Tekst Leo de Rooij
Foto Herman Zonderland

Defensie is altijd op zoek naar technici. Tijdens het Tech Talent Event in Delft zette de krijgsmacht zichzelf op de kaart als technisch werkgever. Met succes.

film

“Ja, hoi. Ik ben Roderik. Stel dat ik later bij Defensie kom werken. Ben ik dan vooral ingenieur of militair?” Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp glimlacht even om de aanspreekvorm, maar schakelt dan razendsnel naar de inhoud: “Techniek is voor ons van levensbelang. Daarom zijn we bij Defensie altijd op zoek naar knappe koppen als jullie die voor ons willen werken. Wie militair is, die dient. En dat maakt ons werk nog wel het meest bijzonder, want je ontwikkelt jezelf ook als mens.”

Zo’n 300 studenten hebben zich op 23 april verzameld in de sociëteit Sanctus Virgilius in Delft. Het Dienstencentrum Werving & Selectie houdt daar het Tech Talent Event. “Bedoeld om Defensie op de kaart te zetten als technisch werkgever”, zegt Leontine Messaoudi-Dakriet, senior adviseur arbeidsmarktcommunicatie. “In navolging van het succesvolle Techbase uit 2013 brengen we de werving van jong hogeropgeleid (HBO/WO) technisch personeel extra onder de aandacht.”

x
CDS Middendorp als recruiter: “Werken als technicus bij Defensie is gewoon een leuke en uitdagende baan”.

Geen bier?

Daarvoor haalt Defensie alles uit de kast: militaire technici met minimaal ir. of dr. voor hun naam vertellen waarom zij voor een baan bij Defensie kozen en hoe dat bevalt. Er is een live videoverbinding met twee marineofficieren Technische Dienst die ingaan op hun werk aan boord van Zr. Ms. Evertsen die voor de kust van Somalië op piraten jaagt. Wat student Floris doet verzuchten dat vier maanden op een boot wel erg lang is. En als hij hoort dat daar dan ook nog eens geen bier mag worden gedronken, “dan moet ik er nog eens goed over nadenken”.

Teamspirit

Generaal Tom Middendorp neemt de geboeid luisterende studenten mee terug in de tijd dat hij besloot “iets met techniek te gaan doen en zo op de KMA terecht kwam”. Waarna hij aan de hand van enkele voorbeelden uit lopende missies het belang schetst van de uitdagingen waarvoor goede technici zich bij Defensie geplaatst zien: cyber, genetwerkt optreden, unmanned. “Dus als je een uitdagend beroep zoekt, waarin een goede teamspirit echt meerwaarde geeft, denk dan eens aan Defensie.”

In de vragenrondes en het afsluitende debat komt een veelheid aan onderwerpen aan bod. Sebastiaan (werktuigbouwkunde) heeft aardig wat familieleden met een defensieachtergrond en wil weten of in deze tijd van krimpende budgetten nog voldoende doorgroei mogelijk is. Boudewijn vraagt zich af “of je als defensie-ingenieur ook zelf dingen ontwikkelt, of doet de industrie dat?” En Birgit vindt het uniform wel cool, maar zegt moeite te hebben met ‘discipline zonder uitleg waarom’. Steffan Norberhuis mag al snel in de praktijk kennismaken met de leuke kanten van het defensiebedrijf. Hij verdient als winnaar van het debat een rondvlucht in een helikopter.

x
Studenten Birgit (Olie- en gaswinning) en Sebastiaan (Werktuigbouwkunde) vragen cadet-sergeant Leen van Mastrigt en cadet-korporaal Jeroen Hol het uniform van het lijf over hun studie.

Bekijk hieronder de video van technici over hun werk bij Defensie.