Oorlogsslachtoffers wereldwijd herdacht

Op de Grebbeberg en de Dam, in Rotterdam en Den Helder,  in de woestijnen van Mazar-e-Sharif en het  Malinese Gao, maar ook Curaçao en de Verenigde Arabische Emiraten. Hier en op andere plekken wereldwijd werd op 4 mei stilgestaan bij alle militairen en burgers die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog omkwamen. Ze lieten het leven tijdens oorlogshandelingen en bij vredesmissies en stierven voor onze vrijheid.

Explosieve oefening in heet water

De meesten zullen een verfrissende duik in het snikhitte Koeweit als een verademing zien. Voor de marineduikers die meedoen aan de International Minecounter Measures Exercise (IMCMEX) is het echter een bloedserieuze klus. Een gecombineerd team van de Defensie Duikgroep, de Maritieme Explosieven Opruimingsdienst en de Belgische marine richtte zich afgelopen maand op het lokaliseren, identificeren, verplaatsen en onschadelijk maken van verschillende explosieven. Mocht er bij een crisis waar ook ter wereld een mijnendreiging ontstaan, weten deze duikers hoe te handelen. Ook in de Noordzee maken ze nog dagelijks explosieven uit de Eerste- en Tweede Wereldoorlog onschadelijk.

Klaar voor EU Battle Group

Demonstrerende groeperingen, blokkades en explosies; 300 Nederlandse militairen kregen het eind april in het Duitse Bergen-Hohne flink voor de kiezen. Daar oefenden zij voor de laatste keer hun inzet met internationale partners voordat ze in de 2e helft van 2016 deel uit gaan maken van de EU Battle Group. Die samengestelde eenheid van 3.000 troepen rouleert ieder half jaar en is binnen 30 dagen overal inzetbaar. Eind 2016 maken Nederland, Duitsland, Ierland, Kroatië, Luxemburg, Oostenrijk en Tsjechië er deel van uit.

Vernieuwen doe je samen

De Europese militaire- en innovatieve krachten bundelen om de technologische vooruitgang te versnellen en kosten onderling te delen. Daarvoor pleitte plaatsvervangend Comandant der Strijdkrachten vice-admiraal Rob Bauer tijdens een Europese bijeenkomst voor onderzoek en technologie in Amsterdam. Ook noemt Bauer het uitproberen van concepten als manier om technologisch bij te blijven en kosten te drukken. De Vector bijvoorbeeld: militairen hebben dat voertuig voor aanschaf maanden in de Malinese woestijn getest. Door de aanbevelingen die zij onder die zwaarst mogelijke omstandigheden deden, maakt de Vector volgens de admiraal nu het verschil.

Veteranenkunst inspireert vice-admiraal

De werkkamer van plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten vice-admiraal Rob Bauer is 3 kunstwerken rijker. Sinds 28 april sieren de doeken van veteraan-kunstenaar Henri Clausen zijn wand. De schilderijen komen uit de collectie ‘Na de missie: de kunst van het verwerken’. Voor Bauer moet het een inspiratiebron tijdens zijn werk zijn. Terwijl voor de schilder het productieproces hielp om de gebeurtenissen uit zijn diensttijd te verwerken. Clausen: “Ik kon na een enerverende diensttijd het legergroen inwisselen voor een kleurrijk bestaan.”