09

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 02

Uit de oude doos

Terug in de tijd

Van het einde van de Tweede Wereldoorlog tot de missie in de Afghaanse provincie Uruzgan. Van de politionele acties in het toenmalige Nederlands-Indië tot de huidige VN-missie in Mali. Het werk van Defensie heeft vaak, direct en indirect, een link met historische gebeurtenissen. In deze rubriek blikt de Defensiekrant terug op zulke feiten. Het zijn telkens historische gebeurtenissen die plaatsvonden op data, vallend in de 2 weken voorafgaand aan de nieuwe editie.

Geuzen verslaan Spanjaarden

29 januari 1574 - Een Schets van de slag bij Reimerswaal. (bron: Wikimedia Commons)

Middelburg veroveren, dat willen de Geuzen in januari 1574. Het is de laatste Zeeuwse stad die loyaal blijft aan de Spaanse Koning Filips II. Door het beleg ontstaat in de stad een tekort aan levensmiddelen en munitie waarop de Spanjaarden een bevoorradingsvloot naar Middelburg sturen. De 70 Spaanse schepen worden bij Reimerswaal onderschept door de Geuzen. Hun commandant, Lodewijk van Boisot, stelt zijn hele bemanning aan dek op, klaar om te enteren. Tijdens de slag zouden de Geuzen 10 schepen veroveren. De rest: kapotgeschoten of verbrand. Het was de grootste overwinning op Spanje en zorgde in februari voor de capitulatie van Middelburg.

Knullige overval eindigt in gijzeling

29 januari 1973 – Twee pantserwagens van het regiment Van Heutsz worden ingeroepen om de gijzelnemers te ontmoedigen. (Bron: Nationaal Archief)

Daan Denie uit Den Haag en Johan Brouwers uit Den Bosch maken bij een overval op een Brabantse sigarenwinkel 16.000 gulden buit. In het Gelderse Deil komt hun vluchtauto echter zonder benzine te staan. Wanneer het duo terugkeert van een wandeling naar het benzinestation, terwijl de 16.000 gulden open en bloot op de achterbank bleef liggen, wacht de politie hen op. De vluchtpoging verandert in een gijzeling wanneer de twee een bewoonde boerderij invluchten. Honderden agenten en twee pantserwagens van het regiment Van Heutsz omsingelen het gebouw. Na 28 uur komt er geweldloos een einde aan de gijzeling. Omdat de politie niet voldoende bekwaam bleek voor dergelijke gebeurtenissen, werd de Bijzondere Bijstands Eenheid (BBE) opgericht, tegenwoordig de Unit Interventie Mariniers.

Nooit meer oorlog

25 januari 1919 – Een vergadering van de Volkenbond in Geneve in maart 1926. (bron: Das Bundesarchiv)

Zo’n oorlog mag nooit meer gebeuren. Dat was de gedachte toen op 25 januari 1919, vlak na de Eerste Wereldoorlog, de Volkenbond werd opgericht; in het Engels de League of Nations. Ondanks een aantal succesvolle acties tegen slavernij, opium en bemiddeling in het grensconflict tussen Griekenland en Bulgarije, ging de Volkenbond niet de geschiedenis is als een succes. De herbewapening van Duitsland, de Spaanse burgeroorlog en de Poolse bezetting van het Vilniusgebied zijn slechts enkele voorbeelden van gebeurtenissen waar de Volkenbond geen grip op had. Als Duitsland vlak voor de Tweede Wereldoorlog de bond verlaat, verliest die al haar betekenis. Na de oorlog wordt het verbond dan ook opgeheven. De Verenigde Naties wordt gezien als opvolger van de Volkenbond.

EU vlees en boter in Russische schappen

Als in 1991 de Russische Federatie plotseling overgaat van een communistische naar een vrijemarkteconomie, gaat het mis. De roebel wordt in enkele dagen 10 keer minder waard en de bevolking hamstert de winkels leeg. Bang voor opstanden in Sint-Petersburg en Moskou vraagt het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (GOS), een samenwerkingsverband van oud-Sovjetlanden, de Europese Unie om hulp. Nederland, Frankrijk, Duitsland en Ierland geven gehoor. In eerste instantie zou het personeel van het Ministerie van Landbouw en later het Ministerie van Economische Zaken de steun verlenen. Als echter blijkt dat beide uitzendbaar personeel missen, wordt een beroep gedaan op de krijgsmacht. Vier militairen vertrekken naar het GOS. Daar controleren ze of het Europese vlees en boter correct wordt gedistribueerd. In 5 maanden betrappen ze vrijwel niemand op fouten.

Nucleaire kracht onder water

“Underway on nuclear power.” Om 11 uur ’s ochtends klinkt deze historische eerste radioboodschap van de USS Nautilus, ‘s werelds eerste kernonderzeeër. Zowel haar snelheid als uithoudingsvermogen onder water waren nooit vertoond. De eerste vaart, van New London naar Puerto Rico (1200 nautische mijlen; 2.200 kilometer) legde ze in 90 uur af. Nog zo’n wereldwijde primeur? In 1958 was de Nautilus de eerste onderzeeër die onder de Noordpool door voer. Deze operatie kreeg de ironische naam ‘Operation Sunshine’. In 1979 werd USS Nautilus uit dienst gehaald.