02

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 10

Nieuwsberichten

Kamp Mali overgedragen aan bewoners

De monsterklus voor het Deployment Element zit erop. Sinds deze week is kamp Castor in Gao (Mali) in handen van de hoofdmacht. De genisten werkten 4 maanden aan het realiseren van de werk- en slaapvoorzieningen voor de Nederlandse militairen.

De opbouwers kampten met lange aanvoerlijnen en verouderd lokaal materieel. Daarnaast was er sprake van zeer zware werkomstandigheden. Zo liep de temperatuur geregeld op tot 50 graden. Hoewel de militairen nu beschikken over de benodigde voorzieningen en infrastructuur, betreft het een tijdelijke oplossing. Een nieuwe geniecompagnie gaat  bouwen aan permanente legering, met onder meer beschermende slaapcontainers, een eetzaal en het heli-platform. Meer over de missie in Mali verderop in deze Defensiekrant.

x

Apaches arriveren in Mali

De eerste 2 Apaches-gevechtshelikopters zijn donderdag aangekomen in Bamako. Op de luchthaven zetten technici de toestellen weer in elkaar. Een testvlieger gaat de heli’s uitvoerig inspecteren om ze vervolgens door te vliegen naar het Nederlandse kamp in Gao.

Een Antonov 124 transportvliegtuig vervoerde de Apaches met toebehoren naar Mali. Hiervoor moesten onder meer de rotorbladen en antennes worden verwijderd.  Een speciaal ingevlogen detachement luchtmachttechnici wachtte de vlucht op. Sergeant-majoor Paul Luyten: “De montage is voor ons een standaardprocedure. Vanwege de warmte kost het alleen iets meer tijd. Verder hebben deze toestellen net groot onderhoud gehad dus we verwachten weinig problemen met de testvlucht.” Er volgt nog een transport. In het uitzendgebied voeren de Apaches verkenningsopdrachten uit. Daarnaast bieden ze bescherming aan de grondtroepen.

x

Tsjechen springen oefening binnen

Tsjechische parachutisten zijn woensdag letterlijk de internationale oefening Reliable Sword ingesprongen. De para’s stegen op in Praag en maakten een parachutespong boven de Ginkelse heide.

De oefening Reliable Sword duurt tot 23 mei en speelt zich voornamelijk af in Gelderland en Utrecht. Doel van de oefening is het klaarstomen van het hoofdkwartier van 11 Luchtmobiele Brigade voor haar deelname aan de NATO Response Force (NRF) in 2015. De NRF is de snel inzetbare reactie eenheid van de NAVO. Het Duits-Nederlands legerkorps uit Münster leidt de oefening. In een internationale setting wordt niet alleen het hoofdkwartier van 11 Luchtmobiele Brigade getraind, maar ook 12 Infanteriebataljon uit Schaarsbergen. Naast de Tsjechen nemen ook Noorse, Duitse en Deense eenheden deel aan de oefening. Een aantal activiteiten tijdens de oefening is toegankelijk voor publiek. 

x

Commandant start inrichting militair museum

Commandant der Strijdkrachten Middendorp heeft deze week tijdens een werkbezoek aan het Nationaal Militair museum in Soesterberg een voorwerp in de vitrine geplaatst. Daarmee gaf hij het startsein voor het inrichten van de vitrines in de themaruimten van het museum.

De bouw van het Nationaal Militair Museum op de voormalige vliegbasis Soesterberg vordert goed. Het is een nieuw museum dat een defensiebreed thematisch verhaal vertelt. De collecties van het Militaire Luchtvaart Museum (voorheen in Soesterberg) en het Legermuseum (voorheen in Delft) zijn hier te zien. Het opent de deuren in oktober van dit jaar.

x

Russische vloot op de Noordzee

Voor het eerst sinds lange tijd vaart een Russische vloot door de Noordzee. De Russische Carrier Battlegroup rond het vliegkampschip RFS Kuznetzov werd twee dagen geleden al door de Zr.Ms. De Zeven Provinciën gesignaleerd in de Golf van Biskaje.

Vanuit de Golf van Biskaje zijn de schepen vervolgens via het Kanaal de Noordzee in gevaren. Hier zijn zij door de Britten en de Fransen begeleid. Momenteel varen de Russen in de Nederlandse Exclusieve Economische Zone (EEZ). Dit ligt buiten de 12 mijlszone van de Nederlandse territoriale wateren, die officieel Nederlands ‘grondgebied’ zijn. Hoewel het vlootverband van de Russische marine waarschijnlijk onderweg is naar Moermansk, worden de schepen nauwlettend gevolgd. Zo observeert een vliegtuig van de kustwacht op verzoek van de marine de scheepsbewegingen. Hoewel het de schepen vrij staat hier te varen, is het ongebruikelijk dat Russische eenheden deze route gebruiken.

x

Jonge rekruten leren ‘eerste hulp’ met app

Jonge rekruten die worden opgeleid door Defensie nemen informatie het liefst snel en digitaal tot zich. Bovendien willen zij de informatie overal kunnen raadplegen. Daarom heeft Defensie een game ontwikkeld die hen traint in Zelfhulp, Kameradenhulp (ZHKH), de militaire EHBO.

Door middel van nagespeelde oorlogs- en missiesituaties wordt hen geleerd welke stappen ze moeten nemen mochten ze ooit echt voor keuzes komen te staan waarbij een seconde een leven kan redden. Onno Bakker, stafofficier expertise management bij Defensie: “Wij merkten dat onze oude leermaterialen niet altijd meer voldeden. Bovendien wilden we leren leuker en effectiever maken en vooral meer laten aansluiten bij de belevingswereld van onze op te leiden soldaten.” De app, ZHKH, is ook voor particulieren te downloaden.

x