Tekst KAP Wouter Helders
Foto SM Gerben van Es en SM Dave de Vaal (video)

Twee weken lang krijgen de mannen van 11 Luchtmobiele Brigade het tijdens 'Kings Isle' voor de kiezen. In het harde klimaat van het tropische Bonaire – tussen verraderlijke flora en fauna - moeten de specialisten zich staande houden. Het oefenprogramma is vol… overvol..

Patrouilles, aanvallen, medevacs en het poëtisch klinkende 'beteugelen van woelingen': de rode baretten bekwamen zich in hun belangrijkste taak in de West: het verdedigen van het territoriale grondgebied en het handhaven van de internationale rechtsorde.

Wil jij zien hoe ze het er vanaf brachten? Bekijk hier de video ...

“Iedere infanterist moet deze skills zich eigen maken”, vindt brigadegeneraal Kees Matthijssen. Op de achtergrond gaat het 'beteugelen van woelingen' van start. “In de toekomst treden we steeds meer in verstedelijkt gebied op. Hier leren situaties te de-escaleren, kan straks goed van pas komen.”
Waar ooit slaven zwoegden, ploeteren nu genisten over de zoutpannen. Naast een mooi plaatje leveren de militaire inspanningen ook informatie op. Door infrastructuur in kaart te brengen, te testen en metingen uit te voeren, weten de infanteristen onder meer hoeveel gewicht een brug of dam kan dragen. Waardevolle informatie… vooral tijdens een inzet.
Het zware terrein vol kliffen, scherpe rotsen en stekelige begroeiing maakt tactisch verplaatsen vrijwel onmogelijk. De meeste operaties vinden dan ook 's nachts plaats. Onder dekking van de duisternis maken de specialisten gebruik van paden en wegen. Via water verplaatsen kan natuurlijk ook.
Hoe goed geoefend en uitgevoerd ook, soms vallen er gewonden. Zaak is dan 'slachtoffers' zo goed mogelijk te stabiliseren en snel en veilig te evacueren.
Vanuit een oud leegstaand hotel plannen de 'rode baretten' de verschillende oefenoperaties. “Zo luxe liggen we zelden; vrij van wind, geen muggen en een schitterend uitzicht”, aldus compagniescommandant kapitein Rob Morsink.