Tekst ritmeester Bianca Brasser

Extra geld naar Defensie

Het kabinet steekt tussentijds extra geld in Defensie. Structureel gaat het om € 162 miljoen extra per jaar. Het bedrag loopt op tot € 461 miljoen en in totaal gaat het om € 1,5 miljard tot 2024. Dat staat in de Voorjaarsnota die vandaag aan de Tweede Kamer is aangeboden. Met het extra geld wordt geïnvesteerd in personeel en een volgende stap gezet in het realiseren van afspraken die in NAVO-verband zijn gemaakt.

 (bron: Defensie.nl)

Geslaagd op West Point

Het was een bijzondere dag voor de 23-jarige Tom Jansen, maar ook voor de Nederlandse krijgsmacht. Voor het eerst studeerde een Nederlandse cadet af aan de oudste en meest prestigieuze militaire opleiding van Amerika, West Point. Jaarlijks worden zo’n 15.000 jonge Amerikanen voor deze bijzondere opleiding afgewezen, maar de Nederlandse Jansen niet. In de zomer van 2015 begon hij zijn uitdaging aan de United States Military Academy in West Point en eind deze maand volgde de ultieme beloning na lang en hard werken; geslaagd!

Namens de Defensiekrant: van harte gefeliciteerd. 

Eerder vertelde cadet Jansen in de Defensiekrant al over zijn ervaringen in New York: https://magazines.defensie.nl/defensiekrant/2019/10/01_cadet_10

(bron: De Telegraaf en de Defensiekrant)

Dappere Vriesman postuum geëerd

Een bijzondere uitreiking op de kazerne in Oirschot. De commandant van 17 Bataljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene reikte deze week postuum 3 onderscheidingen uit aan luitenant-kolonel Louis Vriesman. Deze in 1961 overleden officier verbleef samen met Wim Kan in verschillende Jappenkampen. Hij betekende veel voor de carrièrestart van de cabaretier.

Met ceremonieel eerbetoon kende Defensie Vriesman het Mobilisatie Oorlogskruis, het Ereteken Orde en Vrede en het Nieuw-Guinea Kruis toe. Zijn zoon, die óók officier werd, nam de onderscheidingen in ontvangst. Als KNIL-officier zat Vriesman bijna 3,5 jaar in krijgsgevangenschap. Hij was onder meer geïnterneerd in het Tjimahi-treinkampement op Java. Daar was hij verantwoordelijk voor de orde en rust. En hij leerde er Wim Kan kennen. In zijn Burma Dagboek 1942-1945 noemt de cabaretier Vriesman meerdere keren als degene die hem hielp in het kamp te blijven optreden. 

(bron: Defensie.nl)

Veteraan geeft leven een 7,9

Gemiddeld geven veteranen die niet meer voor Defensie werken hun leven een 7,9. Meer dan de helft, 55%, komt zelfs uit op een 8 of hoger. 8% geeft zijn of haar kwaliteit van leven een 6 of lager. Dat staat in een rapport van het Veteraneninstituut op basis van een onderzoek onder meer dan 3.000 zogenoemde postactieve veteranen. 

Bijna de helft ervoer een uitzending als een positieve invloed op het leven. Toch ondervindt 1 op de 10 veteranen problemen die hij of zij toeschrijft aan een dergelijke missie. Meer dan de helft van de veteranen met deze problemen krijgt hiervoor professionele zorg. Het ministerie van Defensie vroeg het Veteraneninstituut vorig jaar om een onderzoek. De resultaten zijn nu neergelegd in het rapport ‘Veteraan, hoe gaat het met u?’

Bakboek van korporaal Anna

“Ik zorg er persoonlijk voor dat in de kombuis van ieder marineschip een bakboek van Anna ligt zodat er ‘geen muiterij uitbreekt’’, aldus marinebaas vice-admiraal Rob Kramer. Deze week presenteerde een stralende marine-korporaal Anna Yilmaz haar winnaarsboek op het ministerie van Defensie. Dat volgt op het winnen van Heel Holland Bakt begin dit jaar. “Ik ben de marine onwijs dankbaar. Ik kreeg gelijk toestemming toen ik hoorde dat ik tot het programma was toegelaten. Terwijl in principe het operationeel belang altijd voor gaat. Maar het heeft goed uitgepakt. Of goed uitgebakt inderdaad”, vertelt Yilmaz lachend.     

Het 1e exemplaar was voor minister Ank Bijleveld. De bewindsvrouw vertelde dat ze het bakprogramma altijd al volgde, maar nu met extra veel plezier had gekeken. “Ik ben trots op de manier waarop je Defensie hebt neergezet. Je liet zien dat er heel veel creativiteit in onze mensen zit. En jouw planmatige aanpak, schoon en netjes, hoort natuurlijk ook bij ons bedrijf. ”

 (bron: Defensie.nl)

'Nederland draagt te weinig bij aan de NAVO’

Nederland verliest zijn positie binnen de NAVO als ‘middenmoter’ op het gebied van defensie-uitgaven en zakt naar ‘het rijtje van 5 tot 7 landen in de NAVO die het minst uitgeven’. Dat zegt de Amerikaanse ambassadeur in Nederland Pete Hoekstra tegen de Volkskrant in reactie op de deze week verschenen Voorjaarsnota.

Het kabinet heeft daarin extra geld voor Defensie gereserveerd. Het gaat in totaal om € 1,5 miljard tot 2024 en daarna € 162 miljoen structureel per jaar.

Hoekstra: "Defensie zegt: in 2024 zullen we 1,3% van het bruto binnenlands product (bbp) uitgeven aan Defensie. Dat is een heel duidelijk statement: we blijven op 1,3% zitten. Het is echt geld. Maar je kunt niet claimen dat dit een belangrijke stap is richting 2%. De echte vraag blijft: waarom is Nederland niet bereid om zijn eerlijke aandeel bij te dragen aan de NAVO?"

De NAVO-landen hebben afgesproken dat in 2024 2% van het nationale inkomen aan Defensie wordt uitgeven.

(bron: ANP)