Tekst ritmeester Jessica Bode
Foto kapitein-luitenant ter zee Ilona Kastelic
Overste beklimt hoogste bergen Schotland
Schotland is het land met een rijke geschiedenis, ongeëvenaarde landschappen en uitdagende terreinen. Het land waar onze mariniers jaarlijks de beruchte, loodzware bergtraining volgen. Maar ook het land waar overste Ilona Kastelic (46) maar liefst 282 munro’s heeft beklommen; bergen van minstens 914 meter hoog.
De afgelopen 16 jaar trok overste Kastelic tijdens haar vakanties telkens haar wandelschoenen aan. Dag in dag uit trok ze er, met een rugzak vol uitrustingsstukken en voeding, gemiddeld 8 uur per dag op uit. “Eén mega inspanning, waar ik totaal van uitrust”, noemt ze het zelf.
Inaccessible Pinnacle
Het beklimmen van 35 bergen in 4 weken was haar persoonlijk record. Tijdens het laatste verlof deed Kastelic 18 toppen aan, waaronder de Inaccessible Pinnacle die je alleen kunt beklimmen met touw. Door de Scottisch Mountaineering Club wordt een lijst bijgehouden van degenen die alle 282 munro's hebben beklommen. Kastelic staat op plek 6.355.
Munro
Een munro is een Schotse berg of heuvel van minstens 3.000 voet hoog (914,4 meter) en met een hoogteverschil van minstens 150 meter ten opzichte van naastgelegen bergen. Ze ontlenen hun naam aan Sir Hugh Munro (1856-1919), die de lijst opstelde en als eerste alle bergen beklom.
Maar waarom zoveel lopen? Wat drijft de kapitein-luitenant ter zee? “Ik ben graag in de bergen. De natuur is mooi, ruig en verlaten. 95% kun je wandelen, 4% klauteren en die laatste procent moet je echt klimmen met touwen.”
Het ‘wandelvuurtje’ werd aangewakkerd toen Kastelic in 2002 een cursus ‘winter mountaineering’ volgde. Een Britse organisatie leerde haar onder meer navigeren in de sneeuw, lawines voorspellen en bergbeklimmen. “Ik wandelde als kind al veel met mijn ouders, dus ik was al wat gewend. De eerste 2 bergen die ik tijdens die cursus beklom, waren munro's en dat maakte me direct nieuwsgierig.”
Serieus genomen
De bonus van het vele wandelen is dat overste Kastelic als geen ander weet wat de Nederlandse mariniers tijdens de bergtraining meemaken. “In de afgelopen jaren heb ik veel materiaalkennis opgedaan en het helpt dat ik mijn eigen ervaringen als argument kan inzetten. Dat was heel prettig bij vorige functies, toen ik veel met mariniers te maken had.”
Voorbereid op pad
In Schotland is het heel normaal dat je bij aanvang van een bergwandeling eerst een formulier invult met het routeplan. Daarin staat onder meer waar je naar toe gaat, met wie en hoe laat je verwacht terug te zijn. Maar ook wat voor uitrusting je mee hebt en wie je contactpersoon in geval van nood is. Ben je niet op tijd terug? Dan begint een zoektocht.
Helemaal alleen
Het grootste deel van de beproevingen liep Kastelic niet met een wandelclubje of loopmaatje, maar helemaal alleen. “Je bent op jezelf aangewezen. Dat is vooral met slecht weer een extra uitdaging. Zelfs in de zomer kan het er sneeuwen. Ook de ‘midgie’ is een ware plaaggeest, omdat ze in groten getale voorkomen en voortdurend blijven steken.”
Maar hoe nu verder? “Tsja, dat is wel een dingetje”, bekent Kastelic. “De bergen die ik het mooiste vond, ga ik gewoon nog een keer doen. Of ik ga een trektocht maken over IJsland, of nog noordelijker. Ja, ik ben een avonturier.”