

Het gebrek aan tegenstand kwam door onvoldoende ervaring bij de Chinese organisatoren met sport voor mindervaliden, legt Vermetten uit. Ergens waren ze in de fout gegaan. “Dat vond ik erg, temeer omdat we de formulieren met onze gegevens vanuit Nederland goed ingevuld hadden opgestuurd.” 

Emotie

De Chinezen erkenden de misser, maar weigerden die te herstellen. Wie denkt in het bureaucratische China zaken te veranderen die op papier staan, ook wanneer iets aantoonbaar fout is, heeft ‘t mis. Teleurgesteld overwoog Vermetten niet te starten, maar na overleg met de teamcaptain deed hij het toch. “Ik verlies nog liever dan dat ik een medaille krijg. Die moet je wínnen”, benadrukt hij. “Maar ik zette mijn trots op zij en richtte me op het verbeteren van mijn persoonlijke records, wat overigens mislukte. Het draaide ook meer om emotie.

'Ergens waren ze in de fout gegaan'

Op de dag van de race op de 200 meter was het precies 18 jaar na het ongeluk in Bosnië-Herzegovina waarbij ik mindervalide raakte aan mijn beide onderbenen en hersenletsel opliep. Het was die dag voor mij Happy Alive Day. Ik dacht: ‘wat is er in die 18 jaar veel positiefs gebeurd. Destijds was je op sterven na dood, nu zing je in China het Wilhelmus’. Een Chinese journaliste zag dat ik op dat moment even ‘brak’ en barstte naderhand in het interview met mij in tranen uit. Het filmpje dat een cameraman daarvan maakte, werd op het Chinese internet op 1 dag circa 6.000.000 keer bekeken.”

‘Destijds was je op sterven na dood, nu zing je het Wilhelmus’

Vermetten moederziel alleen op het Chinese podium

Overal camera’s

Terugblikkend vond Vermetten, die op de editie 4 jaar terug in Zuid-Korea ook prijzen pakte, de Wereldspelen ‘super goed’ georganiseerd. Los van wat hem overkwam… “Je merkt wel dat je in een communistisch land bent. Overal hangen camera’s waardoor je het gevoel krijgt achtervolgd te worden. Tegen die tijd ben ik 50, maar als ik fit genoeg ben doe ik over 4 jaar weer mee. Als ik in mijn revalidatieperiode iets geleerd heb, dan is het wel om nooit nooit te zeggen.”

‘Je merkt dat je in een communistisch land bent’

Als het aan Vermetten ligt doet hij over 4 jaar opnieuw mee aan de Wereldspelen.