Tekst kap Marlous de Ridder
Foto sgt Sjoerd Hilckmann

Defensiemedewerkers heb je letterlijk en figuurlijk in alle soorten en maten. Een ding hebben ze gemeen. Ze leveren een bijdrage aan de vrede, vrijheid en veiligheid - van, voor en in Nederland.

In deze rubriek vertelt tweewekelijks een militair of burgermedewerker van Defensie aan de hand van vier korte deelvragen over zijn of haar taak. En geeft antwoord op de vraag: wat heb jij vandaag voor Nederland gedaan? 

wie
x

Korporaal-1 Erik Kierkels (23 jaar) uit Neerbeek is CIS-specialist bij de All Sources Information Fusion Unit (ASIFU) in Bamako. Hij neemt deel aan de Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in Mali (MINUSMA). 

wat
x

“Op dit moment ben ik druk met het installeren en aansluiten van computers en telefoons in werklocaties. We leggen communicatieverbindingen aan voor het hoofdkwartier van ASIFU. De Noren zijn verantwoordelijk voor de infrastructuur van het kamp en Nederland zorgt voor de data- en telecommunicatie en computernetwerken. Samengevat de hard- en software. Hieronder vallen bijvoorbeeld satellietsystemen, servercontainers en welfare. Ook beheren wij applicaties. We hebben de afgelopen dagen meters glasvezel getrokken en waar nodig kabelgoten gegraven. Eind mei moet alles klaar zijn, dan zit hier een grote internationale staf. Vanaf dan is onze taak het operationeel houden van de systemen en de gebruiker te ondersteunen bij technische vragen.”

waar
x

Korporaal-1Kierkels maakt met 10 collega’s deel uit van het CIS-detachement in de Malinese hoofdstad. Op roulatiebasis houden zij de verbindingen op 3 ‘Nederlandse’ locaties in Bamako draaiende. Waaronder dus het nieuwe hoofdkwartier van de ‘All Sources Information Fusion Unit’, vlakbij de luchthaven van Bamako. Vanuit hier stuurt ASIFU de inlichtingenoperatie aan, coördineert de informatiestromen en analyseert en integreert de verzamelde informatie tot inlichtingenproducten.

“Het mooie van deze uitzending is dat we hier met veel nationaliteiten zitten. De Noren en Denen werken bijvoorbeeld straks met ons beveiligde TITAAN-netwerk. Dat gaat voor ons zeker werk opleveren, omdat zij hier onbekend mee zijn. Ook vind ik het supermooi om bij de eerste lichting te horen. Je denkt mee over het uitrollen van de verbindingen en je moet oplossingen bedenken. Zo passen onze voedingskabels niet op de Noorse aansluiting. Ja, dan ga je lokaal kijken wat je kan regelen.”

waarom

“Verbindingen zijn essentieel voor elke missie. Zonder ons kunnen eenheden niet met elkaar communiceren. Met onze Command & Control (C2) systemen ondersteunen we direct de commandovoering. Dat ASIFU een inlichtingeneenheid is, biedt nog meer uitdaging omdat alle informatie over extra beveiligde systemen en applicaties gaat. Het voelt zeker dat ik een bijdrage lever aan de missie.”