04

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 08

Hulptroepen laten zich zien

Tekst Henny de Boer
Foto Keesnan Dogger

Landelijke Veiligheidsdag in Almere

Het centrum van Almere was voor het derde jaar op rij het toneel van de Landelijke Veiligheidsdag. Onder meer Defensie, Politie, Brandweer, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, Kustwacht en de Reddingsbrigade pakten flink uit om bezoekers te laten zien wat ze in huis hebben. Het thema dit jaar was ‘veiligheid in en om het huis’.

Maar liefst 45.000 bezoekers kwamen op de Veiligheidsdag af, een record. De vorige edities telden respectievelijk 35.000 en 15.000 belangstellenden. Vooral gezinnen met jonge kinderen kwamen een kijkje nemen. Zij bekeken de vaak spectaculaire demonstraties of konden terecht bij de talloze informatiestands.

Levensbelang

De deelnemers richtten zich niet alleen op het publiek, maar wisten ook elkaar te vinden om de banden aan te halen en kennis te delen. Goede samenwerking is soms van levensbelang. Bijvoorbeeld bij een woningoverval waar brand uitbreekt en gewonden vallen. Daar komen zowel politie als brandweer en ambulance in actie. “Samen sta je sterk”, zegt voorlichter Elske Hoving van de Reddingsbrigade. “Bij oefeningen leer je goed op elkaar in te spelen, zodat je professioneel kunt optreden.”

Levensbelang

Civiele autoriteiten schakelen de hulp van Defensie in als ze extra mankracht of groot of specifiek materieel nodig hebben. Denk daarbij aan grote bosbranden, het evacueren van mensen of bij zoekacties naar drugs, wapens of vermiste personen. Ook bij het beveiligen van objecten treedt Defensie op als ketenpartner. Hiervoor staan 24/7 eenheden van de Koninklijke Marechaussee, het Korps Commando Troepen, het Korps Mariniers en van de Nationale Reserve klaar.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie, burgemeester Franc Weerwind van Almere en luitenant-generaal b.d. Ad van Baal van het Veiligheidsmuseum PIT openen de derde editie van de Landelijke Veiligheidsdag.

Een spectaculaire demonstratie van een groep landmachtmilitairen. Onder dekking van machinegeweren vallen ze enkele oefenobjecten binnen en overmeesteren een verdachte, zoals ze dat in missiegebieden doen. Een collega vertelt het publiek intussen hoe ze te werk gaan.

Een duiker van de Defensie Duikgroep (DDG) laat zien hoe hij een grote bak water doorzoekt. De 'kikkers' helpen politie en brandweer bijvoorbeeld bij zoekacties naar vermiste personen of bij havenbeveiliging. Bij dat laatste gaat het vaak om controle op explosieven van kades en scheepsrompen. De DDG beschikt hiervoor over toegepaste apparatuur, waaronder onderwatersonar en dito robots.

Alvast even oefenen voor later? Kinderen kunnen kennismaken met de hindernisbaan. Fanatiek springen ze over versperringen en duiken ze onder groene legernetten door.

Reddingswerkers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij, de kustwacht en de Reddingsbrigade laten zien hoe ze mensen op het water te hulp schieten.

Lange rijen bij de tent waar militairen enkele wapens laten zien. Nieuwsgierig bekijken kinderen en volwassen onder meer een antitankwapen, een machinegeweer en een pistool.

Marechaussees vertellen over hun werkzaamheden en hun outfit. Kinderen komen ogen en oren te kort. “Is dat wapen echt? Wat zit er in dat zakje?”