08

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 11

LENS

Tekst ritmeester Djenna Perreijn
Foto Mediacentrum Defensie

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag met u delen. Daarom nemen we u iedere 2 weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Niet alleen door professionals, maar ook door gepassioneerde amateurfotografen. 

ZOEKTOCHT NAAR BEELDMATERIAAL

Want een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin we vaak alleen maar drukker worden, nemen we steeds minder de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en shockeert. Fotografie verandert van alles om ons heen.

FOTO'S GEZOCHT

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en verlaten natuurgebieden. 

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele foto’s van minimaal 500 kb. 

Ruim 150 meiden in de leeftijd van 15 tot en met 28 jaar hebben 9 mei meegevaren op een marineschip om kennis te maken met de Koninklijke Marine. Door middel van rondleidingen en gesprekken met vooral ook vrouwelijke bemanningsleden kregen de dames een beeld van het werken en leven bij Defensie.

Competenties als doorzettingsvermogen en stressbestendigheid worden aardig op de proef gesteld tijdens de Grensverleggende Activiteiten (GVA) van de opleiding van de Koninklijke Militaire School Luchtmacht. Bij een GVA moeten militairen in de dop in uitdagende activiteiten een mentale ‘klik’ maken of vinden om de opdrachten tot een goed einde te brengen.

Bij zowel de marine als de landmacht werden in de afgelopen maand de in het afgelopen jaar overleden medewerkers herdacht. De landmacht kwam hiervoor op 23 mei bijeen op Landgoed Bronbeek waar commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Leo Beulen een krans legde. Ook de marine herdacht de overledenen die dag. Voor de 12e keer gebeurde dat bij het brugcomplex van Hr. Ms. De Ruyter.

Het lijkt een senere tocht over het water, maar de opdracht is uiterst serieus: in Litouwen moet de genie een brug overnemen. Samen met de infanterie zetten ze de brug onder lading om de vijand terug te dringen en onschadelijk te maken.

Een Chinookvlieger van 302 Squadron vliegt laag boven het landschap van Texas. Op de Amerikaanse legerbasis Fort Hood worden Nederlandse vliegers opgeleid. Samen met Apachevliegers oefenen ze 5 keer per jaar een Air Assault Training.

Op de Landelijke Veiligheidsdag in Almere, die afgelopen zaterdag 50.000 bezoekers trok, klonken voortdurend sirenes en lieten hulpdiensten zien wat ze kunnen. Naast deze militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte, waren ook collega’s van de Koninklijke Marechaussee, de Koninklijke Marine en het Korps Mariniers aanwezig. Foto: korporaal-1 der Genie b.d. J.Plaatsman