09

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 11

Creatieve oplossingen voor sjouwwerk militairen

Tekst tlnt Johanna van Waardenberg
Foto sgt-1 Eva Klijn

Ontwerpwedstrijd Eureka!Cup laat scholieren meedenken met landmacht

Een vervoermiddel ontwerpen dat militairen helpt met het dragen van hun zware bepakking. Dit was de opdracht die Havo/Atheneum scholieren kregen tijdens de landelijke ontwerpwedstrijd Eureka!Cup 2014. Dinsdag vond in Eindhoven de grote finaledag plaats. Het Markland College uit Zevenbergen won met de opblaasbare Airtrailer.

Een harde rugzakhoes met wieltjes, opvouwbare brancards, een kar met skilatten en vele andere creatieve vervoersmiddelen werden tijdens de finaledag gepresenteerd.
De leerlingen moesten rekening houden met de verschillende werkomgevingen van militairen, het draagvermogen van het vervoersmiddel en de snelheid waarmee het ontwerp in- en uit elkaar gezet kon worden. 

Foto-winnaars:

Brigadegeneraal Frits van Dooren kwam de winnaars tijdens de finaledag in Eindhoven feliciteren. Ze leerlingen kregen als prijs een meeloopdag bij de landmacht. 

x

Flink geklust

Het was de eerste keer dat de landmacht meedeed met de jaarlijks terugkerend ontwerpwedstrijd. “De scholieren zijn bijzonder creatief. Ze hebben echt hun best gedaan. Een aantal groepen heeft er flink op los geklust”, zegt kapitein Rick Krosenbrink. Met 3 andere militairen bekeek en beoordeelde hij alle ontwerpen. “Voor de landmacht is deelname aan Eureka een goede manier om ons gezicht weer te laten zien. Ook maken we toekomstige technici duidelijk wat zij met hun kennis kunnen betekenen voor Defensie.”

Markland College Zevenbergen - Airtrailer- winnaars

Aart: ”Lucht is overal te krijgen. Zowel in koude als warme omgevingen. Daarnaast kan je de Airtrailer ook in het water gebruiken, omdat het blijft drijven. Je kan dit vervoersmiddel makkelijk in een rugzak kwijt. Het weegt haast niks en is snel in elkaar te zetten.

Tijdens de presentatie zijn we veel tijd kwijtgeraakt aan het opblazen, maar in het echt kan je hiervoor een pomp gebruiken. We waren best een beetje zenuwachtig. Vooral omdat je voor een militair je verhaal moet doen, maar uiteindelijk hebben we toch gewonnen en dat is echt cool.”

Maerlant College Den Haag-Opvouwbare multifunctionele brancard - tweede plaats

Lisanne “We zijn ongeveer 6 weken bezig geweest met dit project. Ons ontwerp kan je helemaal uit elkaar halen en snel weer in elkaar zetten. Dat was ook een onderdeel van de opdracht, want militairen moet altijd snel kunnen handelen.

Deze brancard is niet alleen handig om mensen te vervoeren, maar je kan ook al je spullen kwijt. We hebben gebruik gemaakt van wieltjes en skilatten. Zo kunnen de militairen in ieder gebied dit vervoersmiddel gebruiken. We hebben ook een band eraan gemonteerd, zodat de soldaten de brancard aan hun middel kunnen binden. Het was echt leuk om mee te doen.”

A. Roland Holst College Hilversum - Drone- derde plaats

Wouter: “Wij hebben een drone bedacht die alle spullen van een militair kan dragen. Dan heeft een soldaat zijn handen vrij. Dit apparaat vliegt vlak boven de militairen mee.

De echte versie is dan van sterk materiaal gemaakt en kan veel gewicht met zich meedragen. We kregen tijdens het presenteren best wel lastige vragen. Zo hebben we niet nagedacht over hoe lang een drone mee kan vliegen. We vonden het super gaaf om mee te doen.”