03

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 11

Rode baretten trainen voor wereldwijde inzet

Tekst elnt Wouter Helders
Foto sm Gerben van Es, kpl-1 Zadrach Salampessy

Met de grootste paradropping van de oefening is Reliable Sword donderdag afgesloten. Zo’n 200 Nederlandse en Duitse parachutisten landden op de Ginkelse Heide. 11 Luchtmobiele Brigade is nu officieel gecertificeerd voor haar rol als Nato Response Force (NRF) begin 2015. In deze rol is de brigade binnen 15 dagen wereldwijd inzetbaar voor, bijvoorbeeld, ‘het blussen van brandhaarden’. 

x
Tijdens Reliable Sword, een grootsopgezette NAVO certificeringoefening staat brigadegeneraal Nico Geerts (commandant 11 LMB) voor de uitdaging zijn eenheid door het Commando Landstrijdkrachten te laten certificeren. De NRF stand-by periode geldt vanaf 1 januari 2015 en duurt dan 1 jaar.

Het in Münster gebaseerde 1 (German/Netherlands) Corps (1GNC) speelt hierin een grote rol. Het NAVO-hoofdkwartier voor landoperaties is in de oefening hoofdkwartier van 11 Luchtmobiele Brigade (11 LMB).  Zij moeten bewijzen de complexe planning en coördinatie die gepaard gaat met deelname aan de NRF aan te kunnen. 

De commandant 11 LMB, brigadegeneraal Nico Geerts, stond samen met zijn staf voor een grote uitdaging tijdens Reliable Sword. “We moesten aantonen in staat te zijn om in multinationaal verband taken te kunnen uitvoeren die we straks als NRF voor onze kiezen kunnen krijgen. We moeten niet alleen op papier, maar ook in de praktijk multinationaal plannen en uitvoeren. Dat is essentieel voor succes bij een mogelijke inzet van de NRF” 

x
Tijdens Reliable Sword moesten de parachutisten flink aan de bak. In het oefenscenario waren maar liefst vijf grote para-actiesopgenomen.

Mocht de NRF daadwerkelijk worden ingezet dan zal de Luchtmobiele Brigade een groot aantal buitenlandse eenheden gaan aansturen. Vandaar dat deze eenheden volop meededen aan Reliable Sword. Gelukkig heeft Nederland al veel ervaring met internationale samenwerking. Deelnemende landen als Noorwegen, Duitsland en België zijn allang geen onbekenden meer. Toch blijft samen oefenen belangrijk. Geerts: “Het trainen van besluitvormingsprocessen binnen de staf is essentieel voor het uitvoeren van operaties. Tegelijkertijd moet er cohesie ontstaan in het optreden.”

Boots on the ground

De grote lakmoesproef van Reliable Sword vond in de tweede week van de oefening plaats. Tijdens een actie waarin onder andere een paradrop met een C-17 transportvliegtuig en verovering van een vliegveld, het slaan van een bruggenhoofd voor een rivieroversteek en een groot konvooi samenkwamen, werd het uiterste van de planningsvaardigheden van de staf geëist. “Alles draait om timing en afstemming”, aldus Geerts.

x
De oefening vond voor het grootste gedeelte plaats op openbaar terrein. Veel interactie met het publiek dus.

Arnhem- Bij de Neder-Rijn slaan Duitse genisten met pontons een brug en Vliegbasis Deelen is inmiddels door Fallschirmjäger (Duitse parachutisten) veroverd op vijandelijke troepen. Een verslag in beeld van twee acties tijdens oefening Reliable Sword.  

100 Duitse parachutisten springen op maandag 19 mei uit een Hercules transportvliegtuig boven Vliegbasis Deelen. Het was een van de drie grote parachutistenacties tijdens Reliable Sword.

Tijdens de twee weken durende oefening ‘Reliable Sword’ komt de verregaande integratie tussen de Duitse ‘Luftlandebrigade 1’ en de Nederlandse 11 Air Manoeuvre Brigade (AMB), sterk naar voren. Onder de 2000 militairen die deelnemen aan de veldexercitie zijn veel Denen, Noren en vooral Duitsers.

De samenwerking loopt, getuige de glimlach van Oberfeldwebel Hoffman, die net met zo’n 20 andere Fallschirmjäger uit een C-130 transportvliegtuig is gesprongen, soepel. Hoffman: “Dat was een klasse sprong. De landingszone was perfect afgezet en het doel is helder. De aanval verloopt goed.”

Kilometers verderop, beaamt kapitein Gerhard ten Brinke, stafofficier genie, de vlotte samenwerking. Samen met een kleine stafafvaardiging bemand hij de commandopost te velde en stuurt de Duitse genie-eenheid die een pontonbrug over de Neder-Rijn moet leggen aan. Ten Brinke: “Deze locatie is gisteren ingenomen en beveiligd door infanteristen van 11 AMB. Nu is het de beurt aan de Duitse genisten om hun werk te doen. Maar dat komt goed”, zegt hij wijzend op de lange rij opgestelde M3 ‘Alligator’ amfibische voertuigen. “Ze verstaan hun vak en hebben goed materieel. De grootse uitdaging is het verkeer en het binnenkomende konvooi in goede banen te leiden.”

“Die brug moet om 16.00 af zijn”, licht brigadegeneraal Nico Geerts, commandant 11 AMB, even later toe, “dan moet het konvooi de rivier over. De 250 verplaatste militairen vormen de versterking voor de Duitse eenheid die enkele uren geleden Vliegbasis Deelen heeft ingenomen.”

Alles valt of staat met timing en coördinatie. Het Korps Commando Troepen neemt een camping in, Duitse para’s veroveren een vliegveld en een door 11 AMB geleide internationale staf houdt het overzicht. Geen makkelijke taak.

Uit de kluiten gewassen

Aan Reliable Sword namen een kleine 1000 militairen deel van verschillende eenheden. Zo speelden 150 militairen van 43 Gemechaniseerde Brigade uit Havelte ‘vijandelijke strijders’ en trainde 13 Gemechaniseerde Brigade met 200 stafleden zijn eigen commandopost. Het Operationeel Ondersteunings Commando Land leverde combat support-eenheden zoals vuursteun (artillerie), genie en verbindingseenheden en zorgde voor ‘Combat Service Support’ (logistieke en andere vormen van indirecte ondersteuning). Luchttransport kwam voor rekening van de Koninklijke Luchtmacht die 2 Chinook-transporthelikopters en een C-130 Hercules-transportvliegtuig inzette.