09

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 20

LENS!

Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto Mediacentrum Defensie en ingezonden materiaal

Defensie in beeld

De spannende en bijzondere oefeningen, missies en trainingen van Defensie staan vaak garant voor uniek fotomateriaal. Beelden die we graag delen. Daarom nemen we u iedere 2 weken mee op ontdekkingstocht langs foto’s die op welke manier ook met de krijgsmacht te maken hebben. Niet alleen door professionals, maar ook door gepassioneerde amateurfotografen. 

FOTO'S GEZOCHT

Want een beeld zegt meer dan 1.000 woorden. Hoe cliché ook. In onze razendsnelle maatschappij, waarin we vaak alleen maar drukker worden, nemen we steeds minder de moeite om iets uitgebreid te lezen. Des te meer impact heeft beeld. Fotografie laat zien hoe zaken in elkaar steken, emotioneert en shockeert. Fotografie verandert alles om ons heen.

FOTO'S GEZOCHT

Militairen in de straat gezien? F-16’s of een Apache laag zien overvliegen? Een bijzonder voertuig op de weg gesignaleerd? Defensie opereert in binnen- en buitenland. In grote en kleine steden, in de meest afgelegen delen van Nederland en verlaten natuurgebieden.

Heeft u iets moois vastgelegd? Stuur uw foto’s met een korte toelichting naar defensiekrant@mindef.nl, zodat we ook uw beelden kunnen plaatsen. We zoeken actuele beelden van minimaal 500 kb. 

Tijdens de herdenking van Operatie Market Garden wist Manolito Jaarsma deze bijzondere foto te maken. Het zijn geen lego-poppetjes, maar echte parachutisten uit binnen- en buitenland die de luchtlandingen van 74 jaar geleden nabootsen. Foto: Manolito Jaarsma.

Recent werd op Vlieland een zonnepark geopend. Waar tot voor kort legeringsgebouwen van het voormalige cavalerie schietkamp van de landmacht stonden, liggen nu tal van zonnepanelen. En de verdwaalde tank, die is blijven staan. Foto: Herman Zonderland.

“Soms kun je niet jong genoeg beginnen”, vertelt opa Henri Willems trots. Met z’n kleinzoon Coen was hij aanwezig op de ‘gezinsdag’ op vliegbasis Woensdrecht. Foto: Henri Willems.

Op de Leusderheide wordt geoefend met een Combat Vehicle 90 (CV90). Foto: Valerie Kuypers.

Voor de 5e keer organiseerde de Defensie Bewakings- en BeveiligingsOrganisatie een krachtmeting tussen verschillende eenheden uit het land. Daarbij waren ook relaties uitgenodigd, die eveneens de strijd met elkaar aangingen. Foto: Louis Meulstee.

De Koninklijke Marechaussee houdt geregeld Mobiel Toezicht Veiligheid-controles, zoals hier eind vorige maand bij Venlo. Foto: Phil Nijhuis.

Mooi weer was het niet, maar de regen mocht de pret niet drukken tijdens Nationale Burendag 2018 op vliegbasis Woensdrecht. Op 22 september werden omwonenden van de vliegbasis uitgenodigd, om nader kennis te maken. Foto: Louis Meulstee.

Schietterrein Cornfield Range op Vlieland was eind vorige maand het decor voor een oefening met F-16’s. De gevechtsvliegtuigen oefenden met het afwerpen van bommen. Bij die gelegenheid werden ook flares afgeschoten om eventuele luchtafweerraketten te misleiden. Foto: Herman Zonderland.

Staatssecretaris Barbara Visser heeft het Fieldlab SMART Base in Soesterberg bezocht. Daar ging ze de strijd aan met nieuwe, technologische ontwikkelingen. Foto: Hans Roggen.

Op het Militaire Ereveld op de Grebbeberg in Rhenen is soldaat Hendrikus Verbruggen herbegraven. Hij stierf op 15 augustus 1940 aan hersenvlies- en buikvliesontsteking, die hij opliep tijdens de mobilisatie-periode dat voorjaar. Hij diende bij de Limburgse Jagers, die de kist naar de laatste rustplaats droegen. Eerder kreeg soldaat Verbruggen het Mobilisatiekruis. Foto: Studio 38c.