Tekst Tweede-luitenant Johanna van Waardenberg
Foto Sergeant-majoor Gerben van Es
Bevrijdingsfestivals mede mogelijk gemaakt door helikopters Defensie
Duizenden mensen in ons land vierden op 5 mei Bevrijdingsdag. Genietend van het mooie weer en muzikale optredens stond het publiek op verschillende bevrijdingsfestivals stil bij vrede en veiligheid. Defensie leverde ook dit jaar weer een bijdrage. Van Cougars tot persoonlijke verhalen van militairen.
“Vrijheid is in een land als Nederland vanzelfsprekend en daar moeten we trots op zijn”, zegt een bezoeker van het Bevrijdingsfestival op het Malieveld in Den Haag. Ruim 800.000 mensen kwamen af op de 14 festivals die in het land gehouden werden. Rockband Kensington, singer-songwriter Douwe Bob en rapper Gers Pardoel waren dit jaar de Ambassadeurs van de Vrijheid. Tijdens de festivals leverden zij een muzikale bijdrage en riepen ze het publiek op om stil te staan bij vrijheid in Nederland en andere delen van de wereld waar dit niet vanzelfsprekend is. Defensie vloog de ambassadeurs met 3 Cougars van festival naar festival.
Misselijk
“Het is hartstikke gaaf om in de helikopter te zitten”, vertelt Pardoel. “Ik ben gelukkig nog niet misselijk geworden.” De rapper was zichtbaar onder de indruk van zijn Cougar-vlucht. Ondanks zijn drukke rooster nam Pardoel de tijd om in gesprek te gaan met de bemanningsleden. Hij stelde de luchtmachters vragen over hun werk en missies. Na elk optreden riep hij zelfs de Cougar-bemanning het podium op. Onder luid gejuich van het publiek werden de luchtmachters bedankt voor hun bijdrage.
Wauw
Het gejuich klonk niet alleen bij het podium, maar ook tijdens het landen en opstijgen van de Cougar. Bij iedere stop verzamelden grote groepen mensen zich bij de landingszone. “Soms vergeten we hoe bijzonder ons werk is”, reageerde tweede luitenant vlieger Joeri. “Maar door het enthousiasme van bezoekers en de artiesten besef je weer dat je een aparte baan hebt.”
Militairen en hun verhaal
Naast de Cougars en hun bemanning liet ook de landmacht van zich horen op Bevrijdingsdag. In het Drentse Assen werd in de Bandritzer - een mobiele ‘minibioscoop’ - korte films getoond over militairen, hun missies en hun verhalen. Daarnaast konden bezoekers ook een kijkje nemen in verschillende militaire voertuigen. Dit kon ook op een bevrijdingsfeest in Weert. De landmacht gaf bezoekers de kans om militairen vragen te stellen en om op deze wijze het aanwezige publiek meer informatie te geven over Defensie en de wijze waarop militairen zich inzetten voor vrede en veiligheid in de wereld.