02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 08

Steeds meer cybergevaar

Jaarverslag MIVD

De internationale veiligheidssituatie is sterk veranderd. De geografische spreiding van missiegebieden en instabiele landen nam toe. Dreigingen stoppen niet langer bij landsgrenzen, maar verspreiden zich over regio’s en landen. Dat schrijft de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) in haar jaarverslag over 2015.  

De fysieke dreiging breidt zich uit naar het cyberdomein, zowel van andere krijgsmachten, strijdgroepen als personen. Het gaat dan onder meer om spionage, maar ook om de voorbereiding van digitale aanvallen, industrieveiligheid, terrorisme en radicalisering. De effecten van een cyberaanval kunnen volgens de dienst desastreus zijn voor de Nederlandse economie, infrastructuur of inzet van de krijgsmacht.  

Meer missies en samenwerking AIVD

De presentatie van het jaarverslag markeert ook het afscheid van MIVD-directeur schout-bij-nacht Pieter Bindt. Hij gaf 5 jaar leiding aan de dienst. In deze periode ondersteunde de MIVD meer missies en groeide de samenwerking met de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Dat vertaalde zich onder meer in de oprichting van een gezamenlijke Joint Sigint Cyber Unit. Ook werd het besluit genomen de inlichtingendiensten samen te brengen in een nieuw gebouw op de Haagse Frederikkazerne. 
 
Het jaarverslag van de MIVD ligt inmiddels bij de Tweede Kamer.