Onderzoek naar risico's chroom-6 en CARC in volle gang
Gespannen volgen (oud-)Defensiemedewerkers het onderzoek naar de mogelijke gezondheidsrisico’s van chroomhoudende verf. Zij hebben het liefst morgen duidelijkheid, maar het onderzoek vraagt tijd en zorgvuldigheid.
Vragen hebben ze, heel veel vragen. Komt mijn kanker doordat ik in mijn Defensietijd met chroomhoudende verf heb gewerkt? Hoe gevaarlijk is chroom-6? Ik heb geen klachten, maar kan dat alsnog? Zijn de veiligheidsregels nageleefd? Zo nee, wie is dan verantwoordelijk?
Dit zijn enkele voorbeelden van ruim 1400 vragen die onder anderen (oud-)Defensiemedewerkers hebben ingediend over de mogelijke risico's van verf met chroom-6 en de camouflageverf CARC (Chemical Agent Resistant Coating). Ruim 2500 mensen hebben zich gemeld, omdat zij ongerust zijn over de tijd dat zij of hun dierbaren bij Defensie met deze stoffen hebben gewerkt. Of nog werken, heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert vandaag aan de Tweede Kamer geschreven.
Roest en slijtage
Het ‘ingrediënt’ chroom-6 in grondverf kan schadelijk zijn. Het goedje werd vroeger gebruikt om voertuigen te beschermen tegen roest. Tegenwoordig wordt de verf onder strenge veiligheidsmaatregelen nog gebruikt bij vliegend materieel, omdat er nog geen goede vervanging bestaat. Wat de samenstelling van CARC is, wordt momenteel onderzocht.
Gevoelig dossier
“Dit moet tot op de bodem worden uitgezocht”, zegt brigadegeneraal Jost van Duurling. Als voorzitter van de Taskforce Gevaarlijke Stoffen faciliteren hij en zijn team de onderzoekers en houdt de voortgang in de gaten. “Bovendien moet het onderzoek transparant zijn”, aldus de generaal. Want het is geen geheim dat sommige (oud-)medewerkers bang zijn dat Defensie informatie achterhoudt of verdraait. Defensie kan immers schadeclaims verwachten als blijkt dat sprake is van nalatigheid.
Zorgen voor openheid
Iedere schijn van vooringenomenheid is onacceptabel, weet Van Duurling. Daarom staan de inmiddels 2300 gevonden (historische) documenten over chroom-6 op internet. Uniek is de zogeheten paritaire commissie waarin de vakbonden en Defensie samen onderzoeksvragen en -plannen beoordelen. Een klankbordgroep van bijvoorbeeld letselschade-experts en wetenschappers geeft de onderzoekers en commissie feedback.
Compleet beeld
“Eventueel wantrouwen is dan ook onterecht”, zegt Peter Wulms, commissielid namens vakbond VBM verwijzend naar alle maatregelen die openheid moeten waarborgen. Maar medewerkers moeten zelf ook open zijn. “Sommigen hebben documenten maar willen daarop blijven zitten tot na het onderzoek. Dat is niet verstandig”, zegt VBM-voorzitter Jean Debie. “Onderzoekers willen een compleet beeld en hebben dus alles nodig.”
Experts
Tientallen wetenschappers uit allerlei disciplines zijn momenteel druk bezig, vertellen onderzoeksleider Rob Beelen en Ronald van der Graaf van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het gaat dan niet alleen om mensen van het RIVM, maar ook van TNO en de universiteiten van Utrecht en Maastricht.
Zorgvuldig en goed
Om hun werk overzichtelijk te houden, zijn de 1400 vragen ondergebracht in 11 deelonderzoeken. Onderzoeksleider Beelen verwacht de eerste resultaten van het historisch literatuuronderzoek na de zomer. Dan volgt bijvoorbeeld een antwoord op ‘wat is op basis van de wetenschap te verwachten als mogelijke gezondheidseffecten van werken met chroom-6?’.
Maar antwoorden op grote vraagstukken zoals 'welk extra gezondheidsrisico hebben (oud-)medewerkers van Defensie gelopen bij verschillende blootstellingen?', komen later. De papieren werkelijkheid is namelijk niet genoeg. De onderzoekers willen (oud-)medewerkers ook aanvullende vragen kunnen stellen. Wat was iemands functie? Hoe zat het met beschermende maatregelen? En die interviews kosten tijd. “Waar het kan, versnellen we het onderzoek”, zegt Beelen. “Maar dat mag niet ten koste gaan van kwaliteit.”
Nuttige links met info over chroom-6:
- www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/chroomverf
- www.rivm.nl : dossier over chroomhoudende verf en CARC, ook 2 filmpjes over het onderzoek. Plus info over de klankbordgroep en de lijst onderzoeksvragen.
- www.informatiepuntchroom6.nl : deze site is een initiatief van de paritaire commissie.