Tekst Henny de Boer
Foto Phil Nijhuis
In deze rubriek volgt de Defensiekrant ex-militairen die na hun diensttijd een heel andere weg zijn ingeslagen.
Na 18 jaar bij de baas was toenmalig eskadronsopperwachtmeester Oscar Godding (54) toe aan een nieuwe stap. Via enkele omwegen kwam hij terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), waar hij sinds 2014 leiding geeft aan een groep managementondersteuners. Vanuit zijn standplaats Zwolle reist hij geregeld naar andere RVO-locaties in het land. De voormalige beroepsonderofficier vertelt over zijn tijd voor, tijdens en na Defensie.
Hoe kwam je bij Defensie terecht?
Na het behalen van mijn schooldiploma had ik geen duidelijk doel voor ogen. Een klasgenoot solliciteerde bij de Koninklijke Militaire School en liet me wat foto’s zien. Ik dacht: ach… waarom niet, ziet er goed uit. Na enkele keuringen en testen werd ik aangenomen.
Welke functies heb je bekleed?
Van 1980 tot 1997 heb ik verschillende functies gehad, zoals schietinstructeur Centurion, Leopard, Leopard 1V en Leopard 2 op het toenmalige OpleidingsCentrum Cavalerie in Amersfoort. Ook ben ik werkzaam geweest binnen een Schiet Instructie Controleteam Tanks. Mijn laatste en mooiste functie was eskadronsopperwachtmeester. Samen met een hecht team was ik verantwoordelijk voor een tankeskadron, zeer afwisselend en uitdagend werk. Verder heb ik twee keer op de nominatie gestaan voor voormalig Joegoslavië. Maar beide keren ging de uitzending niet door.
Waarom ging je uiteindelijk weg?
In 1997 heb ik gebruikgemaakt van een outplacementtraject, vanwege dreigende overtolligheid. Ook kon ik de vele oefeningen en de druk van de uitzendingen niet meer combineren met mijn privésituatie. Onze kinderen waren toen 4 en 6 jaar.
Thuis waren ze erg blij met die stap. Zelf moest ik wennen aan de zeeën van vrije tijd. Dan dacht ik: zit ik vanavond wéér thuis op de bank. Toen ben ik voorzitter geworden van de medezeggenschapsraad van een basisschool en fondsenwerver van een wijkboerderij.
Waar werk je nu?
Na een aantal opleidingen ben ik via het ministerie van Binnenlandse Zaken terechtgekomen bij RVO, waar ik nu alweer 16 jaar werk als manager. Ik ben bijna 10 jaar facilitair manager geweest in Zwolle, waarbij ik onder meer ging over de financiën en de inrichting van de huisvesting. Het ene moment had je een gesprek met een aannemer, dan weer met iemand die kunst kwam ophangen. Heel veelzijdig allemaal. Sinds 2014 sta ik samen met een collega aan het hoofd van 72 managementondersteuners die flexibel inzetbaar zijn binnen de organisatie.
Wat heb je meegenomen van Defensie?
Mijn leiderschapsstijl is beïnvloed door Defensie. Ik geef mensen de ruimte hun eigen invulling te geven aan een opdracht, maar ik geef ze ook meer verantwoordelijkheid. Verder ben ik een doener gebleven. Waarom zou je ergens 10 minuten over praten als je het in 1 minuut oplost? Daar ondervind ik weleens weerstand bij. Mensen zijn inspraak gewend.
Door mijn verleden bij Defensie kan ik goed relativeren. Ik maak me niet snel ergens druk om, daar schiet je toch niets mee op. Oud-medewerkers van Defensie herken ik meteen; ze treden kordaat op en nemen initiatief.
Had je terug in dienst gewild? Als reservist of vrijwilliger?
Ik heb een prachtige tijd gehad bij Defensie, maar ik hoef niet terug. Ik volg Defensie nog wel op de voet en heb geregeld contact met oud-collega’s. Tot zo’n 6 jaar geleden ging ik geregeld kijken bij oefeningen van eenheden waar bekenden zaten. Ik mis de kameraadschap soms, die vind je niet zo gauw in die mate in de burgermaatschappij.
Achteraf ben ik erg goed terechtgekomen. Mijn huidige salaris had ik anders nooit gehad. Ik moest destijds wel weer gaan studeren, maar dat ging me makkelijker af dan toen ik nog jeugdig en onbezonnen was. En ik moet nu natuurlijk langer doorwerken, maar wat zou ik anders moeten doen na mijn 57ste? Ik werk momenteel toe naar een andere functie binnen de overheid of RVO; die van facilitair manager in het buitenland, vanaf 2020. Daar kijk ik erg naar uit.