08

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 11

4 onderscheidingen, 4 verhalen

Een voorbeeld voor anderen

4 militairen reageerden in 2009 en 2010 moedig en doortastend tijdens zeer gevaarlijke en stressvolle situaties. Dat deden zij zo goed, dat zij een voorbeeld zijn voor anderen. Daarom ontvingen zij vorige week op de Koninklijke Militaire Academie in Breda een dapperheidsonderscheiding.

Het viertal - 2 mariniers, 1 commando en 1 genist van de Luchtmobiele Brigade - maakte deel uit van Special Operations Task Force 55, een eenheid van leden van het Korps Commandotroepen en Special Forces van het Korps Mariniers. In het zuiden van Afghanistan vervulden zij verschillende functies. De uitreikingsceremonie had een besloten karakter vanwege de bijzondere missies van de militairen. Hun namen blijven dan ook onbekend.

Minister Hennis-Plasschaert benadrukte voor de uitreiking nog eens dat de 4 militairen wat zij deden als vanzelfsprekend bestempelen, maar dat het dat niet is. “Met gevaar voor eigen leven deden zij wat nodig was voor hun kameraden, hun Afghaanse collega’s, de Afghaanse bevolking en de Nederlandse missie in Afghanistan.”

4 onderscheidingen, 4 verhalen 

De decorandi vertellen elk hun eigen verhaal bij hun onderscheiding. Daarachter de bijbehorende passage uit de toespraak van minister Hennis-Plasschaert. 

‘Je wist dat er gevechtscontact zou komen’

Eerste luitenant Erik, Ploegcommandant Task Force 55 Rotatie III

“Het is al weer vier jaar geleden, maar ik ben vereerd deze waardering te krijgen. Een beetje dubbel voelt het wel. Het was natuurlijk een team effort. Ik kijk met een goed gevoel terug op de uitzending. Ja het was gevaarlijk. We voerden veel meerdaagse operaties uit en zochten actief de vijand op. Het opsporen van hun safehavens in de bergen van Zuid-Afghanistan was lastig. Elke keer als je de deur uitging, wist je dat er gevechtscontact zou komen. Positief was vooral de samenwerking. Wij werden aangeklikt bij een groep mariniers. Als er stront aan de knikker was, hielp iedereen elkaar. Ook mijn rol als ploegcommandant beviel me goed en ik merkte dat de mannen me respecteerden. Ik heb er bijvoorbeeld bewust voor gekozen altijd in het voorste voertuig te rijden. Daardoor, en omdat ik altijd zelf deelnam aan acties, hadden we een erg sterk team.”  

Minister Hennis eert Erik

‘Voor euforie was weinig plaats’

Sergeant-1 Minze, Groepscommandant vaste geniegroep Task Force 55 Rotatie III

“Het was een uitzending met geen 1 operatie zonder bijzonderheden. Allemaal heelhuids terugkomen, daar ging het mij om. En tegelijkertijd een goede sfeer handhaven. Best lastig soms, want er werd veel van ons genisten gevraagd. Zo hebben we een dag gehad waar we 6 IED’s op 1 dag vonden. Voor euforie was weinig plaats. De dag werd afgesloten met een zwaar contact waarbij een collega gewond raakte. Door deze momenten besef je achteraf dat we veel geluk hebben gehad. Zelf heb ik zo’n moment beleefd toen ik tijdens een operatie op de hoofdlading van een IED ging staan. Dit voorval gaf mij en de mannen geen prettig gevoel. Op dat moment kun je niet op jouw middelen vertrouwen en alleen maar op elkaar. Van dit soort gebeurtenissen heb ik het meest geleerd als militair leider. Snel en onder druk beslissingen nemen. Op deze momenten kijken de mannen naar jou als leider en verwachten ze dat je er staat.”

Minister Hennis eert Minze

‘Ik ben niet zo snel onder de indruk’

Kapitein der mariniers Christian, 
Commandant Meervoudig Ploegoptreden

“Ik was tactisch commandant tijdens het uitvoeren van opdrachten. Veel van de opdrachten hadden een hoog kinetisch karakter. Dit varieerde van nabijgevechten tot op enkele meters, het afrijden van IED’s met en zonder slachtoffers, tot gecoördineerde aanvallen van de tegenstander. Zo werd mijn voertuig tijdens een actie in Kajaki (Helmand, red.) geraakt door klein kaliber patronen en vielen er antitankgranaten naast andere voertuigen van mijn eenheid. Gelukkig ben ik niet zo snel onder de indruk van iets. Niet voor, tijdens of na een actie. Ik kon dus de situaties altijd vrij zakelijk en klinisch bekijken om zo objectief en doelbewust mijn taak uit te voeren.”

Minister Hennis eert Christian

‘De chemie was goed’

Sergeant Pascal, 
Leider Joint Tactical Air Control

“Tijdens de uitzending kwam het geregeld tot vuurgevechten. Mijn team en ik hebben daarbij vaak luchtsteun ingezet. Het feit dat ‘anderen’ de moeite hebben genomen mij voor te dragen, betekent veel voor me. De medaille symboliseert dat het team waar ik deel van uitmaakte het goed heeft gedaan. Wij hebben daar allemaal daar bijzondere acties ondernomen en zo kijk ik er ook graag op terug. De chemie in de groep was goed. De contacten koester ik nog steeds. Ik zou zo weer gaan.”

Minister Hennis eert

Dapperheidsonderscheidingen

Bronzen Kruis

Militairen die zich door moedig of beleidvol optreden tegenover de vijand hebben onderscheiden, komen in aanmerking voor het Bronzen Kruis. Deze onderscheiding wordt toegekend door de Koning, aan militairen in dienst van het Koninkrijk der Nederlanden. Het Bronzen Kruis is bij Koninklijk Besluit van 11 juni 1940 door Hare Majesteit Koningin Wilhelmina in Londen ingesteld en naderhand gewijzigd bij Koninklijk Besluit van 1 juni 1944.

Kruis van Verdienste

Het Kruis van Verdienste is bestemd voor Nederlanders en niet-Nederlanders die zich in verband met vijandelijke actie door moedig en beleidvol optreden hebben onderscheiden en daarmee het belang van het Koninkrijk hebben gediend. De onderscheiding wordt toegekend door de Koning. 
Het Kruis van Verdienste is bij Koninklijk Besluit van 20 februari 1941 door Koningin Wilhelmina in Londen ingesteld en laatstelijk gewijzigd bij Koninklijk Besluit van 10 april 1946.