07

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 09

Vechtlust

Tekst Ingmar Kooman
Foto sergeant Ruud Mol

Invictus Games 2016

Geen koudwatervrees voor deze Nederlandse zwemmers. Maar wat wil je ook wanneer een megasportcomplex helemaal in het teken staat van jouw strijd? Bij de Invictus Games, van 8 tot en met 12 mei in Orlando, Florida draait het dan ook om meer dan goud, zilver en brons. Een volledig herstel is voor menig van de 500 gewonde (oud-)militairen niet haalbaar. Maar alleen al uitkomen op de Invictus Games is een overwinning op pijn, verlies en verbittering. Een eerbetoon aan de vechtlust van alle collega’s die getekend zijn door de dienst aan hun vaderland. Dus: kom maar op!

Rahmon Zondervan

Letsel: mist een oog, gehoorschade. Wanneer: 2007. Waar: Afghanistan. “Ik wil pieken op zowel het zwemmen als het fietsen. Normaal doe ik triatlons, dus deze sprintafstanden zijn eigenlijk te kort naar mijn smaak. Maar het is gewoon geweldig om hier te mogen starten.”

Maarten Leeuwenburgh

Letsel: gecompliceerde enkelfractuur. Wanneer: 2008. Waar: Afghanistan. Sport: fietsen en zwemmen. “De Invictus Games, ik had er een bepaald beeld bij. Maar dit is immens. Niet te beschrijven zo gaaf. Bovendien doen die Amerikanen alles voor je. Ik moest al 4 keer met iemand op de foto!”

Frank Sturmans

Letsel: handamputatie. Wanneer: 2011. Waar: Nederland. Sport: zwemmen. “Nu begint de wedstrijdspanning wel echt te komen. Het is wel ontzettend gaaf. Mijn eerste zwemwedstrijd en dan in zo’n sfeer.”

Aart-Sebastiaan Vos

Fysiotherapeut Militair Revalidatiecentrum Doorn

Sven Schutte

Letsel: onderarmamputatie. Waar: Afghanistan. Sport: zwemmen. “Ik heb flink getraind sinds de laatste Invictus Games. De maximale 15 meter onder water haal ik met gemak. Dus een persoonlijk record zit er zeker in.”

Stephanie Verhoef

Letsel: voetletsel en gehoorschade. Wanneer: 2009. Waar: Afghanistan. Sport: zwemmen. “Na de Invictus Games in Londen kwam ik thuis met 3 medailles. Dat schept wel verwachtingen natuurlijk. Vooraf was ik al tevreden als ik mijn tijden zou evenaren. Maar als je dan dit alles hier ziet… Ja, groot, groter, grootst is de Amerikanen wel toevertrouwd.”

André Wijnberger

Zwemtrainer Militair Revalidatiecentrum Doorn