Tekst Jack Oosthoek
Foto Louis Meulstee

In deze rubriek komen oud-militairen aan bod die een bijzondere carrièreswitch hebben gemaakt en bijvoorbeeld het bedrijfsleven zijn ingegaan. Kent u iemand die voor deze rubriek in aanmerking komt? Stuur een email naar defensiekrant@mindef.nl.

Oud-landmachtmilitair Pieter Hakvoort (37) zag in 1996 een droom in vervulling gaan: beroepsmilitair worden bij 11 Luchtmobiele Brigade. In 2008 gooide hij het roer drastisch om en ging het welzijnswerk in. Tegenwoordig is hij manager financiën bij de woningcoöperatie Actium in Assen.

Waarom wilde je bij Defensie?

“Om fysiek bezig te zijn en de wereld te verkennen. Een ‘rode baret’ kan zich meten met de betere militairen van de krijgsmacht. Eerst vond ik de Luchtmobiele Brigade een elitekorps, nu nuanceer ik dat. Elke militair is belangrijk en er zijn zoveel militairen goed in hun vak.”

Welke functies doorliep je?

“Ik begon als soldaat bij 13 Infanteriebataljon en werd daarna korporaal en onderofficier. Werkte bij alle compagnieën van 13 Infanteriebataljon Regiment Stoottroepen Prins Bernhard en ging op uitzending naar het voormalige Joegoslavië, Afghanistan, Irak en weer Afghanistan (Uruzgan). Ik ging de dienst uit als sergeant 1.”

Hakvoort kijkt met plezier terug op zijn militaire loopbaan. “Maar ’s nachts om 3 uur in Polen aan een oefening meedoen is niet ideaal.”

'Menig bedrijf kan leren van de loyaliteit en de kameraadschap bij Defensie’

Wat vond je van je tijd bij de Luchtmobiele Brigade?

“Heel gaaf, al is ’s nachts om 3 uur in Polen aan een oefening meedoen niet ideaal. In elke uitzending moest ik aan de bak. Als coördinator grond- en luchtgebonden vuursteun bereidde ik in Afghanistan de operatie Spin Ghar voor. Daarin drongen 3 Nederlandse compagnieën samen met Australiërs en Gurkha’s de Taliban uit de Baluccivallei terug om de controle te herwinnen. Dat lukte goed omdat het team uit personeel uit de topklasse van de landmacht bestond. Ik kijk met plezier terug op mijn militaire carrière. Defensie heeft me gevormd tot wie ik nu ben.”

Waarom besloot je weg te gaan?

“Ik zat op het hoogtepunt van mijn loopbaan en wilde een nieuwe uitdaging. De keuze was: wachten totdat een plek zou vrijkomen op de KMA of extern of niet. Ik koos voor het laatste. Ook stoorde ik me aan sommige lui die hun vak onvoldoende beheersen en waarmee je de oorlog niet wint. Een andere keerzijde vond ik de cultuur van mensen die hun rol belangrijker vinden dan het personeel om hen heen, terwijl dát juist centraal moet staan. Storen deed ik me ook aan rangverhogingen op basis van anciënniteit. Kwaliteit moet de doorslag geven.”

Wat ben je gaan doen?

“Na een tip werd ik in 2008 als regiomanager van Youth for Christ Nederland verantwoordelijk voor welzijnsprojecten. Bijzonder om de poort van Defensie uit te stappen. Je laat een rugzak boordevol interessante ervaringen achter en komt in een andere wereld terecht. Ik kreeg echter alle mogelijkheden om mijn eigen werk te creëren. In 2012 werd ik manager Bedrijfsvoering en Financiën bij de Hervormde Gereformeerde Jeugdbond. Ondertussen had ik onder meer een Hbo-opleiding Management, Economie en Recht gevolgd. In 2014 zei ik ja op het voorstel van een wervings- en selectiebureau om manager Financiën bij Actium te worden. Ik wilde meer variatie in mijn CV. In 2017, zo is afgesproken, stop ik ermee en ga op zoek naar nieuwe uitdagingen. Dat past goed bij mij als mens.”

Wat heb je bij Defensie geleerd?

“De mens is de spil waarom alles in het werk draait en niemand is belangrijker dan het team. Ook leerde ik dat vertrouwen één van de hoofdzaken is om goed te kunnen werken en om onder stress rustig te blijven.” 

Wat zijn verschillen en overeenkomsten tussen Defensie en bedrijfsleven?

“Menig bedrijf kan leren van de loyaliteit en de kameraadschap bij Defensie. Verder gaat het bedrijfsleven anders om met iemand die disfunctioneert. Bestaat in dat geval bij Defensie de neiging om je weg te bevorderen, in het bedrijfsleven ga je simpel uit elkaar. Het is goed om over de schutting te kijken en te beseffen dat er méér is dan Defensie. Met een overstap naar het bedrijfsleven versterk je je inzichten.”

“Uitdagingen passen goed bij mij als mens”

Volg je Defensie nog steeds?

“Ja en ik zou er weer kunnen werken. Ik wil reservist worden, maar onlangs is gebleken dat mijn aanvraag voor een functie onderin een la is verdwenen…. Ik vind Defensie nog steeds een mooie club.