08

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 09

Matroesjka-spektakel op Texel

Groots amfibisch optreden

Rustig ligt Zr. Ms. Rotterdam in een strakke Waddenzee als uit de buik van het grootste schip van de marine 2 LCVP’s tevoorschijn komen. 4 FRISC-motorboten zorgen voor vuursteun als de kleppen van de landingsvaartuigen langzaam opengaan. Ruim 50 mariniers in opleiding springen eruit, banjeren door het water en vallen plat op het strand. Wapen vooruit. Blik gefocust op de duinen.

Tekst: tweede luitenant Bianca Brasser
Foto’s: Keesnan Dogger en Sjoerd Hilckmann

Veilig

Achter de mariniers in opleiding gaat de klep van nog 2 LCVP’s (Landing Craft Vehicle Personnel) open. 2 BV’s komen tevoorschijn. De rupsvoertuigen rijden door het water het strand op. Zich veilig rekenend door de bewapening van de mariniers in wording.

Op weg naar het droge

De plek op het water waar zojuist nog de landingsvaartuigen lagen, wordt ingenomen door hun 3 grotere broers: Landing Craft Utility (LCU’s). Ook daarvan gaan de kleppen open: 4 Vikings, 2 trucks en een paar Landrovers plonzen het water in en vervolgen hun weg naar het droge.

Amfibisch optreden

Wie afgelopen woensdag op het strand van Texel stond, kreeg een Matroesjka-achtig- spektakel te zien. Meerdere eenheden van het Korps Mariniers met hun vaar- en voertuigen en de mariniers in opleiding oefenden samen hun corebusiness: amfibisch optreden. Daarmee was vrijwel het volledige deel van de operationele amfibische manoeuvrecapaciteit van de Nederlandse krijgsmacht te zien. Niet alledaags.

Slim nagedacht

“Zo grootschalig zie je eigenlijk alleen bij internationale oefeningen”, zegt majoor der Mariniers Peter de Vreng, amfibisch operaties officier op de Rotterdam. “Natuurlijk worden delen van amfibisch optreden vaker getraind, maar meestal met kleinere oefeningen van de eenheid zelf.” Er is slim nagedacht om al deze verschillende clubjes bij elkaar te krijgen.”

Waterspektakel

De oefening, Amphibious Dagger genaamd, maakte deel uit van Giant Alligator. Deze week, vol amfibische activiteiten, van het Korps Mariniers startte maandag en eindigt vandaag.

Meer lezen over het grootschalige waterspektakel Amphibious Dagger? Houd dan de volgende Alle Hens in de gaten.