Tekst Luitenant-ter-zee 2OC Joost Margés
Foto Sergeant-majoor Dave de Vaal

Kerntaak bij IMCMEX: bescherming van maritieme infrastructuur

kaderwit
Foto boven: duikers zoeken met een handheld-sonar naar explosieven.
LTZ 1 Sander Kool, hoofd Duikcompagnie DDG.

Mijnenbestrijding in de Perzische Golf, het spreekt al sinds begin jaren ’90 tot de verbeelding. Tijdens de Eerste en Tweede Golfoorlog hadden Nederland en de bondgenoten daartoe al eenheden in de Golf. Later waren zij paraat toen Iran dreigde de Straat van Hormuz te blokkeren met mijnen. Een nachtmerriescenario voor olie-afhankelijke landen. Inmiddels houden Westerse landen en bondgenoten in de regio iedere 18 maanden de International Mine Counter Measures Exercise. De afgelopen 2 weken waren de kustwateren van Koeweit en Bahrein plaats van handeling voor de Nederlandse deelnemers.

De International Mine Counter Measures Exercise (IMCMEX) wordt georganiseerd door de Amerikaanse marine en is een multilaterale oefening in de Rode Zee, Arabische Zee, Golf van Oman en Perzische Golf. Deelnemende landen, editie 2016: de VS, Frankrijk, Koeweit, Jordanië, Libanon, Verenigd Arabische Emiraten (VAE), België en Nederland. “Doel van de IMCMEX is om gezamenlijk te trainen op mijnenbestrijdingsgebied, zodat we internationaal effectief op kunnen treden tegen mijnendreiging, waar ook ter wereld”, aldus luitenant-ter-zee 1 Sander Kool, hoofd Duikcompagnie van de DDG. “De Arabische Golf blijft voor ons een potentieel inzetgebied. Hier veilig en effectief opereren vraagt om kennis van én ervaring met omgevingsfactoren, om onze duikers en onderwaterrobots goed te kunnen inzetten.”

Een duiker identificeert een zeemijn.

‘Veilig en effectief opereren vraagt om kennis van én ervaring met omgevingsfactoren’

Een duiker plaatst een ‘standoff’-wapen om een geïmproviseerd explosief te neutraliseren.

Interoperabiliteit en kennisuitwisseling

De Nederlandse bijdrage bestond dit jaar uit een gecombineerd duikteam van de Defensie Duikgroep (DDG) en de Maritieme Explosieve Opruimings Dienst (MAREOD), aangevuld met een Belgisch REMUS-team. Zij opereerden vanuit Bahrein en Koeweit in de Perzische Golf, met als taak: bescherming van maritieme infrastructuur. “Het Belgische REMUS-team, de MAREOD en de DDG traden geheel samengesteld op met teams uit onder andere Koeweit, de VAE, Jordanië, Frankrijk en de VS”, vervolgt Kool. “Daarnaast kreeg ons team de opdrachten van een staf, met daarin de collega's van het Duitse Seebataillon, waar CZSK sinds kort mee samenwerkt. Binnen alle samenwerkingsvormen stonden interoperabiliteit en kennisuitwisseling centraal.”

Informatie over verkende explosieven wordt gedeeld met de Franse collega duikers.

‘We hebben laten zien dat we ook ver van huis én in internationaal teamverband mijnen kunnen bestrijden, wanneer de situatie ergens escaleert’

Een duiker krijgt de laatste instructie voor hij afdaalt naar een mogelijk explosief.

Samengesteld opgetreden

Tijdens de oefening bekwaamden de Nederlanders zich om te beginnen in duikvaardigheden in tropische omstandigheden. Vervolgens wijdden de DDG en het REMUS-team zich met name aan ‘military underwater search’ – het opsporen van mijnen en geïmproviseerde explosieven onderwater. Na het lokaliseren was het dan aan de MAREOD om de oefenexplosieven te identificeren, te verplaatsen en onschadelijk te maken. Kool kijkt tevreden terug op IMCMEX 2016: “In korte tijd hebben onze mensen zich de omgeving eigen gemaakt, vele oefenmijnen en andere explosieven veiliggesteld en echt samengesteld opgetreden. We hebben laten zien dat we ook ver van huis én in internationaal teamverband mijnen kunnen bestrijden, wanneer de situatie ergens escaleert. Als ik ten slotte nog een wens mag uitspreken: dat we de volgende keer ook een Nederlandse mijnenjager meekrijgen. Dat zou de oefening voor ons als mijnenbestrijders nog completer maken.”

Data over mogelijke explosieven, verkregen met de onderwaterrobot en ingelezen in de handheld-sonar, worden gecontroleerd.
USNS Choctaw County bracht Nederlandse eenheden en materiaal van Bahrein naar Koeweit.