10

Dit artikel hoort bij: Defensiekrant 10

Buddy op 4 benen

Even voorstellen

“Paarden zijn net mensen”, zegt kapitein der mariniers Steven Baan. “Je moet ze dus ook zo behandelen. Niets geforceerd en onverwachts doen. Ook wij schrikken als een onbekende plotseling een zware tas op ons rug probeert te binden.” Om die reden leren de mariniers tijdens de basistraining het paard rustig te benaderen. Het begint met het voorstellen. Kalm naar het paard toe lopen en een babbeltje maken. 

Basistraining Lastdier

Dagenlang verplaatsen zonder mogelijkheden om je voorraad bij te vullen. De mannen van het Korps Mariniers weten hoe zwaar dit is. Geen wonder dat het korps op zoek gaat naar sterke buddy’s. Door het gebruik van paarden kan een militair tot ruim 100 kilo extra bepakking meenemen. We volgden een groep mariniers tijdens een basistraining Lastdier. Ze leren hun vierbenige buddy te verzorgen, beladen en op de juiste wijze te vertroetelen. 

Goed verzorgd de deur uit

Dagenlang verplaatsen vereist de juiste voorbereiding. Zoals militairen stevige schoenen en extra sokken bij zich hebben, moeten de paarden ook goed verzorgd worden. Dat betekent hoeven krabben en goed borstelen. Dit gebeurt niet alleen vlak voor, maar ook tijdens de verplaatsing. De mariniers leren tijdens de basistraining Lastdier hoe ze hun paard optimaal verzorgen. 

Ik ga weg en neem mee

Munitie, extra voeding, gereedschap, EHBO-spullen, zware wapensystemen en ander noodzakelijke uitrusting. Het gebruik van een lastdier zorgt ervoor dat militairen voor een langere periode zelfredzaam zijn. Mariniers opereren vaak in gebieden waar geen mogelijkheid bestaat om hun voorraad bij te vullen. Ze moeten het dus doen met de spullen die ze bij zich hebben. 

Ezels, kamelen, zelfs olifanten

De paarden moeten op een juiste manier beladen worden. Dat vereist precisiewerk. “Wij vinden het ook niet fijn als onze rugzak niet goed zit. Het gewicht moet evenredig verdeeld worden. Dit leren de mannen ook tijdens de basistraining”, vertelt Baan. Het beladen van lastdieren werkt bij ieder dier hetzelfde. Zo weten de mannen na de opleiding ook hoe ze ezels, kamelen en zelfs olifanten moeten beladen. 

Wandelen met locals

Tijdens de basistraining Lastdier werken de mariniers met Nederlandse paarden. Maar deze gaan niet mee op uitzending. “De truc is om gebruik te maken van lokale dieren. Die zijn gewend aan het terrein, klimaat en het lokale rantsoen. Ook worden ze door de locals al gebruikt als lastdier en kunnen ze al flink sjouwen”, legt Baan uit. 

Bijtanken

Net zoals de militairen hebben ook lastdieren rustmomenten. Na 1 uur verplaatsen worden de paarden gevoerd en de riemen van de bepakking iets losser gemaakt. Na een wandeling van 3 uur wordt een halfuur rust genomen. De bepakking wordt van hun rug gehaald. Paarden gaan niet mee naar het front.  Dit is gevaarlijk voor de dieren, maar ze zijn ook onberekenbaar. Zo kan een paard door plotseling te hinniken de aanwezigheid van de militairen verraden. Vanaf een bepaalde afstand gaan de mariniers te voet verder.

Vertroetelen

Na een lange tocht zijn zowel man als paard toe aan rust. Maar eerst vindt er onderhoud plaats. Eerst het paard, dan de uitrusting en daarna de militair zelf. De 4-benige buddy heeft zijn dienst bewezen en krijgt naast de verzorging ook een vertroetelmomentje. Onder het motto ‘Wat je geeft, krijg je terug’ leren de mariniers een band op te bouwen met de dieren.