Tekst Jan Malschaert
Foto Paul Tollenaar

5 vragen aan… Arjan Ederveen, ‘de laatste vriend van Napoleon’

200 jaar geleden op 23 mei viel Delfzijl en was Nederland definitief bevrijd van de Fransen. Het beleg van Delfzijl was het eerste wapenfeit van de Koninklijke Landmacht, die ook 200 jaar bestaat in 2014. In het theaterstuk ‘De laatste vriend van Napoleon’ speelt Arjan Ederveen (bekend van ‘Kreatief met Kurk’ en ‘Theo & Thea’) de Franse legeraanvoerder Maufroy die standhield. De Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso speelt de muziek in de 7 voorstellingen. Ederveen over de militaire kapel, militair spelen en militair zijn.

een

Hoe bevalt de samenwerking met de kapel?

“Ik heb met dirigent Tijmen Botma de liedjes doorgenomen en eigenlijk ben ik me het apezuur geschrokken. Het is best moeilijk en ik ben niet met een mooie stem geboren. Ik heb nog niet samen met de kapel geoefend. Dat doen we pas een paar dagen van tevoren. Ik denk dat het klinkt als een klok. Ook voor de muzikanten is het een mooi project. Weer eens wat anders als een concert of een saaie militaire ceremonie.”  

twee

Heb je getwijfeld over de rol van de Franse legeraanvoerder Pierre Maufroy?

“Ik moet eigenlijk de nieuwe familievoorstelling voor het komende theaterseizoen van het Rotheater afschrijven. Deze grote uitdaging kon ik alleen niet laten liggen. Vanwege de rol als militair, maar ook om in relatief korte tijd dit hele circus neer te zetten in Delfzijl. Met een bootje, een paard, een vervallen loods en de muziek van de militaire kapel. Veel gedoe dus en ik hou van spektakel.”

arjan ederveen
drie

Vind je het moeilijk om een militair te spelen?

“Niet moeilijker dan andere rollen. Er waren me alleen makkelijkere teksten en liedjes beloofd. Ik speel Maufroy zoals ik hem zie: een pedante, eigenwijze, zelfingenomen man. Alleen maar bezig met zijn eigen hachie. Ik maak er een bal van á la Herman Heinsbroek, met de stem van Opstelten. Aan de andere kant is het natuurlijk wel echt een militair: trouw aan het gezag. Zolang hij niet het bevel krijgt het laatste Franse bolwerk in Nederland op te geven, houdt hij stand. Hierdoor is Delfzijl uiteindelijk een half jaar later van de Fransen bevrijd dan de rest van Nederland.”  

vier

Zou je zelf militair kunnen zijn?

“Nee, ik wil graag zelfstandig zijn. Ik wil geen dingen doen waar ik niet achter sta of waar ik het nut niet van inzie. Als militair moet je bevelen uitvoeren, dat lijkt me niks. Ik ben ook niet in militaire dienst geweest. Mijn broers waren de lul.”

vijf

Zie je wel het nut van Defensie in?

“Dat is een moeilijke vraag, waar ik geen duidelijk antwoord op heb. Het gaat om zulke grote bedragen, zoals voor die nieuwe vliegtuigen. Ik hoorde laatst ook dat Europa evenveel aan Defensie uitgeeft als de Verenigde Staten, maar dat het de helft oplevert. 

arjan ederveen
De laatste vriend van Napoleon De theatervoorstelling De laatste vriend van Napoleon wordt de komende week gespeeld in een omgebouwde loods aan de Damsterkade in Delfzijl. Speeldata: 28 mei (voorpremière), 29 mei (première), 30 en 31 mei, 3 t/m 5 juni 2014. Aanvang: 21.00 uur. Meer informatie via de website van De laatste vriend van Napoleon. www.delaatstevriendvannapoleon.nl