02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 02

Nieuwsberichten

Marinier Jonge Ambtenaar van het jaar

Kapitein der mariniers Mark Brouwer mocht in Schiedam de publieksprijs ‘Jonge Ambtenaar van het jaar’ in ontvangst nemen. Hij sleepte het merendeel van de meer dan 5000 uitgebrachte stemmen in de wacht.

Brouwer liet 3 finalisten achter zich. ‘Een stem op mij is een stem op Defensie’, was Brouwers lijfspreuk tijdens zijn campagne en presentatie. De jonge marinier ziet militairen als ambtenaren met een bijzondere rechtspositie die zichtbaar in de samenleving staan. Brouwer gebruikte veelvuldig sociale media om zijn boodschap uit te dragen. De publieksprijs bestaat onder meer uit een cheque van 5000 euro voor een opleiding aan de Bestuursacademie. 

Militairen trotseren -40°C boven poolcirkel

Overleven en opereren onder extreme klimatologische omstandigheden is waarom het Korps Mariniers momenteel in het Hoge Noorden verblijft. 650 man oefenen op diverse plekken

De wintertraining bereidt de zeesoldaten voor op operationele inzet in extreem koude situaties. Ervaren mountain leaders (militaire bergspecialisten) van het Korps begeleiden de oefening. Zij leren de gevechtstroepen bij temperaturen van wel -40 graden Celsius hoe je moet overnachten in een ‘snowhole’, wanneer je welke kleding moet aan- of uitrekken, hoe je frostbite herkent en een ‘quinzee’ (soort iglo) bouwt én hoe je aan eten en drinken komt. De mariniers trainen nog tot 4 maart in het Hoge Noorden.

F-16's ook boven Syrië actief

Nederland gaat ISIS ook in Oost-Syrië aanpakken met gerichte luchtaanvallen. Daarnaast versterkt het kabinet de bijdrage aan de internationale strijd tegen de terreurorganisatie met politieke en humanitaire middelen. Het kabinet informeerde de Tweede Kamer hier vandaag over.

De bombardementen in Oost-Syrië maken de strijd tegen ISIS in Irak effectiever. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert: "De voortgang die in Irak wordt geboekt, is alleen blijvend als wordt verhinderd dat ISIS vanuit Oost-Syrië de strijd kan aansturen, versterkingen zenden en slachtoffers maken. Het verstoren van de aanvoerlijnen in Oost-Syrië is dus cruciaal."