02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 11

Nieuwsberichten

'De langste dag' genomineerd voor Televizierring

Het BNN-programma “De Langste Dag” is genomineerd voor de Televisierring 2014 in de categorie “Beste Realityprogramma”

In het programma stond de betekenis van vrijheid centraal. Een groep van dertig jongeren, in de leeftijd van 17 tot 25 jaar, krijgt een korte militaire opleiding. Twaalf van hen vallen af. Van de overige achttien worden er negen infanterist om via een landingsvaartuig de Normandische kust te bereiken. Nog eens negen springen als parachutist uit een Dakota om op het strand te belanden. Ze doen D-day over en ervaren enigszins wat leeftijdsgenoten, destijds als militair, zeventig jaar geleden meemaakten tijdens Operatie Overlord.

Uiteindelijk komen de jongeren aan bij de Eifeltoren in Parijs waar Commandant der Strijdkrachten generaal Middendorp hen welkom heet. Hij feliciteerde presentator Patrick Lodiers met de  nominatie. “Jouw oprechte interesse in militairen en hun rol in onze vaderlandse geschiedenis waardeer ik zeer. Dat geeft me het vertrouwen dat er meer mensen zijn die zich realiseren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en dat het soms offers vergt”, aldus Middendorp in zijn brief.

Stemmen

Aan het programma werkten 4 instructeurs van 11 Luchtmobiele Brigade, 3 instructeurs van 17 Pantserinfanteriebataljon Fuseliers Prinses Irene en 1 instructeur van het Korps Mariniers mee. De laatste uitzending was 28 april. Het is mogelijk tot en met dinsdag 27 mei 09.00 uur te stemmen: www.televisier.nl/stem.

x

Defensie Cyber Expertise Centrum opgericht

Het Defensie Cyber Expertise Centrum is door Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Mart de Kruif, officieel geopend. De ceremoniële handeling vond plaats op de Bernhardkazerne in Amersfoort. Hiermee is de eerste stap gezet naar het nog op te richten Defensie Cyber Commando.

Het Nederlandse bedrijfsleven, de internationale handel en de overheid zijn zeer afhankelijk van de onverstoorbare werking van een veelheid aan digitale systemen. Steeds vaker worden cyberaanvallen uitgevoerd op die systemen. Een enkeling kan met de juiste middelen op een zolderkamer in potentie ontwrichtende effecten bewerkstelligen.

Het expertisecentrum bundelt alle kennis om te kunnen opereren in het cyberdomein. Daarnaast wordt hier de kennis verder ontwikkeld, geborgd en verspreid binnen Defensie en waar mogelijk daarbuiten. Cyber is een sterk technologisch gedreven domein dat constant in ontwikkeling is. Het centrum is ondergebracht bij de landmacht maar er werken militairen en burgers van alle krijgsmachtdelen (joint).

x

Luchtmacht helpt brand Wintelre blussen

De Koninklijke Luchtmacht heeft met 2 E-One-blusvoertuigen een grote brand in het Brabantse Wintelre bestreden. De E-one is een brandweerwagen met een tankcapaciteit van 12.000 liter water. De brand was zo heftig dat de plaatselijke brandweer de luchtmacht op Vliegbasis Eindhoven vroeg om inzet van de blusvoertuigen.

De vuurzee begon in een bedrijfspand en sloeg over naar omliggende percelen, waaronder een boerderij met rieten dak.

De E-One’s van Defensie zijn afgelopen jaren meermalen ingezet. Onder meer bij een brand in Someren, natuurbranden nabij Heeze, Woensdrecht en Alphen-Chaam en fabrieksbranden in Tilburg, Sint Maartensdijk, Moerdijk en Breda.

x

Ridder Kroon wint Michiel de Ruyter Prijs

Ridder Militaire Willems-Orde kapitein Marco Kroon heeft op 21 mei de Michiel de Ruyter Prijs 2014 gewonnen. De jury koos hem vanwege zijn “uitzonderlijke verdiensten voor de (inter)nationale samenleving en vanwege zijn gehele carrière.”

Kroon liet weten vereerd te zijn met de prijs. Deze werd in ontvangst genomen door zijn echtgenote Mirjam omdat hij momenteel deelneemt aan de missie in Mali. De Michiel de Ruyter Prijs is een van de Gouden Eeuw Awards. Deze worden sinds 2009 toegekend aan personen die zich op een creatieve manier onderscheiden in de samenleving. Onder anderen André van Duin, Wubbo Ockels, Paul van Vliet, Liesbeth List, André Kuipers en Marianne Thieme wonnen een Gouden Eeuw Award.

x

Mariniers ingezet bij gevangenisopstand Aruba

43 Mariniers op Aruba hebben op 20 mei de lokale autoriteiten geholpen bij het beteugelen van een grote gevangenisopstand. Hierbij ontsnapten 84 gevangen uit hun cel en staken ze een vleugel van het complex in brand.

De mariniers vormden de buitenste beveiligingsring rond de gevangenis om te voorkomen dat opstandige gevangenen ontsnapten. Ter bewaking van de kustlijn zette de marine ook een FRISC in, een snelle onderscheppingsboot. De luchtmachthelikopter Cougar, die kustwachttaken in het gebied uitvoert, zorgde voor de observatie vanuit de lucht. Rond middernacht keerde de rust terug en konden de mariniers terug naar hun basis.

Dagen onrustig

Het is al dagen onrustig in de Arubaanse gevangenis. In het begin van de week ontsnapten al 2 gevangen. Combat trackers, speciaal getrainde spoorzoekers van het Korps Mariniers, hebben toen geprobeerd hun gangen na  te gaan.

x

Landmachters helpen bij Special Olympics

Special Olympics Nationale Spelen 2014 Fryslân (SONS 2014 Fryslân) is het
nationale sportevenement voor mensen met een verstandelijke beperking. Op
13, 14 en 15 juni komen 2.000 sporters in Friesland bijeen. In het kader van 200 jaar Koninklijke Landmacht zijn er tijdens het evenement een aantal militairen actief als vrijwilliger.

De opening van de SONS is op vrijdagavond 13 juni in het Abe Lenstrastadion in Heerenveen. Naast Danny de Munk, Lange Frans, Sieb van der Ploeg en Charly Luske, geeft ook de Johan Willem Friso kapel acte de presence. De presentatie is in handen van Ellen ten Damme.
Na het openingsprogramma wordt het stadion omgetoverd tot het grootste voetbalcafé van Nederland. Op grote schermen is dan de eerste WK-wedstrijd van Nederland tegen Spanje te zien. Militairen en burgerpersoneel van Defensie kunnen gratis kaartjes bestellen (maximaal vijf per persoon) voor de opening in het Abe Lenstrastadion.
https://kaarten.specialolympics2014.nl/actieknlm85fhdbr34-8324

x