10

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 11

Jawtex bereidt voor op werkelijkheid

Tekst Arno Marchand en Wouter Helders
Foto Rob Gieling

Lucht- en landmacht zij aan zij in grootse oefening

Twee detachementen van de Koninklijke Luchtmacht deden de afgelopen twee weken mee aan Jawtex. Deze internationale oefening speelde zich af in een groot deel van Duitsland. F-16’s vlogen hun missies vanaf de basis Jagel. Een C-130 Hercules op de basis Hohn had midden-Duitsland als oefengebied. Daar werkten ze onder andere samen met Pathfinders van 11 Luchtmobiele Brigade van de Koninklijke Landmacht. 

JAWTEX staat voor Joint Air Warfare Tactical Exercise, een oefening met vele aspecten in de lucht, op de grond en in het water. Het is dus niet langer een exclusieve luchtmachtoefening zoals voorganger Elite dat wel was. Centraal stond de samenwerking tussen land-,  luchtmacht- en marine-eenheden (joint) van zowel Duitsland als de buitenlandse partners (combined). 12 landen trainden samenwerking zoals zij dat ook in echte conflicten zouden doen.

Grootste

Met deelname van maar liefst 4.500 militairen, was Jawtex de belangrijkste oefening in Duitsland dit jaar. Het gastland leverde de grootste bijdrage,  maar zo’n 800 militairen kwamen tijdens deze eerste editie uit Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Nederland, Oostenrijk, Slovenië, Turkije, de Verenigde Staten en Zwitserland.

Luchttransport

De bemanning van de C-130 Hercules trainde vooral de tactische inzet van het toestel, zowel overdag als ’s avonds met nachtzichtapparatuur. Dat deden ze in samenwerking met Duitse C-160 Transalls van de basis Hohn waar de Nederlanders te gast waren. Een goede voorbereiding op 2015 als het vliegtuig stand-by staat voor NAVO-inzet.

Planning, afstemming en uitvoering

Maandag stond een ‘mass drop’ van ruim 400 parachutisten op het programma. Planning, afstemming en uitvoering van de samenwerking met de andere vliegtuigen in de formatie was van groot belang voor het slagen van de vlucht. Maar dat geldt voor iedere missie. Gezamenlijke training is daarom noodzakelijk.

Jachtvliegoperaties

Het F-16 detachement op Jagel kwam van het 312 Squadron, aangevuld met andere eenheden van de vliegbasis Volkel. 4 F-16’s vlogen twee keer per dag samen met tientallen andere jachtvliegtuigen in speciaal ingestelde militaire oefengebieden boven de Noordzee en de vliegbasis Laage.

Voorbereiden op werkelijkheid

Grootschalige oefeningen als Jawtex zijn essentieel voor de getraindheid van Nederlandse jachtvliegers. Hier bereiden ze zich voor op situaties die ze in werkelijkheid kunnen tegenkomen. Ook dan werkt Nederland nauw samen met andere landen.

‘Division Schnelle Kräfte’

Op 12 juni tekenen Duitsland en Nederland een verregaande samenwerkingsovereenkomst. 11 Luchtmobiele Brigade wordt dan, samen met haar Duitse evenknie Luftlande brigade 31, ondergebracht in de Division Schnelle Kräfte. Door gebruik te maken van elkaars expertise, personeel en materieel ontstaat nog meer slagkracht.

Kersvers

Een deel van de Nederlandse staf zit ondertussen al op de divisiestaf in het Duitse Statt Almdorf. Jawtex werd door hen gebruikt om de kersverse samenwerking in de praktijk te brengen.

Zo kon het dat op het mid-Duitse vliegveld Stendal rode baretten van beide nationaliteiten samen optraden. Nederlandse infanteristen voerden samen met Duitsers Air Assaults en Airborne operaties uit. Ook pikte de Nederlandse C-130 ladingen op.

Riggen

Bovendien werd er op logistiek vlak gepionierd. 11 bevoorradingsbataljon haakte met een circa 30-koppig peloton aan bij een Duitse logistieke eenheid. Samen waren zij verantwoordelijk voor het ‘riggen’; het klaarmaken van lading voor transport per helikopter of vliegtuig.

Wegen

Bij zoveel samenwerken is samen oefenen onontbeerlijk. Er zijn namelijk verschillen in werkwijze, processen en regels. Die moeten worden gladgestreken. Er zijn bijvoorbeeld verschillen in het wegen van voertuigen. De Duitsers gebruiken andere apparatuur en wegen de vooras en achteras afzonderlijk, in plaats van in één keer. Ook gebruiken ze banden, in plaats van kettingen bij het riggen van ladingen.