‘Één van de oudste conflicten van de wereld helpen een stapje vooruit te komen’
scroll naar beneden voor de video
Israël, de Palestijnse gebieden, Syrië en Libanon leven gerekend vanaf de stichting van de Joodse staat in 1948 al bijna 7 decennia lang met elkaar in onmin. Soms in gewapende strijd, soms in gewapende vrede. Omdat die laatste zo broos is, proberen diverse internationale missies de situatie te monitoren, of liever te verbeteren. Aan een aantal missies draagt de Nederlandse krijgsmacht ook bij. In de komende Defensiekranten een beeld van Nederlandse militairen die werken in 2 missies van de Verenigde Naties. In deze eerste editie een portret van landgenoten in de Amerikaans geleide opbouwmissie USSC.
De USSC richt zich daarbij op veiligheid, in beide gebieden. Dennis: “Israël is volledig op de hoogte van wat wij doen en verleent medewerking. Zonder die voorwaarde is niets mogelijk. De gedachte is dat als je veiligheid en de samenwerking tussen de Israëlische en Palestijnse veiligheidsdiensten waarborgt, er minder individueel geweld ontstaat.” Door te bouwen aan een goed opgeleide en getrainde Palestijnse veiligheidsorganisatie, wordt het ook voor Israël veiliger. “In veel gebieden gaat dat goed, maar het blijft onveilig op plaatsen waar beide gebieden elkaar raken of overlappen en levens elkaars pad kruisen,” zegt Dennis. Uitgezonden naar Jeruzalem is hij als Senior National Representative verantwoordelijk voor de Nederlandse inzet in de USSC. Wekelijks brengt hij verslag uit aan de Directie Operaties in Den Haag. “Soms doen we een stapje vooruit, maar net zo makkelijk werpen de ontwikkelingen ons weer een paar terug. Dat kan in de praktijk flink tegenvallen. Hier is niets zwart-wit of grijs. Het is eerder meer dan kleurrijk; er zijn veel nuances en krachten bij betrokken met zeer uitgesproken conflicterende belangen. Juist dat maakt het zo boeiend om hier intensief bij betrokken te zijn. Als 10-jarige jongen las ik in mijn kinderbijbel over steden als Jeruzalem, Bethlehem en Jericho. Toen was het er al onrustig. Nu, 40 jaar later, mag ik er wonen, werken en een bescheiden bijdrage leveren aan het verbeteren van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Nooit gedacht dat ik hier terecht zou komen.”
De helft van het Nederlandse USSC-personeel werkt vanuit het Amerikaanse Consulaat-Generaal in Jeruzalem. De andere helft vanuit onderkomens van de Palestijnse National Security Forces in Jericho en Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. Daar, op zo’n 350 meter onder de zeespiegel, ligt de Palestijnse Officers Academy (POA). Hier wordt lesgegeven door Amerikaans, Australisch, Brits, Canadees, Italiaans, Nederlands en Palestijns personeel. Het Palestijnse personeel is apetrots op het onderkomen dat pas recentelijk open ging. “3 jaar hebben we eraan gewerkt,” zegt commandant staff brigadier-general Fathi Al-Tayeh (foto boven). "En nu is de eerste opleiding van 9 maanden in volle gang. Dat is een grote stap. Niet alleen voor ons, maar voor de hele Palestijnse staat.”
Buitenlanders voor de klas zijn instructeurs, pelotonscommandanten (foto's boven). Zij hebben ervaring met militaire instructie. De cursisten in deze pilot zijn al officier en werken al bij veiligheidsdiensten. “Nu zijn we bezig om leiders op te leiden, zeg maar train the trainer zoals we dat in Nederland kennen”, zegt majoor Joyce.
Op de aangrenzende schietbaan klinken knallen. Schieten hoort ook bij de opleiding. Joyce: “Dat hoort allemaal bij de opbouw van een veiligheidsapparaat. Daarmee zijn we hier bezig.”
Over 3 jaar moet de opleiding volledig Palestijns zijn. Nu nog wordt 1 deel van de lessen door Palestijnen gegeven. “Maar voor nu kan het niet zonder internationale bijdrage”, zegt Joyce. “Ieder land is daarin even waardevol. We zijn echt een team, zowel nationaal als detachement, als internationaal als missie USSC.”
Joyce doet de dagelijkse planning van het eerste deel van de opleiding (foto's hierboven). Als vrouwelijke militair, werkend in burger, is ze volledig geaccepteerd. “Je leeft in hun cultuur. Ik ben er te gast. Ik kijk vol bewondering naar hun mentaliteit. Die vind ik echt geweldig. Als ik met de Palestijnen werk, geniet ik het meest. Ik ben er hen te ondersteunen, maar zij draaien de cursus. Ze willen echt van ons leren, maar dat is zeker ook vice versa. Deze uitzending verruimt echt je blik.”
United States Security Coordinator for Israel and the Palestinian Authority (USSC)
Sinds: 2005
Hoofdkwartier: Jeruzalem
Mandaat: Overeenkomst tussen Israël, de Palestijnse Autoriteit en de Verenigde Staten voor het trainen van veiligheidstroepen van de Palestijnse Autoriteit
Nederlandse bijdrage: Sinds 6 januari 2010
Personeelsaantal: Ongeveer 60, internationaal, joint (verschillende krijgsmachtdelen), Amerikaanse commandant
Nederlands personeel: 5 x militair, 1 x civiel; inzet via ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ).