Mini-ridders

Ridder Militaire Willems-Orde (MWO) majoor Marco Kroon plaatste namens Defensie een miniatuurversie van zichzelf op het Binnenhof van Madurodam. Deze en 2 andere miniaturen vertegenwoordigen vanaf nu symbolisch alle militairen en eenheden die ooit de MWO hebben ontvangen.

Behalve de mini-Kroon staat ook ridder MWO majoor Gijs Tuinman in het klein. Naast de ridders staat een militair met het vaandel van het Korps Commandotroepen. Vorige maand werd die eenheid ook onderscheiden met de MWO. Dat is de hoogste militaire dapperheidsonderscheiding voor moed, beleid en trouw. Madurodam is overigens vernoemd naar een held uit de Tweede Wereldoorlog, George Maduro.

Sportief

Hoe staan de deelnemers aan de Invictus Games ervoor? Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp nam poolshoogte door zelf mee te trainen met de gewonde (oud-)militairen.


Het Amerikaanse Orlando staat van 8 tot en met 12 mei in het teken van dit sportevenement van paralympische omvang. Op de Invictus Games komen zo’n 500 sporters uit 15 landen tegen elkaar uit. Nederland vaardigt 30 sporters af. Ze nemen deel aan onder meer rolstoelbasketbal, atletiek, indoorroeien en zwemmen. 

We´ll meet again

Het is weer even wat stiller op vliegbasis Leeuwarden. Vandaag namen de deelnemers aan Frisian Flag afscheid van de jaarlijkse oefening.

Binnenkort is het echter weer een drukte van belang in de noordelijke provincie, want de Luchtmachtdagen staan voor de deur. Natuurlijk is dan de F-16 te bewonderen, maar de meeste aandacht zal uitgaan naar de F-35. Het hypermoderne toestel maakt in Nederland zijn Europese debuut.

Brand meester

Een brandweerauto van de Koninklijke Luchtmacht is deze maand te gast op de nationale luchthaven Schiphol. De afgelopen week stond de luchtmacht de Schiphol Brandweer Group bij met een Titan E-One crashtender.

Schiphol had voor training een eigen voertuig meegenomen naar Engeland. Er wordt alleen een voertuig geleverd. Dit gebeurt op verzoek van de burgemeester van Haarlemmermeer. 

Medailles voor Maligangers

"Allemaal heeft u belangrijk werk verricht en een prestatie neergezet die internationaal veel waardering oogst."

Zo complimenteerde Commandant der Strijdkrachten generaal Middendorp 200 militairen die deze week in Steenwijk de Herinneringsmedaille Vredesoperaties ontvingen voor hun deelname aan de VN-missie in Mali, Minusma.

"Niet voor niets noemde de commandant van Minusma, de Deense generaal-majoor Lollesgaard, onze bijdrage eerder de 'ruggengraat van de missie'. Ook de ministers Hennis en Dijsselbloem waren onder de indruk van uw teamwerk en prestaties. Dat bleek toen ik u in december samen met de beide bewindslieden bezocht", aldus Middendorp.

KM helpt Thales

Thales Nederland gaat de Near Field Meet Range van de Koninklijke Marine in Den Helder gebruiken. Dit is de grootste indoor meetruimte van Nederland voor het testen van zend- en ontvangstpatronen van antennes voor communicatie en radar.

De rondzoekradar SMART-L van de luchtverdedigings- en commandofregatten bezitten een bijzondere antenne, waarmee ze tot wel 1.500 kilometer ver weg kunnen kijken. Om die te kunnen doormeten, heb je een grote ruimte als de Near Field Meet Range nodig. 

x

Vrijheid. Powered by veteranen.

Veteranen leveren een aanzienlijke bijdrage aan het in standhouden van vrijheid wereldwijd. Die boodschap wil het Veteraneninstituut tot en met 5 mei onder de aandacht brengen.

Wat is vrijheid? Hoe is het om te werken in een land waar geen of weinig vrijheid is? Tot en met 5 mei delen veteranen in filmpjes, via (lokale) media en tijdens speeddaten op de bevrijdingsfestivals, onder het motto ‘Vrijheid. Powered by veteranen’ hun relatie met vrijheid.

Bekijk het filmpje, waarin veteraan Hans Dolstra nietsvermoedende mensen verrast met een gesprek over vrijheid (https://www.youtube.com/watch?v=7b-32IFn6Vs ).

Landmacht overvalt Jeroen van Inkel

Luisteraars konden deze week meegenieten van hoe Veronica-dj Jeroen van Inkel werd opgeroepen voor ‘onwerkelijke dienst’. Dat gebeurde live in de uitzending. Landmacht-militairen bestormden de studio in Laren, waarna ze de dj meenamen. De ludieke actie werd gehouden in aanloop naar de Landmachtdagen op 10 en 11 mei. 

Afgedroogd

Waterschap Brabantse Delta en Defensie leerden elkaar deze week beter kennen tijdens de 3-daagse oefening Wake Up.

Beide partijen sloegen de handen ineen om een hoogwater-scenario in het stroomgebied van de Mark ten noorden van Breda voortvarend aan te pakken. Voor inzet bij crisissituaties in Limburg, Noord-Brabant en Zeeland is 13 Lichte Brigade van de landmacht het eerste aanspreekpunt. Jaarlijks vindt er een Wake Up-oefening plaats, met elke keer een ander scenario en een andere locatie.