Tekst Evert Brouwer
Foto Phil Nijhuis (Stroe) en Paul Smulders (Oirschot)/SM Arnoud Schoor en Peter van der Ree (video)

Boxer Commandopost doet intrede bij 13 Lichte Brigade

“Als er iets mis is, brengen we ze wel even terug”, zegt eerste luitenant Joep lachend. Alsof het de eerste de beste occasions bij een willekekeurige garage betreft. Hij heeft net getekend voor ontvangst van 3 kolossale pantserwielvoertuigen: de Boxer in de commandopost-versie (Boxer CP). 17 Pantserinfanteriebatalaljon Garderegiment Fuseliers Prinses Irene, onderdeel van 13 Lichte Brigade, heeft daarmee de primeur.

De 8-wielige zwaargewichten gaan met militaire precisie op een dieplader. Met evenveel accuratesse heeft beheerder sergeant 1 Mike van  het 17e eerder de gehele inventaris gecontroleerd die achter de gepantserde kolos ligt uitgestald. “Want”, zegt adjudant Frans Verrijt van het Instroom Begeleidingsteam (IBT): “Wij moeten ervoor zorgen dat de klant alles piekfijn in orde krijgt aangeleverd, aan de hand van een detaillijst.”

Adjudant Frans Verrijt neemt in de loods in Stroe de detaillijst door met de militairen van het 17e.
Alles gaat eerst door de handen van de ontvangers.

Dus klinken mantra’s als “tweemaal zwaailamp, oranje, 24 Volt. Brandblussers, pikhouweel”, door de loods in Stroe. Pas als de hele lijst is afgevinkt, zetten Verrijt en luitenant Joep hun handtekening voor de overdracht.

Tussenpersoon

De stafofficier instroombegeleiding majoor Pieter Lazaroms acht de gedetailleerde controle van groot belang. “Als er iets mis is, is IBT de tussenpersoon voor de gebruiker, de opdrachtgever (de Defensie Materieel Organisatie) en de leverancier (Rheinmetall) anderzijds. We zijn dus het centraal punt als er van welke zijde ook problemen of mankementen worden geconstateerd.”

In de werkruimte van de Boxer bekijkt eerste luitenant Joep de inventaris.
De Boxers gaan op een dieplader naar hun nieuwe thuisbasis Oirschot.

Hoogte

Het rijden van het voertuig is weer een heel andere uitdaging. Chauffeurs korporaal 1 Job van der Laan, tevens monteur, en korporaal Jonathan Otten moeten vanwege de hoogte een speciale route van Stroe naar de De Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot afleggen. “Dit is wel even wat anders dan de CV90 en de oude YPR. Er zit een enorme brok techniek in. Je moet wel even wennen aan de hoogte, maar hij rijdt geweldig.”

Gezekerd om veilig op weg te kunnen.
De aankomst op de De Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot. De Alfa-, Bravo- en Charliecompagnie van 17 Pantserinfanteriebataljon hebben de primeur van de Boxer CP.

200

Met de Boxer-CP beschikt de Koninklijke Landmacht over de 2e versie van het nieuwe pantserwielvoertuig (of je zou de Boxer Rijles moeten meetellen). Vorig jaar kreeg 13 Lichte Brigade de beschikking over de Boxer Ambulance. In totaal schaft Defensie 200 van deze bijzondere voertuigen aan in 5 versies.