Tekst Evert Brouwer
Foto Herman Zonderland

Generaal Middendorp te gast op TU Delft

“Werken bij Defensie draait om de combinatie van mens en techniek. Hoe technologisch we ook zijn: het blijft mensenwerk, met grote betekenis. Bij Defensie dienen we de samenleving en komen we op voor anderen. Dat geeft voldoening.”
 
Dat zei Commandant der Strijdkrachten (CDS) generaal Tom Middendorp voor een gehoor van zo’n 60 studenten aan de TU in Delft. Het betrof jonge mensen die bovengemiddeld presteren in hun vakgebied. Zij krijgen een zogenoemd Honours Program aangeboden om hun kennis te verdiepen.

CDS generaal Middendorp: "Defensie werkt met en aan technologisch hoogwaardige wapensystemen."

Wereldwijd

Defensie is wat Middendorp betreft dus bij uitstek een uitdagende werkgever voor hoogopgeleide, betrokken technici. “Je werkt met en aan technologisch hoogwaardige wapensystemen, terwijl je je wereldwijd inzet voor vrijheid, veiligheid en welvaart. “Wat ik zo bijzonder vind aan Defensie is dat we werken met en aan zulke systemen. Bij onze wereldwijde inzet speelt de militaire toepassing van geavanceerde technologie een steeds grotere rol. Sterker, die geavanceerde technieken zijn voor mijn mannen en vrouwen letterlijk van levensbelang.”

Robot

Technologieën als nanotechnologie, 3D-printing of robotisering bieden Defensie ook nieuwe mogelijkheden en redden zelfs levens. “Zo kunnen we door middel van miniaturisering en robotisering taken autonoom uitvoeren”, weet Middendorp. “Denk aan eenvoudige of gevaarlijke taken die gemakkelijk door een robot zijn uit te voeren. En wat denken jullie van het zelf printen van onderdelen in het missiegebied? Alleen al daarmee verkleinen we onze logistieke inspanningen enorm.” 

Aandachtig gehoor voor generaal Middendorp.

Innovatie

Middendorp haalde tijdens zijn presentatie 3 oud-studenten van de TU naar voren die voor een loopbaan bij Defensie hebben gekozen. “Zij geven invulling aan onze behoefte aan innovatie, maar doen zelf ook veel ervaring op. We hebben de meest geavanceerde schepen nodig, de beste jachtvliegtuigen, de nieuwste voertuigen en state of the art computersimulaties”, zei de CDS. “Anders speel je niet meer mee als krijgsmacht, met alle mogelijke gevolgen van dien.” 

Voordeel

Kapitein Martijn van der Werff is één van die oud-studenten. Hij deed Technische Informatica aan de TU Delft. “Hij kende onze wereld helemaal niet, maar besloot naar een open dag van de Koninklijke Militaire Academie in Breda te gaan. Hij leerde daar leidinggeven, onder meer tijdens uitzendingen; een echte verrijking, zo omschrijft hij het. Nu zes jaar later, heeft Martijn de stap gemaakt naar de Technische Staf van de landmacht. Hij denkt mee over de aankoop van wapensystemen of het implementeren van innovaties. Het voordeel is dat hij tussen de jongens in het veld heeft gezeten en ook nog eens een technische achtergrond heeft. “Ik vind het echt heel leuk voor een organisatie te werken die niet puur gericht is op winst, maar het maatschappelijk belang dient. Dat is voor mij – naast het fysieke aspect en het leidinggevende aspect – een extra motivatie.”

Kapitein Martijn van der Werff is een van de oud-studenten aan de TU die voor een baan koos bij Defensie.