04

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 09

De 12 mooiste foto’s van…

Tekst tweede luitenant Bianca Brasser
Foto Herman Zonderland

De Landmachtdagen

De een kwam voor ‘de legerauto’s’, een ander voor  ‘soldaten’, weer een ander bekende voor zoveel mogelijk goodies op het terrein rond de Euromast te lopen. En alle drie waren ze tevreden. Vorige week zaterdag werden de Landmachtdagen afgesloten met publieksevenementen in 11 steden. Bekijk de dag in Rotterdam aan de hand van 12 foto’s. 

Een Leopard 1-genietank, Fennek verkenningsvoertuigen, een MB en een Bushmaster rijden in colonne over de Erasmusbrug. De militaire wagens van 41 Pantsergeniebataljon zijn normaal niet vaak te zien in de stad. Over de Coolsingel, de Willemsbrug en de Erasmusburg zijn ze op weg naar de Euromast.

Het terrein rond de Euromast verandert al snel in een militaire speeltuin als de mannen en vrouwen uit Oirschot hun materialen en voertuigen uitstallen. Klimmen op een Leopard 1-genietank? Geen probleem tijdens de Landmachtdagen.

“Heel vet”, roept de 9-jarige Thijs. “Ik mag overal gewoon in!” De jongen, voor de gelegenheid in camouflagepak en met OPS-vest, weet ook nog eens precies te vertellen waar hij zojuist in is geklommen. “Een verkenningsvoertuig voor plekken waar gassen zitten. Dat heeft een militair mij net uitgelegd.”

Knopjes genoeg in de militaire voertuigen. Met een grote glimlach vertellen de genisten de hele dag over hun trots. Honderden kinderen later, is er nog altijd genoeg energie. “Mooi toch dit? Het zonnetje schijnt, kinderen zijn blij. Mij kunnen ze niet genoeg vragen stellen.”

Chemische, biologische, nucleaire of radiologische (CBRN)-wat? De detectieapparatuur van de korporaal van 414 CBRN Verdedigingscompagnie doet de kinderwenkbrauwen even fronsen. “Het is ook lastig uitleggen aan kinderen”, bekent hij. “Gelukkig hebben we ook ons CBRN-verkenningsvoertuig mee. Dat vinden ze leuker.”

Binnen 9 seconden het CBRN-masker op de juiste manier kunnen opzetten, aan die NAVO-eis moeten militairen voldoen. Op de Landmachtdagen is er natuurlijk meer tijd om zo’n masker eens rustig te bekijken en te voelen.

De 8-jarige Johan, in camouflageoverall, is jarig geweest en dat viert hij met zijn vriendjes op de Landmachtdagen. Zijn moeder maakte de baretjes en vader Erik Boere reed de 5 naar Rotterdam. “Als klein jongetje had ik zelf ook eens een kinderfeestje tijdens de Landmachtdagen. Fantastisch vond ik dat.”

Genisten doen het in missiegebieden en nu ook in de samenleving: bruggenbouwen. In sneltreinvaart werd deze loopbrug in elkaar getimmerd. De peuter, kleuter en het kind dat durft, mag er overeen. Voor wie wil, is daar natuurlijk een helpende hand.

Over houten hekjes heen, onder een camouflagedoek door en hup, zo snel mogelijk in en uit die autobanden stappen. Wie zet de beste tijd neer op deze hindernisbaan?

Push-ups, sit-ups en squats, militairen moeten fit blijven. Om te ervaren hoe zij dat doen mogen bezoekers telkens 30 seconden lang zoveel mogelijk herhalingen van een oefening doen. Het resultaat komt op een persoonlijk certificaat.

Omdat Rotterdam toch een beetje de stad van de mariniers is, mogen zij niet ontbreken. Zo snel mogelijk naar de bel klimmen, is de opdracht van de mariniers.

Een virus is uitgebroken en wie niet binnen 20 minuten het vaccin te pakken krijgt, sterft. Dit is het scenario in de escaperoom. Of beter gezegd: escape-tent, speciaal ontwikkeld voor de Landmachtdagen. In deze boogtent is het aan bezoekers om onder tijdsdruk raadsels op te lossen en zo te ervaren hoe het is om in zware omstandigheden samen te werken.