Tekst Tweede luitenant Jessica Bode
Foto René Verleg

Bij tandartsen, dominees, muzikanten en bedrijfsmaatschappelijk werkers denk je misschien niet direct aan Defensie. Toch werken hier vele honderden ‘specialisten’. Zij hebben hun opleiding en werkervaring opgedaan in de burgermaatschappij en zetten hun kennis nu in voor de krijgsmacht. De komende weken vertellen 10 militairen trots over hun passie, zoals wachtmeester militair muzikant Frank Theunissen (35).

De dirigent neemt plaats voor de muzikanten en geeft aan op welke maat het fanfareorkest moet beginnen. Na een paar tellen vullen vrolijke, warme klanken de zaal en al snel blijkt dat het bekende nummer ‘Music’ (was my first love) van John Miles is ingezet. Je kunt onmogelijk voorkomen dat kippenvel over je hele lichaam fier overeind gaat staan.

Het trompetterkorps repeteert 2 keer per week op de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn

Oefenen

Pal boven de bedrijfskantine op de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn is een voormalig ontvangstruimte omgetoverd tot professioneel auditorium. Ruim 50 muzikanten van het trompetterkorps van de Koninklijke Marechaussee komen hier 2 keer per week samen om te oefenen voor beëdigingen, herdenkingen, concerten en taptoes. 

Bugel

Eén van hen is de wachtmeester militair muzikant Frank Theunissen (35). Specialist op de bugel; een blaasinstrument dat lijkt op een trompet. “Ik wist wel dat er militaire muziek was binnen Defensie, maar ik had nooit verwacht dat ik hier ooit deel van zou uitmaken”, reageert hij trots. 

Droombaan

Na de middelbare school moest Theunissen kiezen; de muziekwereld of niet. “Ik besloot toen om er geen professionele carrière van te maken. Je geld ermee verdienen was lastig. Dat veranderde toen een oud-collega me op de vacature bij het trompetterkorps wees. Dat hoefde je me geen 2 keer te zeggen.”

Een sollicitatiebrief, diverse gesprekken en een auditie verder werd hij aangenomen. “Ik heb een droombaan! In die 2 jaar tijd dat ik hier bij zit heb ik 1 dag gemist. En dat was ook nog eens een planningsfout. Ik kwam een dag te laat terug van vakantie.”

‘Ik had nooit verwacht dat ik ooit deel uit zou maken van het trompetterkorps’

Hobbymuzikant

Het gros van de trompetterkorps-muzikanten (95%) heeft een muziekstudie afgerond, bijvoorbeeld aan het conservatorium, maar dat is geen vereiste. Theunissen heeft alleen diploma´s van de muziekschool. “Ik ben de hobbymuzikant van het gezelschap. Des te trotser ben ik dat ik hier nu zit.”

OPLEIDING

Voor deze specialistenfuncties heb je minimaal een C/D-muziekdiploma nodig en bij voorkeur orkestervaring. In de meeste gevallen ga je aan de slag als reservist. Dat betekent dat je een parttime functie hebt als militair bij Defensie. Daarvoor moet je ook een korte opleiding volgen, waar je de militaire basisvaardigheden leert. Want je zou uitgezonden kunnen worden, om in missiegebieden je werk te doen.
Omdat het geen fulltimebaan is, hebben de meeste reservisten ook een baan in de burgermaatschappij.

Geen fulltimebaan

Een functie bij het trompetterkorps is geen fulltimebaan. De meeste muzikanten zijn reservist en hebben er nog een baan naast. De één is vrachtwagenchauffeur, de ander leraar. Theunissen werkt circa 90 dagen per jaar voor de krijgsmacht en nog 3 dagen per week bij een pensioenmaatschappij. “Ik heb het geluk dat mijn baas het accepteert, want soms moet je flexibel zijn vanwege optredens.” 

Zo is het trompetterkorps onder meer te zien tijdens de Nationale Veteranendag, Prinsjesdag en de dodenherdenking. Het repertoire is omvangrijk; van spannende marsmuziek tot sprookjesachtige klanken die niet zouden misstaan in Disneyfilms. 

Het trompetterkorps verzorgt optredens tijdens bijvoorbeeld de dodenherdenking en Nationale Veteranendag.

VERWARRING

De naam trompetterkorps doet vermoeden dat er in het orkest louter trompetters zitten. Niets is minder waar. Die naam komt nog uit het verleden en is vanwege traditie gehandhaafd. Naast trompetten zijn er bijvoorbeeld ook waldhoorns, bugels, trombones, bassen en slagwerk.

Militaire opleiding

Voor zijn functie als reservist moet Theunissen binnenkort een militaire opleiding volgen. Op zijn eerste werkdag als reservist in 2015 wist hij eigenlijk nog niets over het militaire leven. “Ik stond nog geen minuut aan de poort van de kazerne of ik werd al een kamertje ingeloodst. M’n tenue zat niet goed. Ik had wel een nestelkoord aan mijn jas, maar geen nestelpennen. En dat kan echt niet!”

Wapenlied

Theunissen weet ook nog goed hoe hij een keer in de bus zat na een optreden en naar voren werd geroepen om het Wapenlied te zingen. “Dat kende ik natuurlijk nog helemaal niet. Dat was even op de blaren zitten. Máár een dag later zong ik het uit m’n hoofd.”