Met rapid DNA sneller bij een dader

Binnen 1,5 uur op locatie een DNA-profiel verkrijgen. Dat kan de rapid DNA-techniek, waar het zogenoemde JDEAL lab van de landmacht de afgelopen tijd onderzoek naar heeft gedaan. Het moet helpen de dader van een aanslag sneller op te sporen.

Rapid DNA is een manier om zonder een groot professioneel lab toch een betrouwbaar DNA-profiel te verkrijgen uit gevonden materiaal. Dat is belangrijk, omdat de maker van bijvoorbeeld een bermbom altijd erfelijk materiaal achterlaat op de onderdelen. Door gevonden DNA te vergelijken in een database, kan iemand worden opgespoord.

JDEAL heeft 2 apparaten getest die toegevoegd moeten worden aan het bestaande arsenaal van technieken. Beide apparaten lijken op grote printers en zijn nog niet heel mobiel. Wel zijn ze klein genoeg om in een JDEAL lab in het missiegebied te plaatsen.

Voorheen werd het materiaal op een plaats delict verzameld en teruggestuurd naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) in Nederland. Daar duurt het maken van zo’n profiel een dag. In totaal duurt dat traject een aantal dagen en ben je veel geld kwijt aan transport en personeel. Een rapid DNA-apparaat brengt de tijd terug naar 90 minuten terwijl elke soldaat het apparaat met enige uitleg kan bedienen. 

(Bron: Defensie)

Geen overeenstemming over Defensie-cao

Er is geen overeenstemming bereikt over de nieuwe cao bij Defensie. In juli werd een principeakkoord over de arbeidsvoorwaarden bereikt, maar de leden van de 4 militaire vakbonden hebben het voorstel toch met grote meerderheid afgewezen.

Volgens staatssecretaris Barbara Visser is er veel twijfel en wantrouwen. “Mensen hadden meer verwacht. We begrijpen waar deze gevoelens en onvrede vandaan komen. We realiseren ons dat er meer op de werkvloer speelt dan de arbeidsvoorwaarden alleen. Daar maken we ons zorgen over. Daarom gaan de minister, de Commandant der Strijdkrachten, de secretaris-generaal en ik de komende tijd intensiever met onze collega’s in gesprek.”

(Bron: Defensie)

NAVO-ministers willen onbemande maritieme systemen

Defensieministers van 12 NAVO-landen hebben in Brussel de intentieverklaring Maritime Unmanned Systems (MUS) getekend. De bondgenoten werken de komende jaren aan de ontwikkeling van onbemande verkenningssystemen, onder én boven water.

Deze geavanceerde apparaten houden niet alleen de omgeving in de gaten, maar sporen ook mijnen en onderzeeboten op. De landen werken in het bijzonder aan betere mogelijkheden om hun onbemande systemen te laten samenwerken met bemande systemen. De MUS kunnen van beslissende invloed zijn voor grote maritieme uitdagingen.

Naast Nederland gaat het om België, Duitsland, Griekenland, Italië, Nederland, Noorwegen, Polen, Portugal, Spanje, Turkije en de Verenigde Staten.

(Bron: Defensie)

Mattis waarschuwt Moskou over nieuwe raket

De Amerikaanse minister van Defensie James Mattis heeft Rusland gedreigd met tegenmaatregelen als het blijft doorgaan met het schenden van het verdrag over de beperking van nucleaire middellangeafstandsraketten in Europa. Hij wilde niet zeggen wat die maatregelen zouden zijn, alleen dat de VS indien nodig de Russische activiteiten zullen “evenaren” om de Amerikaanse en NAVO-belangen te beschermen.

Mattis sprak gisteren in Brussel na de bijeenkomst van de NAVO-ministers van Defensie. Volgens de VS en de NAVO schendt Rusland het zogeheten INF-verdrag uit 1987 met de ontwikkeling van een nieuwe kernraket die doelen in West-Europa kan bereiken. “De huidige situatie, met Rusland dat het verdrag schaamteloos schendt, is onhoudbaar”, aldus Mattis. NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg noemde de Russische plannen “een ernstig gevaar voor onze veiligheid”.

Rusland ontkent dat het een nieuwe raket, volgens de NAVO met codenaam 9M729, ontwikkelt in strijd met het INF-verdrag.

(Bron: ANP)

Britse konvooien door Nederland

U moet niet raar opkijken als er volgende week Britse militaire konvooien door Nederland rijden. 500 wielvoertuigen en 1.000 militairen komen met de ferry aan in Hoek van Holland en rijden via Nederland door naar Noorwegen voor Trident Juncture. Dit is de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog.

Defensie levert zogenoemde Host Nation Support (gastlandsteun) om een deel van de verplaatsing van in totaal ruim 2.500 kilometer in goede banen te leiden. De konvooien worden door motorrijders van de Koninklijke Marechaussee begeleidt via Rotterdam en Utrecht naar de legerplaats in Stroe nabij Apeldoorn. Daar worden de konvooien voorzien van brandstof, waarna zij hun tocht voortzetten en bij Hengelo Duitsland inrijden. Defensie werkt nauw samen met Rijkswaterstaat.
Nederland levert eveneens voedsel en onderdak voor de Britse kwartiermakers, waarvan het gros deel uitmaakt van de 4e Infanterie Brigade de ‘Black Rats’ met als thuisbasis Colchester in Zuidoost-Engeland.

(Bron: Defensie)

900 kilo coke onderschept

Na een achtervolging van ruim 7 uur heeft het stationsschip van de Koninklijke Marine Zr. Ms. Friesland, in samenwerking met Kustwacht Caribisch Gebied, ongeveer 900 kilo cocaïne onderschept. De 4 opvarenden zijn aangehouden en overgedragen aan de autoriteiten.

Tijdens een patrouille kwam de NH90-boordhelikopter een snelle boot (go-fast) op het spoor die met hoge snelheid voer. De helikopterbemanning identificeerde een grote hoeveelheid verdachte pakketten aan boord. Na een wilde achtervolging op het water schakelden de helikopter en een FRISC in totaal 4 buitenboordmotoren uit met gericht vuur. Daarna moest de bemanning zich wel overgeven.

(Bron: Defensie)